Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
105K UP
Üye 1 gün önce 1 Cevap
3

Ödüllü Soru Zenon Paradoksları hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle "Uçan Ok" paradoksu için nasıl bir sonuca çıkabiliriz?

Paradoksa göre kısaca her an sabit ve hareket imkansızdır. Aynı Parmenides'in sunduğu gibi geçmiş ve gelecek bir yanılsama ve asıl olan "şimdi"dir. Peki asıl olan şimdi ise biz şimdi'yi neden hissedemiyoruz? Geçmiş,şimdi ve gelecek arasında bu Planck ölçeğindeki zamansal değişimleri beynimiz nasıl işliyor?
251 görüntülenme
Zenon Paradoksları hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle "Uçan Ok" paradoksu için nasıl bir sonuca çıkabiliriz?
Zenon Paradoksları hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle "Uçan Ok" paradoksu için nasıl bir sonuca çıkabiliriz?
Cevap Ver 3,750 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kaan Durmaz
Kaan Durmaz
101K UP
Bilimkolik bir mühendislik öğrencisiyim 20 saat önce

Aslına bakacak olursak zenon un hareketliliği inkar eden fikirlerini zamanla paradoksa dönüştürecek bir probleme dönüştürmesi müthiş bir ilerleme fakat bakış açımızı bizi paradoksa götüren yerden başka bir yöne çevirince içine düştüğümüz problemden kurtulabiliriz. Yaydan çıkmış okun birim zamanda katettiği mesafe göz önüne alındığında her bir "anda" farklı bir "noktada" olduğunu gözler önüne sermiş oluyoruz. Gerçekleşen olayı hareketsiz göstermek için zamanı durdurmak gerekmektedir. Bunu ise ultra ağır çekimli bir videoda videonun oynatma hızında değişiklik yaparak gözlemlememiz bizler adına en kullanışlı ve gündelik hayata uygun örnek olabilir. Videodaki ağır çekim / ultra ağır çekim gibi özellikler hızı düşürdüğünden sanki ok veya nesne tıpkı problemdekine yakınsayarak "belirli noktada kalmış" hissi uyandırıyor. Tam olarak hareketsiz kalmasının ise aslında iki yolu: Birincisi taşıdığı kinetik enerjinin sürtünme ve benzeri sebeplerle dönüşüme uğraması, ikincisi ise videolu örnekte olabilecek şekilde bizim videoyu durdurmamız. Fakat durmuş bir videoda bizim müdahalemiz harekete değil, zamana oluyor. Hareketlilik ve hız gibi kavramlar zamana bağlı değişkenlik gösterdiğinden zamana yapılan müdahale onların büyüklüğünü ve algılanma biçimini etkileyip bizlere bir paradoks gibi gelebiliyor.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close