Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İsmail Akbulut
Üye 4 Şubat 2024 5 Cevap
3

Zeki insan mı çok çalışır, yoksa çok çalışan insan mı zeki olur?

özetle;zeki insan-çok çalışma ilişkisini soruyorum
1,373 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Doğa Tolu
Doğa Tolu
119K UP
İlginç soruları yanıtlamayı seven biriyim 9 Şubat 2024

Bence zeka ikiye ayrılır.

Potansiyel zeka

Pratik zeka

Tüm Reklamları Kapat

Potansiyel zekayı kısaca öğrenme kapasitesi olarak tanımlayabilirim. Potansiyel zekayı açığa çıkarmak için de elbette kullanmak gerekir. Ancak bu zekayı ne yönde kullanacağını seçmesinde duygularının da rolünün azımsanamayacağını ve sırf çalışmadığı için birinin salak olmayacağını vurgulamak önemlidir. IQ dediğimiz potansiyel zekâ doğuştan kromozomlarımızda vardır. Bir de kişinin okumayla, eğitimle geliştirdiği pratik zekâ vardır. Potansiyel zekâ gelişmez, doğuştandır ama pratik zekâ geliştirilebilir. Kişi çocukluğunu zihinsel ve duygusal olarak iyi geçirir, iyi eğitim alırsa potansiyel zekâsını sonuna kadar kullanabilir. Zekâ gerileyebilir de... Elbette bu yine zekayı kullandığımız alanlara bağlıdır. Bir yönden gerilerken diğer alanlarda gelişebilir. Çevre faktörleri de pratik zekanın gelişim yönünde önemli bir faktördür. Zekâyı fazla büyütmemek lazım. Edison’un güzel bir lafı var. ‘Başarınızı neye borçlusunuz?’ diye sorarlar. O da 'Yüzde 95 çalışmak yüzde 5 zekâ’ der. Zekâ kişi için şanstır. Ama zekâsı çok yüksek olmayan biri de hedefini iyi belirler, çalışırsa, yaşıtlarının çok üzerinde bir başarı gösterir. "Zekâ + tecrübe = akıl" diye bir formül vardır. Kişi zekâsını tecrübeyle birleştirirse akıllı ve başarılı olur. Zeki bir kişi tecrübesi eksikse yanlış kararlar verebilir. Zekâsına uygun başarı elde edemez. Yani zeki olmak her zaman doğru karar ve yorumlar yapacağın anlamına gelmez. Fazlaca hatalar yapar, tecrübeler kazanır ve zekanı geliştirirsin. Çalışmak ve zeka doğrudan ilişkili değildir ama çalışmak ve zeka beraber olduğunda ikisinden biri eksikken olduğundakinden çok daha büyük başarılar elde edebilirsin.

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Bahar Sude
Bahar Sude
70K UP
Öğrenci 4 Şubat 2024

Zeki insan çok çalışır. Zeki insan başarının gelmesi için çalışması gerektiğini bilir. Çalışmanın hayatına çok önemli şeyler katacağını ve boş durmanın sadece zaman kaybı olduğunu bilir. Çalışkan insalar da ne yapmak gerektiğinin farkındadır ama beyin kapasitesi ne kadarsa sadece o kadar bilgiyi akıllarında tutabilirler. Bunlardan daha önemli olanı ise verimli çalışmadır. Zeki ya da çalışkan olsan bile doğru şekilde çalışmazsan her şeyin boşa gittiğini anlamazsın. Tabii zeki insanlar bu hataya düşmez. (İstisnalar her zaman vardır.)

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Hurdacı 12 Şubat 2024

"Bir kişiye herhangi bir şey öğretemezsiniz. Yalnızca o kişinin o şeyi kendisinin keşfetmesini sağlayabilirsiniz". Demiş, Galileo Galilei... aynı fikirdeyim.

Hayat insanlar için ölüm haricinde eşit değildir. Eşit zeka düzeyi olduğuna inanmıyorum. Herkesin hayatı kavrayışı farklıdır, bir sınıf oluştursak ve hocası aynı kişi olsa aynı dersi aynı sürede aynı kişilere verse o sınıfta o derse yatkın, meraklı, istekli kişiler dışında diğerleri aynı bilgiyi kavrayamaz ve geliştiremezler.

İstediğiniz kadar sıkı çalışın herkes bir konuda eşit duruma gelemeyecektir. Sporcular ve sanatçılar bile hep rekor kırabilen veya hep daha ünlü sanat eserleri ortaya çıkaran kimseler olamıyorlar bunun temelinde bile farklı zeka türlerine olan ilgileri yatıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kimsenin bilinçaltı aynı değildir, zeka dediğiniz kavram bilinçaltını anlamakla başlar onu anlayıp, bilinciniz ile şekillendirip somut hale getirmeyi başardığınızda size deha vs. derler bunu başaramayanlar sıradan insanlığa mahkumdur.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
İsme Gerek Yok
Ögrenciyim 6 Şubat 2024

Zeki insanın çok çalışmasına ihtiyacı yoktur.çalışır yada çalışmaz kendi işi.Ben çalışkanla ilgili yazmak istiyorum.

Beyin bir kastır.Ne kadar fazla çalıştırırsan o kadar gelişir.Buna göre bir insan anlamadığı bir alanda çok çalışırsa o konunun diğer yönlerini daha rahat anlamaya başlar.Bir insan nasıl biceps kasını büyütmek için egzersiz yapıyorsa,zihnini geliştirmek için satranç gibi şeyleri tercih ede bilir.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aylale Begmyradowa
üye 9 Şubat 2024

Çok çalişan bir insan zeki olur. çünkü insan çaliştikça ögrenir ve zeki birine dönüşür. Bu dünyaya gelen hiç bir insan zeki olarak dogmadi, onlarda çok çalişarak zeki oldular. zeki olmak ve hafizayi güçlendirmek için beyin egzersizleri önemlidir

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close