Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sürüngen Evrimi: Adaptif Yayılım Yerine, Birikimli Seçilim, Sürüngenlerin Nasıl ve Ne Zaman Evrimleştiğini Daha İyi Açıklıyor!

5 dakika
2,202
Sürüngen Evrimi: Adaptif Yayılım Yerine, Birikimli Seçilim, Sürüngenlerin Nasıl ve Ne Zaman Evrimleştiğini Daha İyi Açıklıyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sürüngenlerin, geçtiğimiz 300 milyondan fazla yıl içerisinde nasıl ve ne zaman evrimleştiği hakkındaki 75 yıllık görüşe meydan okumak; bol bol kamera kullanımı, epeyce bilgisayarlı tomografi (CT) taraması ve en önemlisi, binlerce kilometrelik yolculuklar yapmayı gerektirir. Bu işte neden başarılı olduklarını anlamak isterseniz, Tiago R. Simões’in pasaportundaki pullara bakmanız yeterli.

Simões, Harvard’da paleontolog Stephanie Pierce’ın laboratuvarında, Alexander Agassiz doktora sonrası araştırmacısı. Her biri birkaç yüz milyon yıllık, yaklaşık 1000 adet sürüngen fosilinin CT taramasını yapmak ve bu fosilleri fotoğraflamak için 2013’ten 2018’e kadar 20’den fazla ülkede 50’den fazla müzeyi gezdi. Yaklaşık 400 gün süren bu aktif derleme, yaşayan ve nesli tükenmiş sürüngen gruplarının evriminin mevcut en büyük zaman çizelgesinin oluşmasına yardımcı oldu.

Bu geniş veri tabanının istatistiksel analizi; evrimdeki önemli geçişlerin her zaman öncü çevresel değişimlerce tetiklenen büyük, hızlı (en azından jeolojik açıdan) patlamalarla meydana geldiği yönündeki geniş çapta kabul gören teoriyi yanlışlayarak, bilim insanlarının bu soğukkanlı omurgalıların evrimini daha iyi anlamasına yardımcı oluyor. Bulgular, Nature Communications’da yayınlanan makalede açıklanıyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Analizde örneklenen sürüngen grupları
Analizde örneklenen sürüngen grupları
Tiago R. Simões

Araştırmacılar makalede, 250 milyon yıldan daha uzun süre önce nesli tükenmiş sürüngen soylarının evriminin; daha önceden düşünüldüğü gibi tek bir büyük evrimsel olayla değil de 50 milyon yıldan fazla bir süre içerisinde küçük morfolojik değişimlerle (vücut pulları ya da süzülmek için kanatlar gibi ) meydana geldiğini gösteriyor. Ayrıca önceden düşünülenin aksine, çoğu kertenkele türünün erken evriminin sürekli olarak daha yavaş ve daha birikimli bir süreç olduğu da makalede gösteriliyor. Simões şöyle diyor:

Bugün sürüngenlerde gördüğümüz bu geniş çeşitliliği ortaya çıkaran ani bir sıçrama değildi. Başlangıçta bir sıçrama oldu ama nispeten küçüktü, daha sonra bu [evrim] oranlarında ve farklı çeşitlilik değerlerinde sürekli bir artış oldu.

Bunun kanıtı, diğer hayvanlarda daha önce görülmüştü; ama 10.000’den fazla farklı tür ve baş döndürücü çeşitlilikte özelliklere sahip sürüngenlerde (bazı kertenkele türlerinin bir gecede nasıl donup ertesi sabah çözüldüğünü ya da kaplumbağaların nasıl koruyucu zırh geliştirdiğini düşünün!) ilk kez görülüyor.

Bulgular, Harvard’lı paleontolog George G. Simpson’ın 1940’larda popülerleştirdiği, gezegenin biyolojik çeşitliliğinin kökenini açıklamaya çalışan "Adaptif Yayılım" teorisiyle çelişiyor. Adaptif Yayılım, son yıllarda farklı hayvan türlerini, morfolojilerini ve DNA’yı kullanarak moleküler düzeydeki evrimi kusursuz olarak açıklamak için teknoloji, yeni yöntemler ve veriler ortaya çıkana kadar on yıllar boyunca araştırmaların odak noktasıydı.

Bu çalışmanın araştırmacıları arasında Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi omurgalı paleontolojisi küratörü ve Thomas D. Cabot Organizmal ve Evrimsel Biyoloji Doçent Doktoru Stephanie Pierce, Kanada’daki Alberta Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Oksana Vernygora ve yine Alberta Üniversitesi’nden Profesör Michael Wayne Caldwell de bulunuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Simões, veri toplamak için Londra, Paris, Berlin, Ottawa, Pekin ve Tokyo da dahil olmak üzere dünyadaki başlıca doğa tarihi müzelerini gezdi. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’ni, Carnegie Doğa Tarihi Müzesi’ni ve Harvard Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi’ni ziyaret etti.

Bilim insanları, uzun zaman dilimleri içerisinde hayvanların nasıl evrimleştiğini anlayarak, ekoloji ve organizmaların çevresel değişikliklerden nasıl etkilendiği üzerine bir dizi ders toplayabileceklerine inanıyorlar. Araştırmacılar veri tabanını kullanarak başlıca sürüngen soylarının ya da morfolojilerinin ne zaman ortaya çıktığını belirleyebilir, bu değişikliklerin sürüngen DNA’sını nasıl etkilediğini görebilir ve türlerin tarihsel olaylardan nasıl etkilendiği üzerine önemli dersler öğrenebilir.

Örneğin sürüngenler üç büyük kitlesel yok oluştan sağ çıktı. Bunların en büyüğü, doğal sera gazlarının birikmesinden kaynaklandığına inanılan 250 milyon yıl önce gezegendeki türlerin %90’ını yok ederek "Büyük Yok Oluş" ismini alan Permiyen-Triyas Yok Oluşu'ydu.

Araştırmacıların yarattığı zaman çizelgesi, şunu bulmalarına yardımcı oldu: Sürüngenlerin evrimleşme oranı ve aralarındaki anatomik farklılıklar, Büyük Yok Oluş öncesinde de neredeyse sonrasında olduğu kadar yüksekti. Ancak sürüngenlerin birçok ekosistemde baskın türler haline gelmesi ve türlerin çeşitliliğinin artması Büyük Yok Oluş’tan çok daha sonra gerçekleşti. Bu bulgu, anatomik değişim oranlarının; genetik çeşitlilikle veya türlerin sayıca zenginliğiyle örtüşmesi gerekmediğini pekiştirdi. Araştırmacılar ayrıca, sürüngenlerin önceki anatomik çeşitlilik düzeylerine ulaşmasının 10 milyon yıldan fazla sürdüğünü de belirtiyorlar. Simões, şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

"Bu bize, ani çevresel değişikliklerin yaşam tarihi boyunca olayların geniş şemasında ve küresel ölçekte ne kadar etkili olmuş olabileceğini söylüyor.

Adaptif yayılımla çelişen diğer kanıtlar ise, yaklaşık 170 milyon yıl önce evrimsel süreçlerinin başında önde gelen özelliklerinden olan zayıf ve uzun vücutlarını elde eden (ama uzuvlarını 105 milyon yıl boyunca tam olarak kaybetmediler) yılanların kökenine dair benzer ama şaşırtıcı bulgular içeriyor. Bundan 170 ila 165 milyon yıl önce, bugün kendilerinden çok daha büyük olan avlarını bile yutabilecek güçlü ve esnek çenelere sahip olabilmelerine yol açan hızlı evrimsel değişimlere uğradılar. Ama araştırmacılar yılanların, sürüngenlerin evrimsel geçmişindeki en hızlı anatomik değişimleri yaşamalarının adaptif yayılımla öngörüldüğü gibi taksonomik çeşitlilikle ya da yüksek moleküler evrim oranlarıyla tutarlı olmadığını söylüyor.

Bilim insanları bu uyuşmazlığın nedenini belirleyemediler ve daha fazla araştırmanın gerektiğini öne sürdüler. Özellikle vücut planlarının nasıl evrimleştiğini ve DNA’daki değişimlerin bununla nasıl ilişkili olduğunu anlamak istiyorlar. Simões şöyle diyor:

Yaşam tarihindeki, özellikle de Dünya’daki sürüngen yaşamı tarihindeki büyük değişikliklerin neler olduğunu artık daha iyi görebiliyoruz. Araştırmaya devam edeceğiz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • İnanılmaz 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: SciTechDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:52:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9538

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. University, et al. Sürüngen Evrimi: Adaptif Yayılım Yerine, Birikimli Seçilim, Sürüngenlerin Nasıl ve Ne Zaman Evrimleştiğini Daha İyi Açıklıyor!. (15 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9538
University, H., Ergül, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, November 15). Sürüngen Evrimi: Adaptif Yayılım Yerine, Birikimli Seçilim, Sürüngenlerin Nasıl ve Ne Zaman Evrimleştiğini Daha İyi Açıklıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9538
H. University, et al. “Sürüngen Evrimi: Adaptif Yayılım Yerine, Birikimli Seçilim, Sürüngenlerin Nasıl ve Ne Zaman Evrimleştiğini Daha İyi Açıklıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ali Ergül, Evrim Ağacı, 15 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9538.
University, Harvard. Ergül, Ali. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sürüngen Evrimi: Adaptif Yayılım Yerine, Birikimli Seçilim, Sürüngenlerin Nasıl ve Ne Zaman Evrimleştiğini Daha İyi Açıklıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ali Ergül. Evrim Ağacı, November 15, 2020. https://evrimagaci.org/s/9538.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close