Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kazuya Michima
Kazuya Michima
2,334 UP
Üye
1

Zaman Göreceli Bir Değerse Nasıl Oluyor da Işık Hızını En Yüksek Hız Olabiliyor ?

Kuantum Fiziğinde özellikle Einstein'ın görüşüne göre ışık hızının evrendeki hız limit olduğu söyleniyor. Yani evrendeki hiçbir şey ışık hızını geçemez. Hız = Yol / Zaman denkleminde hızın zaman bağlı olduğu görülüyor. Zaman gözlemleyen kişiye göre değişiyorsa nasıl ışık hızı aşılamıyor ? Çünkü zaman değişkeniyle istediğimiz gibi oynayabiliriz.
219 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Onur Taş
Onur Taş
2,747 UP
Teorik Fizik Seven Bir Lise Öğrencisi

Merhaba, öncelikle buradaki v=x/t formülünü devreden çıkarmamız gerekiyor. Çok uzun olacak ama umarım yardımcı olabilirim: Maxwell Denklemlerini araştırabilirsiniz, ışık hızının ne olduğunu Maxwell denklemlerinden yola çıkarak, yeni bir formülle öğrendik ve bu formülün içinde 2 tane sabit sayısı bulunmaktadır, dolayısıyla çıkan sonuç da sabit bir sayı olacaktır ve bu yüzden Maxwell, ışık hızının daima sabit olup hep aynı hızda gideceğini söylemiştir. Daha sonra, 1895 yılında Lorentz adlı bir teorisyen, bunda bir gariplik sezmiştir: Örneğin, bir lazer ışığını trenin tavanına sabitlediğimizi düşünelim. Şimdi ışık yanınca düz aşağı doğru iner ancak tren sağa doğru hareket haline geçtiğinde, ışık da hem aşağı hem de sağa doğru hareket edecektir, yani aldığı yol uzayacaktır. Burada x=v.t denklemini kullanabiliriz, ışığın aldığı yol artarken, eğer ışığın hızı artmazsa, zaman artmalıdır yani hareket ederken "zaman genişlemesi" adını verdiğimiz olgu yaşanmalıdır. Burada Lorentz, uzay ve zaman için "Lorentz Dönüşümleri" dediğimiz matematiksel ifadeleri elde etmiştir (Pisagor Teoreminden yararlanarak). Ancak o, zaman genişlemesini matematiksel bir illüzyon olarak görmüştü, hem ışık hızının sabit olduğu Michelson-Morley deneyi ile kanıtlansa da hala şüphe uyandırıyordu. 1905 yılında Einstein, hem ışık hızının hem de zamanın mutlak olamayacağını söylüyordu, birisi göreli olmalıydı ve ortaya şöyle bir görüş attı: A ve B noktalarına aynı anda yıldırım düştüğünü varsayalım. Karşıdan bakıldığında bunlar eş zamanlı gözükecektir. Fakat AB doğru parçasına paralel bir rayda hareket eden bir trene bu gözlemci binsin ve gözlemci tam A ve B noktalarının çakıştığı yere gelince noktalara eş zamanlı olarak yıldırımlar düşsün. Hareketsiz dursaydı eş zamanlı olduğunu görürdü ancak yıldırımların ışık ışınları bu gözlemcinin gözüne gelene kadar tren çok az daha hareket edecektir, dolayısıyla B noktasındaki ışık ışınları A noktasındaki ışık ışınlarından daha önce gözlemciye ulaşacaktır. Yani eş zamanlı olarak görmeyecektir. Dolayısıyla ışık hızlanıyor olsa bile iki ışık ışını da hızlanıyor olacağından, zaman kesinlikle göreli olmalıydı, o zaman ışık hızı sabitti. Umarım buraya kadar okumuş, okurken anlamaya çalışmış ve keyif almışsınızdır :)

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close