Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü: Sosyal Ağları Kullanmanın Riskleri Nelerdir?

Yapılan Bir Araştırmada Sosyal Medya Kullanmanın 46 Zararlı Etkisi Tespit Edildi!

Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü: Sosyal Ağları Kullanmanın Riskleri Nelerdir? Unsplash
2 dakika
3,398
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal medya kullanımının karanlık yüzüne yönelik araştırmaların sistematik bir incelemesi; fiziksel sorunlar, zihinsel sağlık sorunları, iş performansı ve akademik performans üzerindeki olumsuz etkiler, güvenlik ve gizlilik gibi sorunlara kadar 46 zararlı etki tespit etti.

Facebook ve Instagram gibi sosyal medya ağları dünya çapında 3,6 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. Potansiyel tehlikeler konusunda daha fazla farkındalık, kullanıcı denetimini teşvik edebilir ve yazılım mühendislerinin, eğitimcilerin ve politika yapıcıların olumsuz etkilerini en aza indirmenin yollarını geliştirmelerine yardımcı olabilir. Sidney Teknoloji Üniversitesi Bilgi, Sistem ve Modelleme Okulu Başkan Yardımcısı Dr. Eila Erfani, bu konu üzerine şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal medyanın zararları çoğunlukla psikopatolojik bir bakış açısıyla incelenmiştir. Bu araştırmacılar, bilgi sistemleri araştırmacılarına kıyasla daha az ilgi görmüştür. Bilgi sistemleri, insanların ihtiyaçlarını daha iyi karşılaması için teknolojinin, insanlar ve kuruluşlar üzerindeki etkisine bakmaktadır. Sosyal medya kullanımından kaynaklanan olumsuz sonuçların nasıl azaltılacağını belirlemek ve anlamak bu zorluğun bir parçasıdır. Dünya Sağlık Örgütü, bilgi teknolojisi bağımlılığı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti ve bu sorunu hem önlemek hem de tedavi etmek için stratejiler geliştirilmesi gerektiğini kabul etti.

Sidney Teknoloji Üniversitesi'nden Dr. Erfani, doktora adayı Layla Boroon ve Macquarie Üniversitesi'nden Doçent Babak Abedin, sosyal medya kullanımının olumsuz etkilerini tespit eden ve derleyen incelemeyi gerçekleştirdi.

Araştırmaları, Çevrim İçi Sosyal Ağları Kullanmanın Karanlık Yüzü: Bireylerin Negatif Deneyimlerinin Bir İncelemesi başlığıyla yakın zamanda Journal of Global Information Management'da yayınlandı.[1] Boroon, araştırma sonuçları için şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal medyanın kullanımıyla ilgili araştırmaların çoğu, sosyal medyanın faydalarına ve potansiyeline odaklanmaktadır. Ancak biz, sosyal medya kullanımıyla ilişkilendirilen olumsuz etkileri kapsamlı bir şekilde belirlemekle ilgilendik. 2003 ve 2018 yılları arasında yayınlanmış 50'den fazla araştırma makalesini inceledik. En yaygın olumsuz etkilerden bazıları; kıskançlık, yalnızlık, kaygı ve düşük özgüven gibi psikolojik zararların yanı sıra kötü amaçlı yazılımlara maruz kalma ve kimlik avı gibi riskleri de içeriyordu.

Araştırmacılar olumsuz etkileri altı kategoride gruplandırdı:

  • Sosyal değişim maliyeti: Hem depresyon, kaygı veya kıskançlık gibi psikolojik zararları hem de boşa harcanan zaman, enerji ve para gibi diğer maliyetleri içerir.
  • Sinir bozucu içerik: Rahatsız edici veya şiddet içeren içerik ya da cinsel ve müstehcen içerik gibi rahatsız edici, üzücü veya tahrik edici çok çeşitli içerikleri içerir.
  • Gizlilik endişeleri: Kişisel bilgilerin üçüncü taraflarla paylaşılması, yeniden kullanılması veya onlarda depolanması ile ilgili kişisel gizliliğe yönelik her türlü tehdidi içerir.
  • Güvenlik endişeleri: Kimlik avı veya sosyal mühendislik gibi dolandırıcılık veya aldatmadan kaynaklanan zararları ifade eder.
  • Siber zorbalık: Küfürlü mesajlar, yalan söyleme, stalk yapma veya söylentiler yayma gibi gruplar veya bireyler tarafından yapılan her türlü suistimal ve tacizi içerir.
  • Düşük performans: İş veya akademik performans üzerindeki olumsuz etkiyi ifade eder.

Boroon, şu anda sosyal medya bağımlılığını etkileyen faktörleri ve insanların davranışlarını düzenlemek için kullandıkları stratejileri araştırıyor. Bir sonraki adım, bu olumsuz etkileri azaltabilecek uygulamaları, tasarım özelliklerini ve diğer çözümleri geliştirmek ve test etmek olacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
63
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 19
  • Umut Verici! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • İnanılmaz 3
  • Üzücü! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 17:54:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13194

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Selamet, et al. Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü: Sosyal Ağları Kullanmanın Riskleri Nelerdir?. (7 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13194
Selamet, G., Karagözoğlu, M. (2022, November 07). Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü: Sosyal Ağları Kullanmanın Riskleri Nelerdir?. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13194
G. Selamet, et al. “Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü: Sosyal Ağları Kullanmanın Riskleri Nelerdir?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, 07 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13194.
Selamet, Gökalp. Karagözoğlu, Mert. “Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü: Sosyal Ağları Kullanmanın Riskleri Nelerdir?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, November 07, 2022. https://evrimagaci.org/s/13194.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close