Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer K
Üye 18 Kasım 1 Cevap
1

Yoğun kardiyovasküler egzersiz ömrü kısaltır mı?

Koşmak, kalbi strese sokmak ömrü kısaltıyor diye haberler görüyoruz sürekli bunun doğruluğundan tedirginim. Haftada 4 - 5 gün ortalama 160 max 185 nabız düzeyinde egzersizin kalbe yada dolaşım sistemine dolayısıyla ömre etkisi nedir?
276 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 20 Kasım

Neticede her şeyin fazlası zarar değil mi? Yapılacak olan egzersizin kişiye yararlı mı yoksa zararlı mı olacağı sorusunun arkasında kesinlikle çok karmaşık bir cevap yatmaktadır. Çünkü kişinin yalnızca yaptığı egzersize bakılarak böyle bir cevap verilemez kişinin yaşam biçimi, beslenmesi, uyku düzeni, genetik yatkınlıkları bu konuda oldukça belirleyici unsurlardır.

Bu unsurlar şu an elimizde olmadığı için bunları denklemin dışında tutarak yalnızca yoğun yapılan kardiyo vasküler egzersizleri odaklanarak bir cevap vermeye çalışacağım. Aşırı miktarlarda yapılacak olan egzersiz kalp üzerinde yıpranmaya sebep olabilir. Kalbimiz nasıl yıpranıyor diyebilirsiniz ancak uzun süreli yorgunluklar kalbimizin ritminin bozulmasına sebep olabilir. Uzun mesafe koşucularının, çeşitli dallarda yarışan atletlerin en çok sorun yaşadıkları organları kalptir. Hatta günümüz camiasında bir çok spor dalında kullanılan dopingler sebebiyle sporcuların hayatını kaybetmesinin başlıca sebebi kalp yetmezliği kalp krizi gibi sorunlar olmuştur. Yüksek tempolu antrenmanlar sinir sistemimizi uyardığı için ve antrenmanlar birikimli olarak şiddetlediği için sinir sistemimizin aşırı yüklenmesi ve bunun sonucunda artan stres hormonları sebebiyle kronik enflamasyon yaşayabiliriz.

Vücudun enerjisini yoğun egzersizlere sürekli olarak harcaması neticesinde bağışıklık sistemimizde zayıflayabilir, bu durumda vücut hastalıklara daha müsait bir hale gelir, ya da hastalandığı zaman iyileşme süreleri ve toparlanma daha uzun bir evrede gerçekleşir. Bu da genel olarak konforsuz bir hayat sürmemize sebebiyet verir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya sağlık Örgütü’nün yayınladığı verilere bakacak olursak bizim için en optimal ve sağlıklı egzersiz aralığı 75dakika ila 150 dakika arasında yüksek yoğunluklu egzersiz ya da 150 dakika ila 300 dakika arasında orta yoğunlukta egzersiz yapmaktır. Eğer profesyonel bir sporcu değil isek hayatımızı bundan kazanmıyorsak, egzersizlerimize de ölçüyü korumamız performans odaklı olmak yerine sağlık odaklı olmamız gerekir.

Kaynaklar

  1. Estonia. Who Guidelines On Physical Activity And Sedentary Behaviour: At A Glance. (4 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 20 Kasım 2024. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
  2. Who. Physical Activity. Alındığı Tarih: 20 Kasım 2024. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
  3. Who. Every Move Counts Towards Better Health – Says Who. Alındığı Tarih: 20 Kasım 2024. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close