Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Üye
0

YouTube'da aynı görüntü kalitesi ve zaman uzunluğuna sahip olan iki farklı videoyu aynı şartlarda indirdiğimde kapladıkları alanlar farklı, nedeni ne?

747 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mustafa Eratalay
Mustafa Eratalay
3,375 UP
Video Editörlüğü Yaptım

Videoların boyutunu ve kalitesini bit hızları belirler. Video kaliteleri aynı gibi gözükse de; bit hızı yükseldikçe video kalitesi ve boyutu da artar.

Bit hızı dediğimiz kavram; birim zamanda işlenen veri sayısına verilen isimdir.

Tüm Reklamları Kapat

188 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taylan Keskin
Taylan Keskin
3,840 UP
15 Yıllık Senior Gömülü Yazılım Mühendisi

Konuyu pekiştirmek adına bir ek de ben yapayım. Bit hızı(bitrate) nedir, neden farklıdır diye bir soru da gelebilir.

Bit, bilgisayar biliminde en düşük hafıza birimine verilen addır. 8bit -> 1Byte, 1024Byte -> 1Mbyte demektir. 8bit ile 0-255 arası sayıları ifade edebiliriz. Benzer şekilde 24bit bizi maksimum 16 milyon gibi bir rakama götürür.

1080p bir video düşünelim. Bu 1920x1080'lik bir çözünürlüğe tekabül eder. Yani başka bir ifade ile video, 2.073.600 pikselden oluşan resim karelerinden yaratılmıştır. (bilindiği gibi bir video genelde saniyede 24 adet resmin arka arkaya dizilmesi ile elde edilmektedir. Son zamanlarda 60Hz videolar da yayınlanmaktadır.) Şimdi geldiğimiz noktayı özetlersek, bu video saniyede piksel ile ifade ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi zurnanın zırt dediği yere geldik. Bu video tamamen siyah beyaz olsaydı, her pikselin taşıyacağı bilgi sadece 1 bit olacaktı. Ya siyah ya da beyaz. Bu durumda 1080p kalitesindeki bir videonun bitrate değeri = 49766400 bps(saniyedeki bit hızı) olacaktı. Diğer bir ifade ile yaklaşık 49Mbps. Yani saniyede 49milyon bitlik bir veri ile derdimizi anlatabilecektik.

Peki renkli olsaydı ne olacaktı? Burada da renk derinliği devreye girecekti. 24bit, 48bit, 8bit gibi renk derinliği seçenekleri var. Yani bir rengi ne kadar geniş aralıkta temsil edileceğini yine bit sayısı ile belirleriz. Şöyle açıklayayım: 8bit yukarıda da bahsettiğim gibi 0-255 aralığında bir değer alır. 8bit bir videoda bütün renkleri 255 adet sayıyla ifade etmemiz gerekirdi. Mesela 1:siyah olsun, 2:kırmızı,3:sarı vb. 255'in bütün renk skalasını yansıtmakta ne kadar başarısız olacağını az çok kestirebiliriz sanırım.

Neyse konuya dönecek olursak 24bit renk seçenekli bir video için bitrate 49 x 24 = 1176Mbps değerini bize verirdi.

Şimdi belki dikkatinizi çekmiştir. Buradaki değerler muazzam büyüklükte. Basit HD bir video için bu kadar yüksek değerlere çıkılması, yayın yapılması imkansız. 1080p video için genel geçer ortalama 8Mbps'dir. İşte bu noktada da video sıkıştırma algoritmaları devreye giriyor. Bazen de videolar gözün fark edemeyeceği ölçekte bozularak veri miktarı küçültülüyor.

Özetle işte tüm bitrate ve boyut farklarına; renk derinliği, kayıplı/kayıpsız sıkıştırma algoritmaları, interlace yöntemleri sebep olmaktadır.

175 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close