Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yüksel Baki Özeken
Üye 25 Haziran 2022 2 Cevap
8

Zaman neden ışık hızında hareket eder?

t' = t/sqrt(1-v^2/c^2) denklemi neye göre bulundu soruma, zaman ışık hızında akıyor, hızlandıkça fark azalıyor ve bu yüzden zaman yavaşlıyor cevabı aldım. Işık hızında zaman ile aynı hızda olduğumuzdan zaman duruyor. Peki neden zaman ışık hızında akıyor?
1,142 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 26 Haziran 2022

Öncelikle elektromanyetik etkileşim için (ki madde etkileşimleri elektromanyetik etkileşimlere dayalıdır) evrende bir hız sınırı var. Kütle çekim dalgaları da dahil evrendeki her dalga için bu ışık hızı sınırı geçerlidir çünkü bu limiti belirleyen şey evrenin dokusu veya yapısıdır. Bu nedenle ışık hızı evrenin dokusundan ortaya çıkan bir dalga yayılma hızıdır. Bu şu demek ki bu hızdan daha hızlı hareket edemezsiniz demektir. Zamanın akış hızını da bu elektromanyetik etkileşim sınırı belirler. Çünkü iki nesne (örneğin gezegen) arasında etkileşim veya iletişim sınırı ışık hızına bağlıdır. Bu da uzaydaki iki farklı konumdaki nesnenin gerçeklik algısı için bile belirleyici bir durumdur. Buna örneği aşağıda açıklayacağım. Ancak şöyle düşünün. Evrende ışık hızı sınırı zamansal etkileşim sınırı da belirler. Ancak zamanın ışık hızında aktığı bilgisi mega boyutta geçersizdir. Çünkü evren mega mesafelerde ışıktan hızlı genişler bu nedenle de bu şekildeki iki konumu esas alırsak bu iki konum için birbirine göre ışık hizı aşılır. Bu şekilde ışık hızı evrende lokal olarak geçerli bir sınırdır. Mega evren için ve evrenin genişlemesi için geçerli olmayan bir hız sınırıdır. Görelilik teorisine göre zaman işte bu lokal alanda ışık hızında akar ama dördüncü boyutta yani zaman boyutunda. Dördüncü boyut gerçekten var mı bunu bilmiyoruz. Ama görelilik teorisine göre bu boyut vardır ve bu boyuttan evrene bakacak olsanız evrenin tüm geçmişini zaman hunisi şeklinde geçmişe doğru görmeniz mümkün olurdu. Yani evrende zamanda olan her olayın geçmişe doğru kaybolmadığı donuk bir zaman nehrinde hepsini görürdünüz.

Zamanın nasıl gerçekliği belirlediğine gelirsek. Zamanda her nesnenin bir zaman kordinati var. Bu şu demek evrensel boyutta hangi zaman kordinatında olduğunuz sizin gerçekliğiniz için belirleyicidir. Örneğin bizim bulunduğumuz uzay zaman dilimi için düşünelim. Biz komşu galaksilerin milyonlarca yıl önceki durumu görüyoruz. Aynı şey o galaksilerden bizim içinde de doğru. Örneğin onlar da bizim milyonlarca yıl önceki dünyamızı gözlemleyebilirler. Biz henüz onların gerçekliğinde yokuz ve var olmadık bile. Onlar da bizim gerçekliğimiz de şuan da yoklar. Zaman kavramının evrende ne demek olduğunu bu durum bize gösteriyor. Uzak gezegenlerde yaşam varsa bile haberimiz olmayacak ve Işıktan hızlı onlarla etkileşim kurmadığımız, kuramadığımız sürece onlar bizden biz onlardan habersiz olacağız ve birbirimizin gerçekliğinde olmayacağız bile. Çünkü aramızda zaman 'duvarları' var. İşte zaman kavramı evrende bu şekilde. Yani evrende kendi uzay zaman kordinatınız olarak hangi zamanda var olduğunuz bile önemli hale geliyor ve sizin gerçekliğiniz belirlemiş oluyor. Bu yüzden uzayda çevremizde gördüğümüz herşey sanal bir geçmişin gerçekliği ve biz buna zamanda hapisiz. Evrensel boyutta zaman kavramı bize kafayı yedirecek bir sanal geçmiş tablosu sunuyor. Gördüğümüz çoğu şeyin milyonlarca yıl öncesine ait olduğunu bilmek aslında ürkütücü bir tablo.

Tüm Reklamları Kapat

353 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
B Polat
B Polat
327K UP
Bilim Meraklısı 26 Haziran 2022

Zaman, ışık hızının aksine sabit değildir. Einstein'in görelilik teorisine kadar zamanın evrensel bir sabit ve her yerde aynı hızla aktığı varsayılıyordu. Zaman hızdan ve kütle çekiminden etkilenen göreceli bir kavram. Yani farklı hızda haraket eden iki kişi diğerinin zamanını farklı ölçüyor. Yada kara delik gibi devasa kütle çekimi olan nesnelerin yakınında, kütle çekimi az olanlara göre daha yavaş akıyor.[1]

Fizikte zamanın tanımı olayların akışındaki süreklelik olsada. Tam olarak ne olduğu ve neden hep ileriye doğru aktığıda anlaşılmış değil. Görelilik teorisine göre zaman, 3 boyutlu Öklit (en, boy, derinlik) boyutuna ek olarak uzay-zaman denen 4. bir boyut.[2]

Tüm Reklamları Kapat

122 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Staff. What Is Time?. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Jaffe. The Illusion Of Time. (16 Nisan 2018). Alındığı Yer: Nature doi: 10.1038/d41586-018-04558-7. | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close