Eğer aşırı uzun boy dezavantaj yaratmaya başlarsa doğal seçilim, cinsel seçilime baskın gelir ve aşırı uzun boylular elenmeye başlar. Boy uzunluğu nötr bir seviyeye geldiğinde tekrar cinsel seçilim baskın gelir ve doğal seçilim ile cinsel seçilim arasında bu tür bir denge hali oluşur. Buna benzer bir durumu tavus kuşlarında görüyoruz.
Doğal seçilimin desteklediği unsurlar ile cinsel seçilimin desteklediği unsurlar çoğunlukla birbiriyle çakışıyor. Yani doğal seçilim, ufak ve soluk renkli kuyrukları desteklerken, cinsel seçilim büyük ama parlak renkleri destekliyordu. Dolayısıyla bir türün normal şartlar altında, dingin koşullardaki özelliklerini, bu iki çelişik yasa arasındaki dengeyle sağlandığını söyleyebiliriz. Yani sabit şartlar altında, bir tavus kuşu popülasyonunun erkeklerinin kuyruk büyüklüğü ve renk dağılımı belli sınırlar içerisinde olacaktır. Ancak ne zaman ki denge bir yana bozulur, işte o zaman evrimsel süreç dahilinde türde değişimler başlar. Örneğin, popülasyon üzerindeki avcı baskısı artacak olursa, doğal seçilim cinsel seçilimi yenecek ve her nesilde daha kısa ve daha soluk kuyruklular hayatta kalacaktır. Böylece bu yönde bir evrim görülecektir. Ancak eğer ki avcı baskısı ortadan kalkarsa (ya da azalırsa), hayatta kalmak bir problem olmaktan çıkacak (veya daha kolaylaşacak) ve üreme konusundaki başarı, toplam başarıyı belirleyecektir. Bu durumda, nesiller içerisinde, daha uzun ve daha parlak kuyruklu popülasyonların evrimleşeceği açıktır.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Evrim Mekanizmaları - 4: Cinsel Seçilim (Rastgele Olmayan Çiftleşme). (22 Nisan 2011). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı