Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İsa Aydın
İsa Aydın
52K UP
Üye
1

Zeki olmak için eski bilim insanları gibi mi çalışmak gerekir veya illa yeni bir keşif mi bulmak gerekir?

Bu soru aklıma takılıp duruyor ve beni yiyip bitiriyor eski bilim insanlarını okudukça özellikle veya filozofları kendimi zorlamaya başlıyorum bende yeni birşey bulmalıyım bulamazsam bile eksik hissediyorum.. Sizce okul düzeyi eğitimi iyi bilmek Zeki olmak için yeterli midir yoksa farklı etkenlerde mi lazımdır?
575 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye bilim insanlarının hayatları hakkında çok sayıda kitap okudum.

Bence hayır. İlk olarak bence zeki olmakla çalışkan olmak ayrı şeyler. Bilim insanları oldukça zeki olmalarının yanında oldukça çalışkan insanlar ki bir şeyler bulmuşlar. ilk başta bi alanda eğitim görüp kendilerini geliştirmişler ardından yıllar süren istikrarlı çalışmalar araştırmalar ve deneylerin ardından bişeyler keşfetmişler. Hiç bir bilim insanı doğuştan hiç bir çaba göstermeden bir şeyler bulmadı tabii ki. bence asıl yapılması gereken ilk başta ne ile uğraşmak istediğini bulup o alanda kendini geliştirmek. yani var olan zekana bir şeyler katmak . Aksi taktirde bir sonuç ortaya çıkacağını düşünmüyorum. Ayrıca şuanki MEB müfredatı kesinlikle yetersiz. Benim düşüncem bu yönde:)

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Zekanın en büyük göstergesi hayal gücü veya zihinsel kurgu gücüdür. İnsanın bütün zekası gerçekte imgeleme gücüne dayanır. Öğrendiğiniz bilgileri farkında olarak veya olmayarak imgeler ve zihninizde hayal edersiniz. Burada ise öznellik devreye girer. Deneyimlerinizin belirlediği öznellik ile bu gibi bilgilere kendi öznel kurgunuzla birleştirerek veya ona uydurmaya çalışarak zihninizde bir karşılık bulursunuz veya bulur. Bu yüzden insanda en önemli şey hayal edebilme gücüdür. Gelmiş geçmiş en büyük keşfi yapan Einstein da bunu sözlerinde sıkça vurgulamış ve hayal gücünün bu nedenle herşeyden daha önemli olduğunu ifade etmiştir. Zihninizdeki öznellik ise deneyimlerinizle oluşur demiştik. Bu nedenle herhangi bir bilgiyi zihninize etki edebilmesi için sizin bu bilgiye dair zihinsel çözümlemeyi yapabilecek bir durumda olmanız ve imgelemenizde bunu yapabilmeniz gerekir. Aksi halde bu bilgi sizde duvara çarpmış gibi hiç bir etkisi olmadan geri döner. Buna göre bilginin zihinlerde çözümlenmesi sürecinin olduğunu anlıyoruz. Bu nedenle 'zihin körlüğü' (yani aslında iç/hayal gözü körlüğü' denilen durum vardır.) Bizlerin bir dışa bakan gözü bir de 'iç' gözü vardır. İç göz hayal gözümüzdür. Örneğin gözleriniz kapalı iken rüya ve hayal görebilmeniz bunun sayesinde mümkün olur. Einstein da görelilik teorisini sıradışı bir durumu ışığın hızını ve zamanla ilişkisini sıradan bir patent memuru olarak çalışırken işe gidip gelirken bindiği trende hayal ederek hayal gücü ile keşfetti. Einstein ışığın hızının olduğunu düşünerek ışıkla yarışa girdiğini hayal etmeye çalıştı. Sonra trenin bu hızla gittiğini ve içindeki saate neler olduğunu düşündü. Keşfettiği şey ise tren ışık hızına yaklaştıkça içindeki saatin trenin dışındaki gözlemciye göre yavaşlayacağıydı. Trenin içinde ise bu durum anlaşılamayacaktı. Bunun ne kadar sıradışı olduğunu anlamak için sıradanlığın ne olduğunu, zihinlerimizde neye göre oluştuğunu anlamak gerekir. Sıradanlık gündelik deneyimlere dayanır. Örneğin saatin çalışma hızının değişmesini saçma ve mantıksız bulmak gündelik sağduyu beklentisidir. Şuanda okunup kolayca geçilen bu keşfin ne olduğunu ne kadar sıradışı ve olagan üstü olduğunu anlamayan kişiler için bilgi ezbercilikten başka bir şey değildir. Bu olağanüstü keşif zihinle/hayal gücü ile yapılan keşif olarak sıradışılıkta zirveye oynar.

Kısacası zekanın göstergesi edindiği bilgiyi imgeleme ve hayal gücü ile kullanma becerisine dayanır. Aksi halde bilgi o kişi de sadece ezberimsi bir öğrenme sürecine dayanıyor olacaktır. Böyle birisine ne kadar sıradışı bir bilgi verseniz de ona sıradan hatta saçma gelecektir. Tabi işin bir de farkındalık kısmı var ki bu da çok önemli. Çünkü neyin ne kadar sıradışı olduğunu anlamak için sıradanlığın ne olduğunu neye göre bizlerde oluştuğunu fark etmek gerek. Bu açıdan Bilgiyi bilmek yetmez onu hayal gücünde yaşayabilmek/deneyimleyebilmek gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close