Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Zeka seviyemiz yaş ilerledikçe artar mı? Artıyorsa hangi yaş aralığına kadar?

2,417 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atilla Kahraman
Biyoloji ve Felsefeci bir liseli

Beyin hâlâ gizemini büyük ölçüde koruyan en önemli organımız. Öyle ki bizi biz yapan kişilik özelliklerimiz bile beynin ufacık bir noktasında bir hasar olsa, hemen değişip bizi başka birisi haline getirebiliyor. Beynimizin mikroskobik yapısına kabaca baktığımızda en önemli yapının, sayıları 80-100 milyarı bulan nöron adı verilen beyin hücreleri olduğu görülür. Aslında tek beyin hücreleri nöronlar değildir. Beynimizde birkaç alt türü bulunan ‘Gliya’ adı verilen farklı beyin hücreleri de vardır. Eskiden gliyaların sadece nöronlara destek hücreler olduğu düşünülürdü. Ama yeni yapılan çalışmalar gösterdi ki zihinsel işlevlerimizde gliyaların önemi sanıldığından daha fazla. Yani beynimizin sadece nöronlardan oluştuğu ve nöronların her türlü zihinsel fonksiyonumuzdan sorumlu tek hücre olduğunu düşünmek doğru değil.

Beyin gelişimi bebeklik ve erken çocukluk çağlarında oldukça hızlı bir döngü içerisinde gerçekleşiyor. Sürekli yeni beyin hücreleri inşa edilirken diğer taraftan bir o kadar beyin hücresi de imha ediliyor. Kısacası beyni en kullanışlı hale getirmek için hummalı bir yapılanma gerçekleşiyor diyebiliriz. Gelişimini en geç tamamlayan organdır beynimiz. 20’li yaşların sonu, 30’lu yaşların başına kadar bir seviyede beyin gelişimi devam eder. Daha sonrasında ise tamamen durduğunu söylemek çok yanlış olur. Eskiden beynin kendi kendini yenilemediği düşünülürdü. Ama artık bunun da doğru olmadığını biliyoruz. Beynin gelişimi demek sadece yeni nöron oluşumu demek değil. Nöronlar arasındaki bağlantılara sinaps adı verilir. Nöronların uzantılarının diğer nöronlarla yaptıkları bağlantılar ne kadar artarsa zihinsel fonksiyonlarımız da o kadar keskin hale gelir. Ve bunu her yaşta yapabiliriz. Buna NÖROPLASTİSİTE adı verilir. Beynimizin her alanının farklı fonksiyonları vardır. Alanlar arasındaki bağlantılar arttıkça haberleşme kuvvetlenir. Beyindeki haber ağı ne kadar kuvvetli olursa zeka da o kadar keskin olur. Aslında beynin kendisine yaptığı bu ince ayar uzun yıllar devam edebilir. Yani aslında beyin gelişimi hiçbir yaşta durmaz. Hatta Alzheimerli hastaların beyninde bile sağlıklı beyine kıyasla çok daha az olmak üzere yeni bağlantı oluşumlarına rastlanmıştır. Nöron hücrelerinin gövdeleri beynimizin gri cevherini, uzantıları ise beyaz cevherini oluşturur. Eskiden gri cevhere çok daha büyük önem atfedilirdi. Aslında beyaz cevherin de zihinsel fonksiyonlarda ve zeka gelişiminde çok önemli olduğu zamanla anlaşılmaya başlandı. Ergenlikten erişkinliğe geçerken gri cevher miktarı azalıp beyaz cevher miktarı artmaya başlar. Nöronların uzantılarının etrafını saran miyelin adındaki madde beyaz cevher miktarını artırır. Miyelinin beyin hücre uzantılarını sarmasını bir elektrik kablosunu sıkıca saran plastik kılıfa benzetebilirsiniz. Ne kadar sıkı sarılırsa elektrik kaçağı o kadar azalır ve iletim hızı o kadar artar. Beyindeki beyaz cevher miktarının en fazla olduğu dönem 40 yaş civarlarıdır. Beyaz cevher miktarının artması ile birlikte bağlantılar daha geniş bir alana yayılır ve netliği/hızı artar. Erken çocukluk ve ergenlik çağlarında beyindeki iletişim ağları genellikle daha bölgeseldir. Yani bir alan kendi yakınındaki alanlar ile bağlantılar geliştirir. Yakınlarındaki alanlarla yaptıkları iş birlikleri sayesinde zihinsel görevleri en başarılı şekilde gerçekleştirmeye çalışırlar. Yaş ilerledikçe bağlantı alanları daha da genişler. Haberleşme alanı genişledikçe zihinsel işlevin daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilme olasılığı artar. Bunu günlük hayat pratiğimize yansıtarak söylemek gerekirse, bunun adı TECRÜBEDİR.

Beynimizin prefrontal korteks olarak adlandırılan alanı en son gelişimi tamamlanan alanlardandır. Çünkü bu alan en yüksek zihinsel fonksiyonlarımızdan sorumlu bölgedir. Plan yapma, problem çözme, karar verme bu fonksiyonlardan birkaçıdır. Erişkin beyni bu fonksiyonları daha iyi kullanır. Ergen beyninde ise bu alanlar gelişimini tamamlamadığı için duygularının daha fazla etkisi altında kalırlar ve toplum içerisinde kabul görmek için daha yanlış sonuçlara varabilecek davranışlarda bulunabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Zekanın özelliklerine göre pik yaptığı zaman aralığı 25-60 olmak üzere oldukça geniştir. Pratik zeka adını verdiğimiz hızlıca sonuca varabilme 30’lu yaşlarda pik yaparken, kristalize zeka adı verilen sözel ifade, bilgiyi doğru yorumlama 50’li yaşlarda pik yapar.

Bu yazıdan çıkarılacak sonucu iki maddede özetlemek istiyorum:

Bebeklik, erken çocukluk ve ergenlik yaşlarında öğrenme hızlı olsa da yüksek zihinsel fonksiyonların birçoğu gelişimini tamamlamadığı için yanlış kararlar vermeye çok yatkındırlar. Çocuğunuz ne kadar zeki olursa olsun hayatın kilit alanlarında sizin yönlendirmenize mutlaka ihtiyaç duyar.

Beyninizi aktif tuttuğunuz sürece zeka gelişiminiz devam edecektir. Beyni en yüksek kapasitede kullanabilmek için devamlı yeni şeyler öğrenmek gerekir. Yaşınızı bahane ederek kendinizi atıl durumda bırakırsanız beyninize en büyük kötülüğü yaparsınız.

Tüm Reklamları Kapat

EN BECERİKLİ YAŞ 18

Çalışmaya göre farklı zihinsel yetenekleri bir arada kullanmada en becerikli olduğumuz yaş 18. Yetişkinliğe ilk adım attığımız bu yaş, beynimizin veri işleme gücünün en yüksek olduğu zaman. Ayrıca 18 yaş, detay hafızamızın en yüksek olduğu zaman.

Yetişkinlerin büyük çoğunluğu isimleri hatırlamakta zorlanır, özellikle de bu isimleri belli bir olay örgüsü ya da bağlama oturtamazlarsa. Nörologlar buna Baker/Baker (Fırıncı/Fırıncı) paradoksu diyorlar. Buna göre yetişkin bir birey için fırında ekmek pişiren biri ile ilgili bir hikâyeyi hatırlamak, fırıncının soyadını hatırlamaktan kolaydır. Dolayısıyla çoğu insan, isim ya da kelimeleri belli bir anlatı ile özdeşleştirerek hatırlar. Tabii bu durum gençler için ciddi bir sorun değil. Peki, isim öğrenmede en iyi olduğumuz yaş nedir? Hartshorne ve Germine'in çalışmasına göre 22 yaş, isim öğrenme yeteneğimizin tavan yaptığı yaş. 2011 yılında yapılan bir çalışma da bu sonucu doğruluyor.

250 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. G. D. S. Sarıkaya. Zeka Gelişimi Ömür Boyu Devam Ediyor - Yazarlar - Dr.sevda Sarıkaya | Star. Alındığı Tarih: 12 Nisan 2023. Alındığı Yer: Star Com TR | Arşiv Bağlantısı
  2. D. E. DOKO. En Zeki Olduğumuz Yaş Kaç?. (18 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2023. Alındığı Yer: Sabah | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close