Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Çağanalp Sarıkaya
Üye
6

Zaman kütlesiz olduğu için ışık hızında mı ilerliyor? Ve biz uzay boyutunda ışık hızına çıktığımızda zamanda (-) hızlara mı çıkıyoruz?

Zaman kütlesiz olduğu için ışık hızında ilerliyorsa bizim hızımız uzayda 0 iken zamanda ışık hızında gidiyorsak. Zaten hızımızı uzayda artdırdıkça zamandaki hızımız yavaşlıyor. Uzayda ışık hızını geçtiğimizde zamanda negatif hızlara yavaşlayıp zamanda geriye gitmeye başlamamız gerekir.
927 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Zaman, madde ya da enerji gibi fiziksel bir varlık değil. Zaman soyut bir şey. O nedenle zaten zamanın kütlesi, pozitif ya da negatif bir hareketi yok. Zaman, evrenin dinamiklerinden biri. Kütleye göre akış hızı değişiyor diyoruz ama aslında değişen şey zamandan çok bizim onu algılama ya da deneyimleme biçimimiz. Hız, enerji, madde vs. bunlar bizim bizzat deneyimlediğimiz, etkileyebildiğimiz, dönüştürebildiğimiz somut olgular. Zaman öyle değil. Ancak ve sadece zamanı, bizi etkilediği ve dinamiklerimizi biçimlendirdiği ölçüde anlayabiliyor ve hissedebiliyoruz. Ayrıca bugünkü bilgimiz ve deneyimlerimize göre ışık hızını geçmek diye bir şey de mümkün değil. O nedenle ışık hızının geçildiğini varsaydığımız bir durumda deneyimlediğimiz zamanda nasıl bir etki söz konusu olur bunu da bilmiyoruz.

Bilim, deneysel bir bilgi türü ve çalışma alanıdır. Bilimi fikir yürütmelerle, şu an yaptığımız gibi düşünce egzersizleri ile çözümleyemeyiz. Bilimsel gerçeklere ulaşmanın yolu bu değil. O nedenle deneyimleyemediğimiz, bilimsel yöntemle çalışmadığımız sürece bilimsel tespitler yapmaya çalışmak bizi yanılgıya düşürür. O nedenle bilmediğimiz zaman bilmiyoruz deyip bu bilinmezliği hangi bilimsel yaklaşımla çözümleyebileceğimizi düşünmemiz daha doğru bir yaklaşım olur.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen

Zamanın akışı, yönü ve fotonların hızı arasında bir ilişki varmış gibi görünse de durum pek öyle değildir. Işık yoğun bir ortama girdiğinde hızı yavaşlar ancak, zamanın akışında ve yönünde bir değişiklik olmaz. Bu arada, ışık yoğun ortama girdiğinde aslında hızı yavaşlamıyor, sadece biz öyle algılıyoruz, bunun sebebini açıklamaya çalışan bazı hipotezler olsa da nedeni tam olarak bilinmiyor. Peki yavaşlamadığını nereden biliyoruz? Işığın hızını yavaşlattığını düşündüğümüz yoğun ortamdan çıktığında tekrar hiç bir şey olmamış gibi ilk hızına geri dönüyor (muhtemelen yoğun ortam içinde, ışığın kırılması nedeniyle düşündüğümüzden daha fazla yol kat ediyor ve bizler yavaşladığını düşünüyoruz).

Zamanın akışı ve yönü aslında termodinamiğin ikinci yasası ve entropi ile daha yakın ilişkili gibi görünüyor. Tüm evren ve canlıların biyolojisi 2. yasa ve entropi temeli üzerine işler ve bizlerin tüm algısı da bunun üzerine kuruludur.

Sorunuzda bahsetmiş olduğunuz, "ışık hızına çıktığımızda zamanın akışı ve yönünde neler olabilir". Öncelikle şunu net bir şekilde ifade etmek gerekirse; ne yaparsanız yapın ışık hızına çıkmazsınız. Bunun nedenlerini Genel Görelilik ve formülleri üzerinden anlayabiliriz. Durağan kütlesi olan bir cisim Lorentz direnci etkisi ile bu hıza çıkamayacaktır. Bir şekilde ışığın %99'u kadar bir hıza çıkarsak zamanın akışı ve yönü (+,-) olarak neler hissederiz? Kolumuzdaki mekanik saat veya yanımızdaki atom saati çok mu yavaşlar veya geriye doğru mu çalışır? Işık hızına yakın seyahat edenin referans çerçevesinden bakıldığında hiç bir şey olmaz çünkü, termodinamik yasaları ve entropi sizin için hala olması gerektiği gibi işlemektedir. Kolunuzdaki saat normal hızında çalışır veya atom saatinizde bir anormallik olmaz. Fakat Dünya'da yaşayan kişinin referans çerçevesinden bakıldığında kolunuzdaki saat çok ama çok yavaşlar, atom saatinizin artık anormal değerler verdiği gözlemlenir. Yani zamanın genişlemesi veya daralması diğer konumdaki kişinin referans çerçevesine göredir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. adamc91, et al. What Is The Relationship Between How Time Is Viewed In Thermodynamics And How Time Is Viewed In General Relativity? - Physics Stack Exchange. Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Physics Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emir Arslan Karapaça
Amatör bir bilim heveslisi, elektrik mühendisi

Zamanı SI ölçü biriminde Sezyum-133 atomunun rezonans frekansı baz alınarak tanımlanır. Sezyum-133, 9.192.631.770 dönüş gerçekleştirdiğinde (1 saniye) ışık vakumda 299.792.458 metre (c) hareket eder. Burada önemli nokta aslında evrende hangi yerçekimi yoğunluğunda olursanız olun, zaman sizin için hep aynıdır fakat sizden faklı bir yerçekimi yoğunluğunda olan gözlemci, zamanı size göre farklı algılar. Bu nedenle siz, gözlemciye göre yavaş veya hızlı zaman akısı içerisinde olursunuz.

Zaman, tanımı gereği kütleye bağlı bir fonksiyon değildir. Işık hızının bu sabitliği ise yine içinde bulunduğumuz evrene özgü sabitlerle tanımlanır, o nedenle bu evrende ışık hızı sabittir.

Bu bilgiler bir yana, hız ifadesinde negatif hız aslında anlamsızdır. Hız, birim zamanda kat ettiğiniz mesafeyi tanımlar. Eksi veya artı; hız vektörünün, sizin referans aldığınız doğrultuya göre yönünün ifadesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle zamanda (-) hızlara çıkamayız, geri gidemeyiz ya da ışık hızını (-) olarak ifade edemeyiz.

Kaynaklar

  1. Ulusal Metroloji Enstitüsü. Temel Birimler. Alındığı Tarih: 1 Haziran 2024. Alındığı Yer: Ulusal Metroloji Enstitüsü - Tubitak | Arşiv Bağlantısı
  2. Çağrı Mert Bakırcı. Işık Hızı Neden Saniyede 300 Bin Kilometre?. (27 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı - Youtube | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Beyaz Ateş
Beyaz Ateş
29K UP
Bu konuya ilgili duyan biriyim

Öncelikle fizik akıl yürütmedir. Şimdi zaman kavramı ile ışık hızı arasında bir bağlantı var mesela yüksek kütlesi bir cismin yanıda ışık yavaşlar aynı zamanda zamanda yavaşlar bu zaman ve ışık arasında bir bağlantı olduğunu gösterir.ışığın yavaşladığı bir yerde zamanda yavaşlar.bu durumda ışık hızı zamanın bir fonksiyonu olduğunu düşünebiliriz.ışık sadece kütle çekiminde değil yoğun ortamda da yavaşlar eğer öngörü dogruysa yoğun ortamda zaman yavaşlar diyebiliriz. Bu durumda ışık hızının sabit olmadığı sonucu ortaya çıkar ki bu durumda ışığın hızlandığı yerde zaman hızlı akar yavaş hareket ettiği yerde yavaş hareket eder diyebiliriz bilmem anlaşılır bir sekilde ifade edebildim mi

1
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
180K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

KASİSLİ VE YA BOZUK YOL…

Bu yolda son model bir arabayla yol aldığımızı düşünelim. Yavaş gittiğimizde her kasisi ve her çukuru hissederiz. Bu aynı zamanda içinde bulunduğumuz arabanın da hissettiği, amortisörlerinin yıprandığı, arabamızın diğer aksamının aşındığı anlamına da gelir.

Ancak çok hızlandığımızda arabamızın tekerleri söz konusu kasiste veya çukurda çok az süre geçireceğinden ve hızımız bunu çok kısa sürede bize geçme olanağı tanıyacağından bizim az hissettiğimiz sarsıntı aslında aracımızın da az sarsıldığı anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Sarsıntıyı hiçbir şekilde hissetmememizin tek bir yolu vardır; hızımızın, söz konusu yolun üstünde uçacak denli fazla olması. Yani hiçbir tekerin yere değememesi…

Bu, ağırlığı olan bir nesne için ve yer çekiminin olduğu bir ortamda araba için değil ancak uçabilen, uçak gibi araçlar için geçerli olabilir. Onların da havadan kaynaklı hava burgacı ( türbülans) içerikli sarsılmayacaklarının garantisi yoktur.

Burada araç biziz. Yani belirli bir kütleye sahip nesneler. Yol zamandır. Bize, kütlemize ve hızımıza özgü etkiyen şey. Uçak; bizim kütleli nesne olarak zorladığımız hız sınırı ve hava burgacı( türbülanas) ; kütleli oluşumuzdan dolayı asla aşamayacağımız hızımızın freni. Tabi ki şimdiki bilimsel verilerin sınırları kapsamında…

Zaman: kütleli olanın kütlesine ve seyrine kıyasla aşınma oranıdır. Işık kütlesiz olduğu için bundan muaftır. Nesnelerin bundan muaf olmalarının tek bir yolu vardır. Kütlelerinden arınmak. O zaman da nesne olma vasıflarını yitirir.

Tüm Reklamları Kapat

Aşmak ise; ancak zamanı da bükebilecek negatif (eksi) bir kütleye sahip olmak ile mümkündür. Bilim henüz böyle bir keşfe, bildiğim kadarı ile imza atmış değil.

İmza attığında da bu biz olacağımız anlamına da gelmez. Çünkü biz dediğimiz şey somut ve maddi( kütle) temelli. Maddi temelli hiçbir şeyin , bu günkü fizik kanunları ile ışık hızını aşmayı bırakın, ışık hızına erişmesi bile mümkün değil…

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close