Zaman konisi tanımını ilk defa görüyorum, benim bildiğim adı ışık konisi ve ben ışık konisini kullanmayı tercih edeceğim.
Işık konisi üç boyutlu olarak çizilen ama dört boyutu tasvir etmek için kullanılan bir görselleştirmedir. İki bitişik koniden oluşur, bunlardan biri daire şeklindeki yüzeyi taban olan 'geçmiş zaman konisi' diğeri ise tam tersi şekilde geçmiş zaman konisinin hemen üstünde, ucunda bulunan 'gelecek zaman konisi'dir.
Işık konilerinin amacı bellirli bir olay için zaman değerini sıfır olarak alıp onun geçmişinde, onun var olmasına neden olmuş olma ihtimali olan her şeyi içinde barındıran bir geçmiş zaman konisi ve bu olayın gelecekte sebep olabileceği tüm olayları görselleştirerek betimlemek. Bu gösterim zaman boyutunun kavranmasını kolaylaştırır.
Işık konilerinin uzay boyutlarının konilerinin sınırları dışında kalan yerlere herhangi bir şekilde ne bizim olayımız etki edebilir ne de orada bir konumda belirlenen bir olaydan etkilenebilir, bunun sebebi nedenselliktir, herhangi bir bilgi hiçbir şekilde ışık hızından daha hızlı ilerleyemeyeceğinden ötürü bir zaman noktasında uzay doğrularının alabileceği en büyük değer zaman değerinin ışık hızı ile çarpımıdır.
[1]
Kaynaklar
- C. Orzel. (2012). Einstein'ın Köpeği. Yayınevi: Aylak. sf: 139-144.