Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Gamsızkan
Üye
18

Zaman göreliyse ve big bangten yana 13,8 milyar yıl geçmişse, kime göre, neye göre 13,8 milyar yıl geçti?

1,857 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
B Polat
B Polat
324K UP
Bilim Meraklısı

Eğer büyük parlamadan sonra uzay gemisine binip ışık hızına yakın bir hızda uzun yıllar hareket edip günümüze gelseydin. Senin saatin evrenin yaşını daha kısa olarak ölçerdi. Ama bulunduğumuz konumda galaksilerin hızı ışık hızı ile karşılaştırınca çok küçüktür. O yüzden onların göreli zaman etkisi azdır. [1]

Kozmik arka plan ışıma denen evren ilk kez oluştuktan sonra ortaya çıkan ilk ışınların yaşından evrenin yaklaşık 13.8 milyar yıl oldu hesap ediliyor. Bu hesabın içine evrenen hızlanarak denişlemeside dahil.[2]

Tüm Reklamları Kapat

591 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Quora. If Time Is Not Absolute But Relative, How Can We Measure The Age Of The Universe? Is It Then The Relative Age Of The Universe To Earth?. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
  2. www.youtube.com. If The Universe Is Only 14 Billion Years Old, How Can It Be 92 Billion Light Years Wide?. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Kime göre elbette bize göre daha doğrusu bizim var olduğumuz lokal evren bölgesine göre 13,8 milyar yıl. Ancak evren için 13,8 milyar yılın akış hızı bizim tabi olduğumuz hıza tabi olmak zorunda değil ve mega ölçeklerde de evren ışık hızından daha hızlı genişlediği için mega evren açısından zaman ışık hızı sınırı olmadan çok çok daha hızlı akabilir. Peki zaman kavramı ışık hızına neden tabi çünkü ışık hızı sınırı evrende etkileşim hız sınırıdır. Yani iki nesne en fazla ışık hızında etkileşim kurabilir. Bu nedenle her nesne ışık hızına tabi bir zaman kordinatına veya konumuna tabidir. Bu nedenle her nesne kendi lokal evrenine sahip bir durumdadır. Bunun ötesi o nesne için etkileşim kuramayacağı durumdadır. Bu nedenle de ışık hızı evrende her lokal nokta için kendi lokal evren bölgesini oluşturur. İşte bu lokal evrenine her nesne gerçekte hapistir. Ve bu nedenle her nesnenin tabi olduğu bu kendi zaman konumu için kendi 'şimdi' kavramı oluştuğu gibi kendi 'geçmiş kavramı da oluşur. İşte bu kendi geçmişine dair varoluş anından geçmişe doğru zaman sayılarak 13,8 milyar yıl göreceli olarak zamana tabi olmaya bağlı olarak bulunur. Yukarıda yazdığım gibi evren için böyle bir zamanın akışına tabi olma durumu olmadığı için lokal evren noktaları için geçerli olan zamanın akışına tabi olma durumu evren için geçerli değildir ve evren için herşey sadece bir an veya daha kısa olabilir. Yani 13,8 milyar yıl evren için sadece bir saniye bile olabilir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close