Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Furkan Azbay
Üye 3 Nisan 2023 1 Cevap
5

Zaman konusunda newton mu haklı yoksa einstein mi?

Einstein eğer bir kızla oturursak zamanın daha çabuk geçeceğini ancak sıkıcı bir ders dinlemek zorunda olursak zamanın geçmek bilmediğini söylemişti fakat herşey psikolojimizle alakalı olabilirmi yani hayatımızda kötü gibi görünen şeyleri daha anlamlı hale getirebilirsek zaman hepimiz için aynı akabilirmi
843 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Erdem
Alperen Erdem
69K UP
Fizikle ilgiliyim ve bilim araştırmacısıyım. 4 Nisan 2023

Öncelikle, Einstein'ın zamanın göreliliği ile ilgili bu ifadeyi söylediği doğru değildir. Bu ifade, genellikle Einstein'a atfedilse de, kaynak olarak ona ait bir söz veya yazıya dayanmamaktadır. Zamanın göreceliği anlatılırken sık sık yapılan bir "benzetmedir".

Zaman konusunda bir kazanan belirlemek yerine bu soruyu "Newton'ın ve Einstein'ın zaman hakkındaki görüşleri nelerdir?" şeklinde dönüştürebiliriz. Zira bilimde tartışmalar, kim haklı kim haksız olarak değil de, "gerçek" nedir, bu işin doğası nasıldır bunu açıklamak için yapılır.

Öncelikle, Newton'a göre zaman mutlaktı ve evrenin her tarafında aynı şekilde ilerlerdi. Newton'a göre zamanın akışı mutlak ve tek yönlüdür. Yani, zaman her zaman aynı hızla akar ve geri dönüşü yoktur. Zamanın akışı, herhangi bir şeyin hareketiyle veya durmasıyla etkilenmez. Bu, Newton'un ünlü "hareketsiz bir nesne hareketsiz kalır, hareket halinde olan nesne hareket halinde kalır" (eylemsizlik) prensibine dayanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Newton ayrıca, herhangi bir olayın zamanını ölçmek için bir referans noktasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu referans noktası, evrenin durağan bir çerçevesi olarak seçilebilir. Bu nedenle, Newton'un zaman anlayışı, fizikteki olayların mutlak olarak ölçülebilmesine izin veren mutlak zaman kavramına dayanmaktadır.

Einstein'ın teorileri ise, zaman anlayışımızın mutlak olmadığına, göreceli olduğuna ve zamanın, hareket ve kütle çekimi gibi faktörlere bağlı olarak değişebileceğine işaret etmektedir.

Konu ile ilgili ünlü teorik fizikçi Michio Kaku'ya kulak verelim:

"Newton'a göre zaman, bir ok gibiydi. Bir kez fırlatılınca, yolundan asla şaşmadan düz bir çizgi üzerinde ilerlerdi. Dünya üzerindeki bir saniye, dış uzaydaki bir saniyeye eşitti. Zaman mutlaktı ve evrenin her tarafında aynı şekilde ilerlerdi. Olaylar, evrenin her yanında eşzamanlı olarak meydana gelebilirdi. Buna karşın Einstein, Dünya üzerindeki bir saniyenin Ay üzerindeki bir saniyeye eşit olmadığı göreli zaman kavramını ortaya attı. Zaman, gezegenlerin ve yıldızların arasından dalana dalana akıp giden, civardaki gök cisimlerinin yanından geçerken yavaşlayan bir nehir gibiydi." [1]

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, Newton'da "mutlak zaman" tanımına; Einstein'da mutlak olmayan "göreli zaman" tanımına rastlıyoruz. Ancak bu demek değildir ki Newton fiziği Einstein'dan sonra kaldırıldı! Hayır, Newton fiziği hâlâ büyük ölçekteki olayları başarıyla açıklıyor. Örneğin gezegenlerin eliptik yörüngelerdeki hareketlerini (Merkür'ün yörüngesindeki garip dolanımını açıklayamıyor) başarıyla açıklar. Ancak, kara deliklerin kütle çekimi gibi durumlarda, klasik fizik işlememeye başlar. İşte tam da bu noktada devreye Einstein'ın, Newton'un yerçekimi yasasını da "kapsayan" görelilik teorisi giriyor. Einstein'ın Görelilik Teorileri hakkında Evrim Ağacı Akademi'nin yazılarını okuyabilirsiniz.

Yani bir kazanan kaybeden değil; hatalı, eksik olan bir teorinin geliştirilmesi söz konusudur.

Ayrıca soruda bahsettiğiniz "zamanın psikolojik olarak" açıklanabilmesi "fizik" bilimini ilgilendirmediği gibi zamanın akışı da psikolojiden bağımsızdır. Zaman, evrenin uzayzaman dokusundan dolayı var olan fizik yasalarına tabiidir ve bu yasaları da teorilerle açıklarız.

Kaynaklar

  1. Michio Kaku. (2012). Einstein'in Evreni. ISBN: 9786054362837. Yayınevi: ODTÜ Yayıncılık. sf: 109.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close