Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 2 Ekim
1

Zemzem suyu hiç bitmez mi?

599 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Merve Çelik
Araştırmacı ve Yazar 1 ay önce

Tabii ki hiç bitmez. O mistik, büyülü bir kaynak. Nasıl bitebilir ki? Sonuçta çölün ortasında milyonlarca insanın her yıl doldurduğu bir kuyudan bahsediyoruz. Mantık kurallarına, fizik kanunlarına tabi değil o. Bilimsel gerçeklere uymaması kimin umurunda...

Bilimsel açıklamasına gelirsek, iklim değişmezse kolay kolay bitmez. Ha bir değişirse o zaman işler daha komik olacak, kıyamet geliyor iddiaları mı dersin yoksa günahkarlar yüzünden mi dersin, tanrı bizi cezalandırıyor mu dersin, yorumlar havada uçuşacak. Tabii bu yorumları yapanların "Acaba aşırı nüfus artışı, iklim değişimi ve kontrolsüz su tüketimi de bu duruma etki etmiş olabilir mi?" diye düşünmeyeceğini de biliyoruz. Neyse ki bu senaryo şimdilik sadece bir varsayım. Zemzem şimdilik akmaya devam ediyor ve insanların inancı da öyle... Ta ki bir gün gerçekten kuruyana kadar. İşte o zaman asıl sınav başlayacak. Bakalım inanç mı galip gelecek, yoksa gerçekler mi? Aslında ben cevabı biliyorum. Tabii inanç galip gelecek. Her şeyi görünmez bir güce bağlayarak cevap veren bir düşünce yapısının değişmesini bekleyemezsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Jeomorfolog 2 Ekim

Arabistan yarımadası günümüzdeki gibi herzaman çöller ile kaplı değildi. Eksen eğikliğimizin 23.000 yıllık döngüleri sayesinde, muson yağmurlarının Güney Asya’nın yanı sıra Arabistanın iç kesimlerine kadar etkilediğini biliyoruz. Bu döngüler esnasında bölge binlerce yıl boyunca şiddetli yağışlara maruz kalmıştır.

Arabistan yarım adasının bir diğer özelliği alt katmanlarının suyu hapsetme özelliğinin olmasıdır. İnanmayacaksınız belki ama Dünya tatlı su kaynaklarının hatrı sayılır miktarı Arabistan ve Kuzey Afrika çöllerinin altındadır. Tüm bu nedenlerden dolayı bölgede var olan vahalarda, yani çöllerin çukur kesimlerinde (zemzem kuyusu dahil) su bizlere hiç bitmeyecekmiş gibi gelir.

Tüm Reklamları Kapat

103 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 2 Ekim

Tabii ki biter. Zemzem suyu yeraltı su kaynaklarından beslenen bir kuyudur. Yeraltı su kaynakları da sınırsız değildir. Kuraklık, aşırı kullanım veya iklim değişikliği gibi faktörler, Zemzem suyunun seviyesini etkileyebilir ve hatta kurumasına neden olabilir.

"Zemzem suyu hiç bitmez" ifadesi daha çok dini bir inancı ifade eder ve suyun kutsallığına vurgu yapar. Ancak bilimsel gerçeklerle çelişir. Suyun sonsuz olduğu düşüncesi kaynakların dikkatsizce kullanılmasına yol açabilir ve gelecekte su kıtlığı sorununu daha da kötüleştirebilir.

Unutmayalım ki su tüm canlılar için hayati öneme sahiptir ve sorumlu bir şekilde kullanılmalıdır. Kutsal veya değil, her su kaynağının bir limiti vardır.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close