Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Steve Irwin: Yaban Hayata Adanmış Bir Ömrün Son Anları ve Irwin'in Son Sözü...

Steve Irwin: Yaban Hayata Adanmış Bir Ömrün Son Anları ve Irwin'in Son Sözü... MNN
3 dakika
60,631
Tüm Reklamları Kapat

Çoğu insan tarafından timsah avcısı olarak da bilinen Steve Irwin, 2006 yılında bir vatoz saldırısı nedeniyle Avusturalya'nın kuzeydoğu sahilinde hayatını kaybetti. Saldırı sırasında yanında bir tek kameramanı ve yakın dostu Justin Lyons vardı. Yıllar sonra Lyons, Steve Irwin'in ölümüyle ilgili ilk defa açıklamalarda bulundu. Şöyle söylüyor:

Kameram açıktı. Amacımız, belgeselimiz için son bir kare çekmekti. Steve, bulduğumuz devasa vatozun arkasına geçecekti ve vatoz önünde yavaşça yüzüp gidecekti. Bu, kapanış sahnesi olacaktı. Şöyle düşünüyordum: 'Bu harika bir çekim olacak. Kesinlikle belgeselde yer alacak görüntüler olacak, bu harika!' Her şey istediğimiz gibi gitti ve Steve, vatozun arkasında yüzmeye başladı. Ama o anda vatoz, dikenini Steve'in göğsüne çılgınca saplamaya başladı.

Irwin, yırtıcı hayvanlarla sayısız defa karşı karşıya gelerek kariyerini inşa etmişti. Öldüğü sırada da Okyanusun En Ölümcül Canlıları başlıklı bir belgesel çekiyordu. Lyons devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Önce bunun bir saldırı olduğunu anlamadım ve vatozu çekmeye devam ettim. Kameramı hafifçe onun yönünde döndürdüm. Sonra kamerayı geri çevirdim ve Steve'in dev bir kan havuzu içerisinde kaldığını gördüm.

Hemen tekneye geri döndüler. İşte o zaman Lyons, Steve Irwin'in kalbinde yaklaşık 5 santimetreden büyük bir yarık açıldığını gördü. Irwin'i deşen vatozu şöyle anlatıyor:

Kuyrukları zehirlidir ve eminim ki inanılmaz bir acı veriyordur. Steve'in acıya aşırı yüksek bir toleransı vardı. Dolayısıyla biliyorum ki eğer Steve bir şeyden acı duyuyorsa, o, gerçekten müthiş bir acı olmalıdır.

Irwin, vatozun akciğerini deldiğini sanıyordu. Halbuki kalbini delik deşik etmişti. Lyons'a göre, hastaneye o anda ulaşmış olsalardı bile Irwin için muhtemelen çok geç olacaktı. Lyons, Steve Irwin'in son sözlerini ise şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Ona sürekli olarak: 'Çocuklarını düşün Steve. Dayan, dayan, dayan!' gibi şeyler söylüyordum. Sonra bana son derece sakin bir şekilde baktı ve 'Ölüyorum.' dedi. Bu, son sözü oldu.

Irwin, ailesinin vahşi yaşam parkında büyümüştü ve etrafı her zaman hayvanlarla sarılıydı. Ölümünden beridir eşi ve çocukları Steve'in parkını sürdürmeye ve hayvanları korumaya devam ediyorlar.

Vatozlar Nasıl Ölümcül Olabiliyor?

Vatozlar aslında son derece uysal ve sakin hayvanlardır. Eğer ki tehlike altında olduklarını düşünmezlerse, ufak tehditlerden korunmak için asla agresif saldırılar göstermezler, sadece onları korkutacak kadar güç gösterirler. Çoğu zaman korkuya verdikleri ilk tepki hızla o bölgeden uzaklaşmaktır. Ancak eğer ki güçlü avcılar tarafından tehdit altına girerse veya kamufle olduğu bir bölgede üzerine basılacak olursa, verdiği ilk tepki kuyruğuyla tehdit unsurunu zehirlemektir.

Bu savunma eğer ki insanlara yönelikse, vatozun boyutlarına göre kuyruktaki iğne genellikle bel altındaki bir bölgeye saplanır. Zehir aşırı ölümcül değildir ve zamanında müdahale edilirse çoğu zaman iyileştirilebilir. Zehrin asıl etkisi ilk 30-60 dakikada kendini gösterir ve son derece acı vericidir. Ancak yapılacak tıbbi müdahaleler sayesinde bu acı dindirilebilir. Fakat zehrin acısı ve sızlamalar 48 saatten uzun sürebilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Steve Irwin'in vakasında ise bu savunma hamlesi doğrudan kalbe hedeflenmiştir. Bu, muhtemelen Irwin'in şanssızlığı dolayısıyladır. Yani Irwin'i öldüren zehirden ziyade iğne darbelerinin mekanik etkisidir.

Vatoz
Vatoz
Navka

Irwin, kamera kaydı için yüzen bir vatoza arkadan yaklaşmak zorunda kalmıştır. O sırada, göğsüne kadar gelen bir suyun içerisindeydiler. Vatoz, arkadan kendisine dokunulduğunda bunu bir köpekbalığı saldırısı olarak algılamış olabilir. Lyons'ın anlattığına göre vatoz, tıpkı köpekbalığı saldırılarında yaptığı gibi birkaç saniye içerisinde kuyruğunu Irwin'e birkaç yüz kere saplamıştır. Bu saplamaların birçoğu kemik ve ete denk gelerek yarıklara neden olmuştur. Bu öncül darbeler göğüs duvarını delmeyi başarmıştır. Bu sebeple, Irwin'in aldığı iğne darbelerinin bir kısmı akciğeri ve kalbi delmeyi başarmıştır. İşte Lyons'ın gördüğü 5 santimetrelik yarık, aslında ufak bir iğnenin yüzlerce defa saplanmasıyla oluşmuştur. Bu da, kaçınılmaz sonu getirmiştir.

Vatozların sebep olduğu insan ölümlerinin sayısı bilinmemektedir. Ancak en iyi tahminler, tüm zamanlarda yaklaşık olarak sadece 17-30 insanın vatoz saldırısı dolayısıyla öldüğünü söylemektedir. 1991-2001 yılları arasında sadece Amerika'da 1943 kişi hayvan saldırıları dolayısıyla hayatını kaybetmiştir. Bu 10 yıllık periyotta, zehirli deniz hayvanları tarafından sadece 2 ölüm meydana gelmiştir. Yani muhtemelen bu 10 yıllık periyotta hiçbir vatoz sebepli ölüm yaşanmamıştır (insanların ölümüne neden olabilecek diğer zehirli deniz hayvanları düşünülürse). Bu açıdan bakıldığında, Irwin'in talihsizliği daha net bir şekilde anlaşılabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 26
  • İnanılmaz 12
  • Korkutucu! 8
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • CBS News. Cameraman Recalls "Crocodile Hunter" Steve Irwin's Last Words. (11 Mart 2014). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2018. Alındığı Yer: CBS News | Arşiv Bağlantısı
  • D. Engber. How Deadly Are Stingrays?. (5 Eylül 2006). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2018. Alındığı Yer: Slate | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 16:59:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2039

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Steve Irwin: Yaban Hayata Adanmış Bir Ömrün Son Anları ve Irwin'in Son Sözü.... (11 Mart 2014). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2039
Bakırcı, Ç. M. (2014, March 11). Steve Irwin: Yaban Hayata Adanmış Bir Ömrün Son Anları ve Irwin'in Son Sözü.... Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2039
Ç. M. Bakırcı. “Steve Irwin: Yaban Hayata Adanmış Bir Ömrün Son Anları ve Irwin'in Son Sözü....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2039.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Steve Irwin: Yaban Hayata Adanmış Bir Ömrün Son Anları ve Irwin'in Son Sözü....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 11, 2014. https://evrimagaci.org/s/2039.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close