Böyle bir araştırma var lakin doğruluğu/geçerliliği hakkında net bir cevap vermek olanaksız görünüyor.
...
Dr Propper BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bir şey öğrenmeden hemen önce sağ yumruğun, hatırlamaya çalışırken de sol yumruğun sıkılması hafızayı geliştiriyor." dedi. Daha önceki araştırmalarda, sağ yumruğun sıkılması ile beynin sol yarısının, sol elin sıkılması ile de sağ yarısının harekete geçtiği gözlenmişti. Bu eylemin duygularla bağlantısı kurulmuş, örneğin sağ yumruğun mutluluk ve öfke ile, sol yumruğun ise üzüntü ve endişe ile bağlantısına dikkat çekilmişti.
Hafıza ile ilgili süreçlerde beynin iki yarısının da kullanıldığı, sol yarısının hafıza kaydında, sağ yarısının ise hatırlamada etkili olduğu düşünülüyor.
Yapılacak yeni araştırmalarla yumruk sıkmanın sözel ya da uzamsal, kelimelerin yanı sıra resim ve yerlerin de hatırlanması ile ilgili diğer zihinsel işlevleri de etkileyip etkilemediği incelenecek.
Ancak araştırma sonuçlarını kesin bir dille ifade etmek için konu üzerinde daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiği belirtiliyor.
Londra Üniversitesi Bilişsel Sinirbilim Enstitüsü'nden Profesör Neil Burgess, hafıza üzerindeki özel etkinin kesin olarak belirtilmesi için daha geniş bir araştırma gerektiğini, örneğin taram yoluyla beynin sol ve sağ yarısına kan akışının incelenmesi gerektiğini ifade etti
Konu hakkında Evrim Ağacı'nın bir paylaşımı [1], BBC'nin paylaşımı [2]
Ek olarak benim uyguladığım bir yöntem var: Bir şeyi unuttuğumda kendimi zihnimde geriye götürüyorum. Örneğin bir odada isem odadan çıkıp odaya tekrardan aynı şekilde giriyorum vs. ya da konuşurken bir şey unuttuysam kendimi yine geriye sarıp önceki konuşmalarımı tekrar sesli söylüyorum ve ilginç bir şekilde çoğu zaman unuttuğumu hatırlıyorum. Belki yardımı dokunur. Sevgiler.
Kaynaklar
- -. Evrim Ağacı Facebook. (26 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- BBC. Öğrenirken Sağ, Hatırlarken Sol Yumruk. (26 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı