Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Yusuf Bilgin
Üye
4

Zeki olmak ve akıllı olmak arasında ne fark vardır?

19,618 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Muhammed Efe Türkel
Müslüman Aristoteles

Aptal bir insan akıllı görünebilir, oysa zeki bir insanın aptal görünmesi çok zordur. Akıllı olabilmek için bazı şeyleri bilmek yeterli olabiliyor.

Bir futbol fanatiği için futbola dair çok şey bilmesi onu kendi sınıfı içinde çok akıllı yapar, ya da bir eğitmenin kendi alanında çok şey bilmesi onu akıllı yapabilir lakin yaşam standartlarından gerçeğine döndüğünüz zaman karşınıza koskoca bir aptal çıkabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ben zeki olmayı bilimsellik ile örtüştürürüm her zaman, akıllı olmak için ezberci olmak bile yeterli olabiliyorken benzer bir durum zeki olmak konusunda yeterli olmayabiliyor değil, olmuyor.

Zeka ise akıl gibi tek bir kişiye ve onun bilgilerine bağlı kalmaksızın tanımlanabilir bir içeriğe sahiptir, Bedenin bir zekası vardır, aklın olduğu gibi, duygusal zekamızda son dönemlerde popüler olmuş bir kavram aslında ve evrensel zeka tabi.

Tüm Reklamları Kapat

Zeka, bildiğini hatırlamak için kendine dönmekle bulunabilir, onu fark etmek için bilgiyi kullanabilirsiniz, kullanmak için yüreğiniz gerekir ve biraz da akıl. Aklı bu bilme sürecinde fazlalaştırırsanız ona yüklemiş olduğunuz gerekli gereksiz tüm bilgiler ile hemen bedeni, zekayı ve yüreği ele geçirir. Akıllı olduğunu düşünen aynı meslek grubundan insanların bir araya geldiği bir ortamda benzer bir akıl seviyesine sahip farklı meslekten birini koyduğunuzda bir aptal yığını görmesi kaçınılmazdır. Bildikleri ve gördükleri karşısında şaşkınlık geçirir; ‘bunlar mı akıllı?’ der! Çünkü kendisine yüklediği bilgi onu kendi dalında akıllı yapmakta ve o pencereden değerlendirmekte, durumları böyle olunca karşısında bir akılsız yığını görmekte -ki buna hepimizin şahit olduğu dönemler olmuştur.

Kendisi gibi düşünmeyen akılsızlardan örülü bir dünyada yaşadığını düşünen ve kendisi gibi akıllı hareket eden insanların çoğalırsa dünyanın güzelleşeceğini düşünen ne çok insan var değil mi?

Zekanın kaynağı bellidir, aslında onu yontmanız değil, akıl ile ayrıştırarak kullanmanız gerekir ya da kullanırken akla baskın bir vaziyette kullanırsanız sonuca ulaşırsınız. DNA kaynaklı soy geçişlerini katarsak olaya, zeka bu geçişlerde en olumsuz bir takım durumlarda karşımıza çıkabiliyor, algıları zayıf zeka yoksunu çok sayıda insan bu nedenden ötürü eksik sayılmaktalar.

Sanatçılar zekidir, onlar zekalarıyla ortaya ürün çıkartırlar, içlerinde olanı görüyor ve biliyorlar ve onu kullanıyorlar. Akıl ile öğrenilmiş sanatlarda bir Picasso olamıyorsunuz ya da bir Mozart. O zaman sadece kendi dünyanıza seslenebileceğiniz bir ressam olabilirsiniz yada müzisyen, sadece o kadar. Zeka ile yoğrulmuş ve sanat için doğmuş insanlar akıl almaya ihtiyaç duymadan en akıllı geçinen insanlardan daha fazla akıl gerektiren eserler ortaya koymaktalar üstelik öğrenmelerine gerek kalmadan çünkü zaten biliyorlar.

Hoş, her insan kendi dünyasında değerlendirildiğinde bütün bu tanımlar gereksiz kalıyor, her insan kendi bildiği, yaşadığı, tecrübe ettiği, devam ettirdiği, kabul ettiği, içselleştirdiği tüm duygu, düşünce ve bilgisiyle akıllı, zeki ve olağanüstü bir canlıdır. Ben dünyayı akıllı değil zeki insanların yönetmesi tarafında olan biriyim, işin içine aklını karıştırmadan zekası ile ve uzman olduğu alanda “insan ilişkileri, bilim, sanat vb.” çalışarak insanlara hizmet etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Akıl sonradan öğrenilmiş ve taraf olan bir insan davranışı olduğundan ve göreceli durduğundan özellikle siyasete akıllı değil zeki insanların girmesini istemişimdir her zaman. Akıl ben için kullanılan zeka ise toplum için kullanılan bir eylemdir benim için.

“Tabi tüm bu tanımlamalar Murat Tali’nin penceresinden gördüğüdür, doğru bunların hepsi de olabilir hiç biri de. Gerçek bunların çok ötesinde başka bir şey de olabilir. Bildiğimi söyledim, bilmediğimi ise bilenlere bırakmaktayım.”

Bir sürç-i lisan ettiysek affola…

4,213 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
A. Hakan Karadoğan
A. Hakan Karadoğan M.D, Phd.

Çok kısa yanıtlamaya çalışacağım.

Zeki olmak akıllı olmayı gerektirir. Akıllı olan ise zeki olmayabilir. Şöyle ki: Akıllı insan bilgiye nasıl ulaşacağını, nasıl sınıflandıracağını ve nasıl saklayacağını bilir. Zeki insan ise, bu bilgiyi nasıl nerede ve ne şekilde kullanacağını bilir. Yani bir kişi aklını ne kadar geniş ve kapsamlı olarak işletebiliyorsa o oranda zeki demektir.

Tüm Reklamları Kapat

749 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gürsel Görgülü
Normal insan

Cümleyi yeniden okursanız çelişkili olduğunu görürsünüz

1) Akıllı olan zeki olmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

2) Bir kişi aklını ne kadar geniş ve kapsamlı olarak işletebiliyorsa o oranda zeki demektir.

Bir kişi akıllı ama aklını işletemiyor olabilir mi? Aklını çalıştırıyorsa zeki, akıllı ama aklını çalıştıramıyorsa zeki değil.

Tüm Reklamları Kapat

Aptal ne peki? Akıllı değilse aptal belki de cahil denmeli, ya da akıllı ama aklını çalıştırmıyorsa aptal )))

Daha başka bir tanım olmalı

107 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close