Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Zamanla kötü anıları unutmamızın evrimsel açıdan bir açıklaması var mı?

Gece gece kendi halimde düşünürken fark ettim. Acaba sadece bende mi böyle oluyor yoksa genel bir şey mi diye merak ettim. Çok kötü ayrılan çiftlerin bir süre sonra barışması, aradan uzun bir süre geçince insanları daha kolay affetmemiz ama yıllar önce eğlendiğimiz tatilin hiçbir dakikasını unutmamamız bana çok garip geldi. Acaba beynimiz kendi sağlığını korumak, hayatımıza devam etmemizi sağlamak gibi evrimsel sebeplerle kötü anıları daha kolay unutma işlemini bilerek yapıyor olabilir mi?
6,054 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fettah Yalçın
Bilgin

Aslında hayır. Bir anının, bilginin, düşüncenin veya benzeri bir verinin beyinde kaybolması muhtemeldir. Bunun sebebi ise yakın bir zamanda bu verilerin tekrarlanmamasıdır. Bir veri tekrarlanmadığında beyin bu verinin önemsiz olduğunu belirleyip hafızadan siler. "Bir bilgiyi unutmamak için sürekli tekrarlayın" sözü de zaten bu kanının varlığı yüzünden söylenir.

Kötü anıların hatırlanmasının iyi anılara oranla daha az olmasının sebebi de budur. Kötü anılar dile getirilmediği veya hatırlamak istenilmemesi yüzünden söz edilmemesi sonucu beyin bu anıları siler. Örneğin günlük konuşmamızı, hal, hareket, tutum ve davranışlarımızın sürekli tekrarlanması bile beynişn bu özelliği sayesinde gerçekleşir. Örneğin bir yazı okuduğumuzda harfleri hemen tanımamız. Bazen hatflere basmadan klavyede yazı yazmamız bu nedenledir.

Not: beyin verileri 3 bölmeye ayırır. Bunlar:

Tüm Reklamları Kapat

Kısa: 12 gün önceki akşam yemeğini hemen hemen herkes hatırlamaz çünkü kısa süreli hafızaya kaydedilir. Oysa 13. Günün sabahında ne yenildiği sorulursa hemen cevaplanır çünkü daha hafızadan silinmemiştir.

Orta: geçen ay arkadaşınla dışarı çıkıp yemek yemek. Burda ise yaklaşık 10-50 gün geçerlidir ve beyin bunları silmek için biraz daha bekler.

Uzun: küçükken sarsıcı bir olayı hatırlama veya bir aile üyesinin ölümü. Bunlar hemen hemen hiç silinmezler çünkü çoğu kez yekrarlanıldıkları için veya köklü bir etki harattıkları için beyin bu verileri silmek için pek uğraşmaz.

474 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Beyin Ve Hafıza. (25 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 25 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close