[1]Zaman olmaz ise uzay-zaman ikileminden zamanı çıkarırdık ve geriye sadece uzay kalırdı. Bu durum büyük patlama öncesi durum gibi gözüküyor. Yani maddenin olduğu yerde zaman olmak zorunda. Genel Görelilik teorisinden zamanı çıkardığımızda geriye hiç bir şey kalmaz.
Diğer yandan zamanı takmayan hipotetik sanal parçacıklar vardır. Takyonlar; bunlar ışıktan hızlı hareket edebilen, hatta zamanda yolculuk edebildiği düşünülen sanal parçacıklardır. Genel görelilik yasasındaki v2 /c2 ifadesindeki cismin hızı (v) ışık hızından (c) büyük olursa ne olur sorusunun cevabıdırlar. Takyonların varlığı için zamana ihtiyaç yoktur, bu parçacıklar için entropi de işlemez, ama gerçekte bunlara madde diyemeyiz. Kısacası, madde olarak kabul etmediğimiz sanal parçacık dünyasında zaman bir şey ifade etmiyor.
Fiziki maddenin (uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapı) varlığı için zaman gereklidir. Zaman olmasaydı fiziki maddeninde ışıktan, hatta neredeyse sonsuz hızda hareket edebilmesi gerekirdi ki Genel Görelilik bunun mümkün olmadığını söylüyor.
Burada bir ikilem var; Büyük patlama ile, ilk olarak madde mi oluştu zaman mı? Maddenin oluşumu zamanın ortaya çıkmasına mı neden oldu, yoksa zamanın ortaya çıkması maddenin oluşumuna mı neden oldu? Benim kişisel görüşüm ikisi de aynı anda birbirlerinin nedeni.
Kaynaklar
- S. Çağlar. Matematiğin Kabul Ama Fiziğin Reddettiği Işıktan Hızlı Olan Takyon Nedir?. (29 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2023. Alındığı Yer: Matematiksel | Arşiv Bağlantısı