Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Zekanın kalıtımdan bağımsız artması o artan zekanın kalıtımsal yönden çocuğumuza geçmesini sağlayabilir mi?

Bildiğimiz üzere zeka hem kalıtsal hem de çevresel faktörlerle şekillenebiliyor. Bu çevresel faktörlerle artan zekamızın bizim genlerimizde bir değişikliğe yol açıp kalıtsal olarak çocuğumuza geçmesi mümkün müdür? Yani çevresel faktörler insan genlerinde zeka açısından bir değişikliğe yol açabilir mi?
354 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Bir Üye

Hayat boyu kazanılan özellikler genlere etki etmez. Mutasyonlar bu özelliklerle alakasız etkenlerle(kimyasallar, radyasyon vs.) rastgele meydana gelir. Bir sürü hücremiz olduğu için çoğu zaman bir hücredeki mutasyonun da önemi olmaz. Örneğin bir kas hücresinde mutasyon gerçekleşse bile kalan milyonlarca hücrenin içerisinde bir önemi olmayacaktır. Tabi kansere vs. sebep olursa büyük bir etkisi olur. Ama üreme hücrelerini diğer hücrelerdeki mutasyonlar etkilemeyecektir.

Ancak iş bilişsel fonsksiyonlara geldiğinde kalıtım sadece genlerle olmaz. Nihayetinde binlerce yıl önceki bazı insanların kelimelerini kullanıyoruz bazılarınınkini kullanmıyoruz. Bazılarının inançlarına sahibiz bazılarınınkine sahip değiliz. Bunları tekrar tekrar keşfetmedik yani bir şekilde taklit yoluyla bebekliğimizden itibaren çevremizi kopyalıyoruz. Yani bize bir şekilde kalıtılmış oldular. Çocuğunuzda büyürken ilk ve en yoğun temasını ebeveynleri ile gerçekleştireceği için daha akıllı daha zeki olmanız çocuğunuzun akıllı birini taklit ederek ondan davranışlar kopyalayarak büyümesini sağlayacaktır. Onun çocukları da en çok onu taklit edecek ve bir şekilde düşünce tarzınızı kalıtıma katmış olacaksınız. Bu sayede hayatınızda edindiğiniz bilişsel özellikleri DNA ile olmasa da kalıtmış olursunuz. Şu videoyu tavsiye ediyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=9vpqilhW9uI

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close