Aslında hayır. Bir anının, bilginin, düşüncenin veya benzeri bir verinin beyinde kaybolması muhtemeldir. Bunun sebebi ise yakın bir zamanda bu verilerin tekrarlanmamasıdır. Bir veri tekrarlanmadığında beyin bu verinin önemsiz olduğunu belirleyip hafızadan siler. "Bir bilgiyi unutmamak için sürekli tekrarlayın" sözü de zaten bu kanının varlığı yüzünden söylenir.
Kötü anıların hatırlanmasının iyi anılara oranla daha az olmasının sebebi de budur. Kötü anılar dile getirilmediği veya hatırlamak istenilmemesi yüzünden söz edilmemesi sonucu beyin bu anıları siler. Örneğin günlük konuşmamızı, hal, hareket, tutum ve davranışlarımızın sürekli tekrarlanması bile beynişn bu özelliği sayesinde gerçekleşir. Örneğin bir yazı okuduğumuzda harfleri hemen tanımamız. Bazen hatflere basmadan klavyede yazı yazmamız bu nedenledir.
Not: beyin verileri 3 bölmeye ayırır. Bunlar:
Kısa: 12 gün önceki akşam yemeğini hemen hemen herkes hatırlamaz çünkü kısa süreli hafızaya kaydedilir. Oysa 13. Günün sabahında ne yenildiği sorulursa hemen cevaplanır çünkü daha hafızadan silinmemiştir.
Orta: geçen ay arkadaşınla dışarı çıkıp yemek yemek. Burda ise yaklaşık 10-50 gün geçerlidir ve beyin bunları silmek için biraz daha bekler.
Uzun: küçükken sarsıcı bir olayı hatırlama veya bir aile üyesinin ölümü. Bunlar hemen hemen hiç silinmezler çünkü çoğu kez yekrarlanıldıkları için veya köklü bir etki harattıkları için beyin bu verileri silmek için pek uğraşmaz.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Beyin Ve Hafıza. (25 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 25 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı