Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Batuhan İyiis
Batuhan İyiis
2,799 UP
Üye
0

Yüzde olarak genetik ifade nedir?

Flu tvde Oytun erbaş dedi ki obezite yüzde 85 genetiktir. Evrim ağacında ise yüzde 40 ihtimalle x genetiğe bağlıdır. Yaşlandıkça artar.. gibi yazılar okudum duydum. Bunlar nedir? Yüzde 1 ihtimalle bir hastalığa sahip olsam genimde. Onu tetikleyecek şeyler yaparsam ihtimali artırmış mı olurum?
199 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bayram Çalışkan
Tıp Öğrencisi

Merhaba Batuhan, araştırdığın üzere hastalıklar otozomal ya da gonozomal kromozomlarda gerçekleşiyor ve genellikle bu hastalıklar resesif bir şekilde kalıtılıyor. Genler kapalı bir sistemde çalışmazlar , işlevsel ürünlerin varlığının ya da yokluğunun bireyin tüm fenotipini belirlediğini söyleriz. Yani aa olan bireyler kesinlikle şu olacaktır gibisinden. Ama organizma farklı çevresel etkiler altında yaşamını sürdürür, bu nedenle gen ifadesi ve bunun sonucu ortaya çıkan fenotip, bireyin genotipi ve dış çevre arasındaki etkileşimlerle değişir. Tüm insanlarda kanser geni vardır, bu gen aslında normal bir gendir hücrelerin büyümelerini çoğalmasını sağlar ama örneğin alkol aldığımızda veya sigara içtiğimizde bu kanserojen maddeler bu kanser genlerini mutasyona uğratır ve hücreyi kanserleşme yolunda sürükler.

Yani bir gen sadece genotipe bağlı çalışmaz, dış etkenlerinde görevi vardır. Bu olaylar genellikle genotipin penetransı ve ekspresivitesine(ifade edilebilirliğine) bağlıdır. Dış etkenler bu durumu değiştirebilir.

Örneğin çekinik mutant bir gen olan eyeless(gözsüzlük) bakımından homozigot olan sinekler (Drosophila; meyve sineği) normal gözlüden, göz büyüklüğünün birinin küçülmesine ya da bir veya iki gözün tamamen kaybolmasına kadar değişebilen oranda fenotipik farklılıklar gösterir. Gördüğün üzere aa gibi bir genotip var ama fenotipik etki her zaman gözükmüyor. Bunun sebebi dış etkenler ve hücre için diğer moleküllerle etkileşim ve diğer genlerle alakalı.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. W.S Klug, et al. (2014). Extensions Of Mendelian Genetics. ISBN: 978-0133865363. Yayınevi: PALME. sf: 89.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close