Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
7

Zeka ve ders başarısı arasındaki ilişki nedir?

Zeka'nın dersle ilişkili olduğu söyleniyor ama okul derslerine çalışarak başarımızı arttıra biliyoruz. O halde ders başarısı arttıkça zeka da artar mı? Ama aynı zamanda zekanın arttırılamayacağına dair makaleler de var. Yani derslerde başarısız olmak zeka ile bağlantılı mı?
4,354 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Arda Öğrenenefe
Meraklı biriyim :)

İlk önce zekâ nedir ondan başlayalım;

Zekâ (Ruh Biliminde "anlak"), zihnin öğrenme, öğrendiğini uygulayabilme, yeni çözüm yolları bulabilme vb. yetenekleri kapsayan birleşimdir. Ayrıca zihnin algılama, bellek, düşünme, uslamlama¹, öğrenme gibi birçok işlevini içerir.

Zekâ ile ders başarısının pek bir alakası yok.

Yukarıda yaptığım tanıma bakarsak zekâ, ders başarısını çok etkilemiyor. Ancak, çabuk kavrama/öğrenme gibi şeyler zekânıza bağlı olarak değişebiliyor. Mesela siz çok zekisiniz ancak çalışmıyorsunuz; ben ise size nazaran daha düşük zekalıyım ancak daha çok çalışıyorum. Siz aynı konuyu birkaç günde öğrenirken ben, birkaç haftada öğreniyorum.

Gelelim "Zekâmızı arttırabilir miyiz?" konusuna.

Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımla belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsının, anne ve babasının zekâsının ortalaması olduğu (Biraz yüksek veya düşük olabilir.) saptanmıştır. Peki zekâmızı arttırabilir miyiz?

Tüm Reklamları Kapat

Açıkça söylemek gerekirse pek güvenilir kaynaklar yok. Ancak çevre faktörünü ele alalım:

Çocuklar zekâlarını düzgün bir şekilde kullanabilmek ve geliştirmek için zengin uyaranlı bir çevreye ihtiyaç duyar. Ancak çevrenin zekâyı etkileyip etkilemediği tam olarak bilinmemektedir. İlk yaşlarda anne ve babanın uyarması, ilgisi zekâyı geliştirebileceği gibi tam tersi yönde de etkileyebilir. Çocukların zeka gelişiminin yavaş olmasının genel sebebi ise eğitim seviyesi düşük anne-babanın çocuğuna yeteri kadar ilgi, uyaran vermediğidir. Bu nedenle çocukların -okul çağına gelene kadar- zekâ seviyeleri yavaş bir şekilde ilerler. Zekâmızın %75'i ilk 4 yaşımıza kadar olan süreçte oluştuğuna göre, anne ve babanın zekâ gelişiminde etkisi büyük.

Derslerde başarısız olmanın en büyük sebebi çalışmamaktır. Zekâ sadece başarının önemsiz bir adımı sayılabilir. Başarıya ulaşmanın tek yolu çalışmaktır, iyi çalışmalar.

SON

533 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Atalay Yörükoğlu, et al. Zekâyı Belirleyen Etkenler. Yayınevi: Özgür Yayınları. sf: 106-108.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close