Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Yok yoksa, yok nasıl vardır?

Yok. Yoksa. Yok nasıl vardır ?
413 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

İnsanın yok tanımının belirlediği yokluk, eğer gerçekten tanım gereği yok ise, biz onu nasıl varmış gibi konuşabiliyoruz? Sanırım soruda verilmek istenen anlam bu.

İnsanın var ve yok tanımları, bir şeylerin varlığı ve bir şeylerin olmaması üzerinden temellenir. Yani mutlak yokluk tanımı değillerdir. Fizik evrende kendi beden ve çevre algısı ile oluşturduğu zihinsel kurgu açısından insan, algılayabildiği düzey üzerinden varlık, algı düzeyi dışında kalan teorik alan için yokluk tanımı yapmakta. Ancak bir şeylerinin olmamasının yokluğa tekabül etmediğini bilerek yapıyoruz hiçlik - yokluk tanımımızı. Referansımız temelde bizim zihinsel tasarımımızı oluşturan varlık olduğu için, teorik olarak hiçlik tanımı göreceli ve yüzeysel - kendi içinde geçersiz kalmak durumunda.

Peki biz mutlak yokluğu - hiçliği hayal edebilir tanımlayabilir miyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Biliyoruz ki düşünce kavrama açısından sınırlı bir biyolojik kapasiteye sahibiz. Ancak buna rağmen -sonsuzluk- kavramı tanımlamaya çalıştığımız, üzerine düşünebildiğimiz bir teorik olgu. Yani sofistike ihtiyaçlarımızı giderme anlamında soyut düşüncenin gelişimi, aslında biyolojik kapasiteyle sınır olmama halini ortaya koymakta. Tabii ki bunun prefrontal lob ve beyin konnektom yapımızın inanılmaz karmaşık olmasıyla birebir ilgisi var. Yani fizik evrenle sınırlı bir varlık olarak, bu sınırlara takılmayacak bir zihinsel yapıya sahibiz. Bu nedenle hiçlik ve sonsuzluk kavramları üzerine düşünebilir, tanımlamaya çalışabiliriz. Ancak net, kesin mutlak sonuçlar değil, kendi varlık algımızın referansları içinde sonuçlara ulaşabiliriz.

Bizim bu olguları değerlendirebiliyor olmamız üzerinden onların gerçekten var olup olmadıkları sonuçlarına ulaşamayız. Yani sorudaki yokluğun gerçekten yoksa nasıl onu düşünebildiğimiz üzerinden ulaştığımız bir sonuç, yokluğun varlık - yokluğuna dair rasyonel bir çıkarıma götürmez.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close