Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kazuya Michima
Kazuya Michima
2,134 UP
Üye
1

Zaman Göreceli Bir Değerse Nasıl Oluyor da Işık Hızını En Yüksek Hız Olabiliyor ?

Kuantum Fiziğinde özellikle Einstein'ın görüşüne göre ışık hızının evrendeki hız limit olduğu söyleniyor. Yani evrendeki hiçbir şey ışık hızını geçemez. Hız = Yol / Zaman denkleminde hızın zaman bağlı olduğu görülüyor. Zaman gözlemleyen kişiye göre değişiyorsa nasıl ışık hızı aşılamıyor ? Çünkü zaman değişkeniyle istediğimiz gibi oynayabiliriz.
207 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Onur Taş
Onur Taş
2,827 UP
Teorik Fizik Seven Bir Lise Öğrencisi

Merhaba, öncelikle buradaki v=x/t formülünü devreden çıkarmamız gerekiyor. Çok uzun olacak ama umarım yardımcı olabilirim: Maxwell Denklemlerini araştırabilirsiniz, ışık hızının ne olduğunu Maxwell denklemlerinden yola çıkarak, yeni bir formülle öğrendik ve bu formülün içinde 2 tane sabit sayısı bulunmaktadır, dolayısıyla çıkan sonuç da sabit bir sayı olacaktır ve bu yüzden Maxwell, ışık hızının daima sabit olup hep aynı hızda gideceğini söylemiştir. Daha sonra, 1895 yılında Lorentz adlı bir teorisyen, bunda bir gariplik sezmiştir: Örneğin, bir lazer ışığını trenin tavanına sabitlediğimizi düşünelim. Şimdi ışık yanınca düz aşağı doğru iner ancak tren sağa doğru hareket haline geçtiğinde, ışık da hem aşağı hem de sağa doğru hareket edecektir, yani aldığı yol uzayacaktır. Burada x=v.t denklemini kullanabiliriz, ışığın aldığı yol artarken, eğer ışığın hızı artmazsa, zaman artmalıdır yani hareket ederken "zaman genişlemesi" adını verdiğimiz olgu yaşanmalıdır. Burada Lorentz, uzay ve zaman için "Lorentz Dönüşümleri" dediğimiz matematiksel ifadeleri elde etmiştir (Pisagor Teoreminden yararlanarak). Ancak o, zaman genişlemesini matematiksel bir illüzyon olarak görmüştü, hem ışık hızının sabit olduğu Michelson-Morley deneyi ile kanıtlansa da hala şüphe uyandırıyordu. 1905 yılında Einstein, hem ışık hızının hem de zamanın mutlak olamayacağını söylüyordu, birisi göreli olmalıydı ve ortaya şöyle bir görüş attı: A ve B noktalarına aynı anda yıldırım düştüğünü varsayalım. Karşıdan bakıldığında bunlar eş zamanlı gözükecektir. Fakat AB doğru parçasına paralel bir rayda hareket eden bir trene bu gözlemci binsin ve gözlemci tam A ve B noktalarının çakıştığı yere gelince noktalara eş zamanlı olarak yıldırımlar düşsün. Hareketsiz dursaydı eş zamanlı olduğunu görürdü ancak yıldırımların ışık ışınları bu gözlemcinin gözüne gelene kadar tren çok az daha hareket edecektir, dolayısıyla B noktasındaki ışık ışınları A noktasındaki ışık ışınlarından daha önce gözlemciye ulaşacaktır. Yani eş zamanlı olarak görmeyecektir. Dolayısıyla ışık hızlanıyor olsa bile iki ışık ışını da hızlanıyor olacağından, zaman kesinlikle göreli olmalıydı, o zaman ışık hızı sabitti. Umarım buraya kadar okumuş, okurken anlamaya çalışmış ve keyif almışsınızdır :)

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Antarktika'daki Canlıların Kaçamadığı Ölümcül Buz Büyüsü!
Antarktika'daki Canlıların Kaçamadığı Ölümcül Buz Büyüsü!
Fukushima'nın Radyoaktif Suları Okyanusa Boşaltılınca Ne Olacak?
Fukushima'nın Radyoaktif Suları Okyanusa Boşaltılınca Ne Olacak?
Bu Lamba Sizi Hackerlardan Nasıl Koruyor?
Bu Lamba Sizi Hackerlardan Nasıl Koruyor?
Sizin Kulağınız Bu Tuhaf Şeylerin Kaçını Yapabiliyor?
Sizin Kulağınız Bu Tuhaf Şeylerin Kaçını Yapabiliyor?
Kırık Kalp Sendromu: Aşk Acısı Sizi Öldürebilir mi?
Kırık Kalp Sendromu: Aşk Acısı Sizi Öldürebilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close