Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
esiuen e
esiuen e
1,595 UP
Üye
2

Zombilerin var olması bilimsel olarak mümkün müdür?

406 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cakma Eso
Cakma Eso
2,946 UP
Zombi dizileri ve filmleri izledim .

Hayır, bilimsel olarak zombilerin var olması mümkün değildir. Zombiler, genellikle kurgusal hikayelerde ve mitolojilerde yer alan canlı ölülerdir. Birçoğumuzun aşina olduğu popüler kültürdeki zombi tanımı, ölülerin tekrar hayata dönerek insanları avladığı bir tür canavarı ifade eder.

Ancak gerçek dünyada, ölülerin yeniden canlanması veya insan davranışlarını değiştirmesi gibi bir fenomen bilimsel olarak mümkün değildir. Ölü bir insanın tekrar hayata dönmesi, ölümün tanımı ve insan biyolojisiyle çelişir. Ölüm geri dönüşü olmayan bir durumdur ve insan vücudu ölüm sonrasında hızla çürümeye başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel açıdan, gerçekçi bir zombi salgını senaryosu, mevcut bilimsel prensiplere aykırı olur. Bir hastalığın veya virüsün insanların ölülerin bedenlerine zarar vermeden onları yeniden canlandırması mümkün değildir. Bunun yanı sıra, bir insanın beynini etkileyerek kontrol altına alması veya insanların saldırgan bir şekilde davranmasına neden olması da bilimsel olarak mantıklı bir açıklama değildir.

Sonuç olarak, zombiler popüler kültürün bir parçası olarak varlıklarını sürdürürken, bilimsel bir temeli bulunmamaktadır. Zombi kavramı, kurgusal hikayelerde ve eğlence sektöründe yer alan bir fantastik öğedir.[1][1]

Kaynaklar

  1. ChatGPT. Chatgpt. (17 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2023. Alındığı Yer: ChatGPT | Arşiv Bağlantısı
5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Umutcan Yıldızhan
İlgili araştırmacı

Bu sorunun cevabı, soruya hangi yönden baktığımıza göre değişir. Klasik zombi anlayışında yer alan bir ölünün dirilmesi veya beyin hariçi nereden hasar alırsa alsın, hangi organ koparsa ya da zarar görürse görsün bundan etkilenmemesi kısımları tamamen konunun hikaye kısımları. Bunların gerçekleşme ihtimali bilimsel olarak mümkün değil ancak buna yakın varyantların var olması mümkün. Mesela vücuda doğru etkilere sebebiyet verebilecek bir virus veya benzer etkilere sahip bir yapının girmesi ölüyü tabi ki diriltemez ama klasik zombi anlayışındaki gibi, enfekte olma durumunda sağlıklı bilincin yitirilip anlamsız hareketler sergilemesine, vahşileşip çevresindekilere saldırmaya başlaması ve ısırma yolu ile öbür insanları da enfekte edebilmeleri mümkün. Bu hastalar hikayelerdeki gibi beyine hasar almadıkları harici ölümsüz olmama durumuna sahip olmasalar bile acıya karşı toleransları olup ölümcül bir darbe gelmediği sürece belli bir süre boyunca hasar alsalar bile hiçbir şey olmamış gibi davranabilirler. Ama tabi yaralanma esnasında ve belirli bir süreç boyunca etkilenmemiş gibi davransalar da hayati bir organ zarar görmüşse veya kan kaybı yaşıyorlarsa her insanın öldüğü gibi onlar da zamanla organ yetmezliğinden veya kan kaybından öleceklerdir.

Bunun dışında alıştığımız zombi kavramı günümüzde var olmasa da doğada zombi karınca gibi durumlar var olabilmekte. Kimi cordyceps mantarlarını tüketen bazı karıncalarda bu mantar türünün karıncalarda merkezi sinir sistemini ele geçirip, üreyip büyümesine uygun bölgelere doğru gitmesini sağlayıp, uygun ortamlara gelinince de karınca kendini o bölgeye sabitlemesini sağlayacak şekilde karıncayı kontrol ettiğini görebilmekteyiz. Tabi sonrasında da uygun ortama gelindiğinde bu mantar, karıncanın içinden filizlenip büyümeye başlar. Bu durum da karıncanın ölümü ile sonuçlanır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Dr. Özlem Kılıç Ekici. Zombi Karıncalar. Alındığı Tarih: 16 Kasım 2014. Alındığı Yer: Tubitak | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Mikrodalga Fırın, Yemekleri Nasıl Isıtır?
Mikrodalga Fırın, Yemekleri Nasıl Isıtır?
Hayvanlar da Güneşte Bronzlaşır veya Yanar mı?
Hayvanlar da Güneşte Bronzlaşır veya Yanar mı?
Neden Öpüşüyoruz?
Neden Öpüşüyoruz?
Son Çiçek Salgını Bir Lab Sızıntısı Nedeniyle Başlamış Olabilir mi?
Son Çiçek Salgını Bir Lab Sızıntısı Nedeniyle Başlamış Olabilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close