Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Serhat Akgül
Serhat Akgül
1,192 UP
Üye
2

Zerdeçal, Zencefil türevi bitkilerin ACE-2 enzimiyle bağı Covid - 19'a etki eder mi?

Yabancı makalelerde zerdeçal ve zencefil türevi bitkilerin ACE-2'ye bağlanıp, Covid-19'un vücuda daha kolay yayılmasına sebebiyet verdiği ve bunun tartışmaya açık bir konu olduğu yazarken bir diğer makalelerde ise tam aksi yazıyor. Zerdeçal ve Zencefil ACE-2'ye bağlanıp, bu enzimi inhibe eder mi?
639 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Selin Demiryol
Moleküler Biyolog

Merhaba öncelikle bu ilgi çekici konuyu paylaştığın için teşekkürler. Cevabına giriş yapmadan önce konuyla alakalı kısa bir arkaplan bilgisi vermeyi isterim. SARS-CoV-2 virüsü, insanlardaki akciğer, kalp ve böbreklerin hücre yüzeyinde yer aldığı bilinen ACE2 ( angiotensin-converting enzyme 2) reseptörüyle interaksiyona girebildiğinde COVID-19 hastalığına yakalandığımız doğrudur. Esas olarak solunum yoluyla bulaşmasından kaynaklı akciğerlerimizde ağırlıklı olarak boy göstermiştir. Bu da demektir ki, ACE2 sadece bir enzim değil; aynı zamanda SARS-CoV-2'nin etkileşime geçip hücrelerimize sızabildiği ve konak hücre olarak kullanabildiği bir yol olarak bahsedilebilir.[1] Örneğin ACE2 reseptörüne sahip olmayan fareler bu hastalığa yakalanmıyor. Ama insanlar üzerinde deney yapılaması etik olmadığı için ACE2 reseptörünü içeren geni farelere entegre ederek, farelerin COVID-19'a yakalanması sağlanabiliyor. [2][5]

Özellikle zencefilin SARS-CoV-2'nin proteinlerinin yapısını bozduğuna ve kısıtlayıcı etkisi olduğuna dair birçok makale yer alıyor. Zencefil tüketmek hem bağışıklık sistemini güçlü tutacak hem de COVID'e yakalanma olasılığını bir o kadar da düşürebilecektir.[4]Aynı zamanda günümüzdeki çalışmalarda da zencefile yer verilmiştir. Zencefil ve çilek gümüş nanopartikülleri kullanılarak yapılan bir araştırmada, bu nanopartiküllerin SARS-CoV-2 üzerinde kısıtlayıcı etkisi olduğundan bahsedilmiş. Bu özelliği SARS-CoV-2 'nin yüzey reseptörlerinden NSP16 proteinini ve insandaki AAK1 proteinini hedef alabildiği açıklanmış. Zencefilin etkisinden yola çıkarak artık gümüş nanopartiküllerinin kullanımının da gelecek klinik çalışmalara ışık tutacağı düşünülüyor. Son kısım daha çok biyoteknolojinin klinik çalışmalardaki rolü olarak düşünülebilir. [3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Beyerstedt, et al. (2021). Covid-19: Angiotensin-Converting Enzyme 2 (Ace2) Expression And Tissue Susceptibility To Sars-Cov-2 Infection. European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases, sf: 905-919. doi: 10.1007/s10096-020-04138-6. | Arşiv Bağlantısı
  2. L. Muhl, et al. The Sars-Cov-2 Receptor Ace2 Is Expressed In Mouse Pericytes But Not Endothelial Cells: Implications For Covid-19 Vascular Research. (10 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2023. Alındığı Yer: NIH National Library of Medicine doi: 10.1016/j.stemcr.2022.03.016. | Arşiv Bağlantısı
  3. M. M. Al-Sanea, et al. (2021). Strawberry And Ginger Silver Nanoparticles As Potential Inhibitors For Sars-Cov-2 Assisted By In Silico Modeling And Metabolic Profiling. Antibiotics, sf: 824. doi: 10.3390/antibiotics10070824. | Arşiv Bağlantısı
  4. D. Goswami, et al. Natural Product Compounds In Alpinia Officinarum And Ginger Are Potent Sars-Cov-2 Papain-Like Protease Inhibitors. (6 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2023. Alındığı Yer: ChemRxiv doi: 10.26434/chemrxiv.12071997.v1. | Arşiv Bağlantısı
  5. T. Pan, et al. (2021). Infection Of Wild-Type Mice By Sars-Cov-2 B.1.351 Variant Indicates A Possible Novel Cross-Species Transmission Route. Signal Transduction and Targeted Therapy, sf: 1-12. doi: 10.1038/s41392-021-00848-1. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
H. Kumsal Taştepe
Hemşire

Merhaba Serhat,

Öncelikle Covid-19'un hedefi direkt olarak solunum sistemi ve akciğerlerimiz. Dolayısıyla tüm vücuda yayılma gibi bir imkanı veya isteği yok kendisinin.

Tüm Reklamları Kapat

Bana düşüncemi soracak olursan bahsettiğin olayın pek gerçeklik payının bulunduğunu düşünmüyorum zira az evvel bahsettiğim üzere virüsün vücudumuzda gözüne kestirdiği tek yer ciğerlerimiz ve onu bu hedefinden alıkoyacak tek şey direnç sistemimiz.

Direnç sistemimizi olduğundan daha güçlü çalıştırmak yani terim anlamıyla "Boostlamak" mümkün değil. Yalnızca ideal miktarda C vitamini tüketerek, uykumuzu düzenleyerek, vücudumuzun sıvı dengesini koruyarak tam gücünde çalışmasını destekleyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer yukarıda yazdıklarımı halihazırda yapıyorsan gönül rahatlığıyla istediğin miktarda zencefil veya zerdeçal tüketebilirsin, direnç sistemin gelen virüsleri halledecektir :) Tabii bu işin şakası.

Esenlikle :)

171 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Uzm. Dr. Aygün Atacanlı. (1 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 1 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close