Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Yüksek hızda hareket eden bir ışık kaynağından çıkan ışının hızına kaynağın hızı eklenir mi?

Sürtünmelerin olmadığı bir ortamda belirli bir hızda ilerleyen cisimden belirli bir hızda başka bir şey aynı doğrultuda fırlatılırsa ikisinin hızının toplamında mı ilerler? Eğer öyleyse belirli bir hızdaki ışık kaynağından ışık yayılmaya başlarsa ışın ışık hızını geçer mi?
1,097 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
B Polat
B Polat
324K UP
Bilim Meraklısı

Hayır, eklenmez. Işık hızı evrende erişibilen en yüksek hızdır. Bu düşünce deneyini Einstein kendiside yapmıştır ve zamanın göreceli olduğunu göstermiştir. Yani zamanın sabit olmadığını.

Toparlarsak, diyelim ki süper hızlı bir uzay gemisinde seyahat ediyorsun ve hızın ışık hızının yarısı (C/2) kadar ve ön farlarını açtın ilerdeki bir gezendeki bilim insanın uzay gemisinin farından çıkan ışığın hızını C olarak ölçer. Yanı gemininin hızına C/2'ye, ışık hızı C eklenip 1.5 C hızı olmaz. Sadece C olur.

Tüm Reklamları Kapat

471 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Talha Öztürk
Elektrik Elektronik Mühendisliği Son Sınıf Öğrencisiyim

Giriş

Bahsettiğiniz ışık kaynağının ışık hızında hareket eden bir cisim olduğunu varsayarsak, bu kaynağın kendi hareket yönünde başka bir ışın göndermesi sonucunda 2x ışık hızında bir cisim elde edebilir miyiz gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bunu şu şekilde yorumladım ilk düşüncelerimle. Bu durumu önce araştırıp cevaplamaya çalışacağım. Birkaç gün içerisinde detaylandırma yapmaya çalışacağım.

Eğer ki temel fizik düzeyinde bir soru soruyorsanız cevabı aşağıdadır.

Referans Noktası

Örneğin dünyamız güneşin etrafında 100.000+km/h hızında hareket ediyor, bu dönüşü yaparken kendi içerisinde sayısız ışın oluşumu yaşanıyor fakat bizim referans noktamız Dünya olduğundan biz bu farkı gözlemleyemiyoruz çünkü kaynakla aynı hızda hareket etmekteyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Çoğunlukla herhangi bir kaynaktan çıkan ışının hızına kaynağın hızını eklemeyiz çünkü ışının hızı kaynağın hızından farkı çok büyüktür. Bu öyle bir farktır ki mesela 1000km/saat hızında hareket eden bir kaynaktan aynı yönde bir ışın fırlatılmış olsa, bu hız ışının hızıyla kıyaslandığında, kaynağın hızı ışın hızının 1/1000000 (bir milyonda bir)'i olur. Her ne kadar kaynağın hızı yüksek görünse hesaplamalarda 1/1000(binde bir) gibi bir oran varsa bu oran 0 olarak kabul edilir ve hesaplamaya katılmaz.

Fizik hesaplamalarında küçük değerleri görmezden gelmek sıklıkla yapılan bir şeydir. Bu durum sonucu neredeyse hiç değiştirmez ve hesaplamaları yaparken ciddi kolaylık sağlar.

Tartışmaya Açık

Bunun yanında galaksimizde Dünya sandığımızdan çok daha hızlı hareket ediyor ve aynı zamanda kendi içinde ışınlar oluşturuyor. Peki Galaksinin orta noktasını referans alırsak ışık hızı bizim sandığımız hızlardan çok daha farklı hızlarda olabilir. Eğer ki böyle bir derinliğe girecek olsaydık çok daha farklı sonuçlar elde ederdik fakat bizim referans noktamız Dünya olacağından böyle bir işin içine girmek zaman israfından başka bir şey olmaz.

Sonuç

Sonuç olarak, herhangi bir ışık kaynağından çıkan ışının hızını hesaplarken ışın kaynağının hızı hesaba katılmaz. Bunun sebebi ışın kaynağının hızının ışık hızının yanında yok denecek kadar küçük olmasıdır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Nejdat Sarı
Nejdat Sarı
1,067 UP
makine mühendisliği okuyorum bu konulara amatör olarak ilgiliyim

Verdiğin örnekte cisim kütle sahibi, bir topu atarken görelilik normal işliyor fakat foton ışık hızında giderken bir kütleye sahip değil, dolayısıyla geleneksel fizik kanunlarına uymuyor ve kaynaktan bağımsız olarak hızını koruyor.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close