Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

zeminle temasımız kopunca düşüyoruz da neden ayaktayken düşmüyoruz?

dengelenmiş kuvvet zart zurt gibi sebepler aklıma geliyor da bu konu hakkında makale tarzı bir şey bulamayınca kafamı kurcaladı.
203 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Okan Yıldız
Mühendis - Uygulamalı Fizikçi

Ayaktayken düşmek derken tam olarak anlayamadım. Ayakta dururken neden yere serilmiyoruz anlamında mı? Bunun en temel nedeni statik dengedir. Bir cismin olduğu şekliyle sabit kalabiliyor olması için statik dengeye erişmesi gerekir. Bunu ise üzerine gelen kuvvetleri ve momentleri dengeleyerek yapar. Dünyada kapalı bir ortamda bize etkiyen tek kuvvet yerçekimi kuvvetidir ve vücudumuzdaki iskelet ve kas sistemi ile bu kuvveti dengeleriz. Rüzgarlı bir ortamda bulunduğumuzda ise yerçekimi kuvvetine ek olarak bir de rüzgar kuvveti etkir. Hepimiz yere mesnetliyiz yani gelen kuvvetleri dengelememiz gereken yer ayaklarımız ile yere temas ettiğimiz noktalar. Rügar kuvvetinin bu noktalara göre momenti bizi döndürmeye(devirmeye) çalışacaktır. Biz ise bu momentin büyüklüğüne göre vücudumuzu hareket ettirerek(önreğin bacakları çapraz açmak gibi) gelen momenti dengelemeye çalışırız. Eğer ki dengeleyemez isek devriliriz.

Vücudumuzda hareketli bir çok uzuv var. Kollarımızda ve bacaklarımızda menteşe görevi gören yerler var, kaslarımız bu menteşelerin kuvvetlere karşı hareket etmeden durabilmesini sağlarken, iskeletimiz ise kaslarımız dahil tüm kütlemizi zemine aktarmamızı sağlar. Kaslarımızı anlık olarak yerçekimine karşı dengeleyecek şekilde sürekli çalıştırırız. Vücudumuzdaki denge durumunu algılayan algıçlar(gözler ve kulak içi sıvısı gibi) sürekli sinyaller üretir ve bu sinyalleri işlemesi için beyne gönderir. (Örneğin vertigo hastalarında bu algıçlar düzgün çalışmaz). Beynimiz gelen sinyali yorumlayarak düşüyor muyuz, düşüyorsak ne yöne düşüyoruz gibi bilgileri elde eder ve kaslarımıza düşmeyi engeleyyecek yani statik dengeyi sağlayacak şekilde emirler vererek uzuvlarımızı hareket ettiririz.(parkinson hastalarında beynin bu kısmı düzgün çalışmaz) Örneğin eğimli bir yüzeyde duran birisinin uzuvları düz yüzeyde durandan farklı açılarda durur. Bu kocaman kontrol sistemini bir klimaya uyarlarsak. Klimanın ortam sıcaklığını sürekli algılayan bir sensörü vardır, bu veriyi elektronik kontrol kartına gönderir ve burada bu veri işlenerek oda sıcaklığının istenen dengede olup olmadığını anlar, ardından odayı dengeye ulaştırmak için daha fazla veya az debide hava üfleyerek ortamı dengede tutar.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. H. Cowan. How Do Humans Stand And Balance Without Falling Over?. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Reader's Digest | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close