Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İbrahim Mert Koç
Üye
1

Yıldızların gezegenlerden oluşum farkı nedir?

Yıldızların yakıtı olan füsyon yüksek basınç ve sıcaklık sayesinde oluyorsa gezegenlerin yıldızdan farkı bu çekirdek basınç ve sıcaklığının oluşamaması mı?
877 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı

Yıldızlar, gökadalardaki moleküler bulutların görece yüksek yoğunluklu olan kısımlarının çökmesiyle oluşur. Bu bölgelerdeki moleküllerin birbirleriyle çarpışmaları sırasında hareket enerjilerinin bir kısmı moleküllerin içsel enerjisine (moleküllerin titreşimlerinden ve dönüşlerinden kaynaklanan enerjisine) aktarılır.

Birbirine yakın birkaç kaya parçasının olması durumunda farklı kaya parçalarının etrafından kıvrılarak gelen gaz akımları birbiriyle etkileşiyor. Farklı gaz akımları kaya parçalarının bir araya gelerek yığılmasına neden oluyor. Böylece ufak kaya parçaları zamanla birikerek devasa gezegenleri oluşturuyor.

"Yıldızların yakıtı olan füsyon yüksek basınç ve sıcaklık sayesinde oluyorsa gezegenlerin yıldızdan farkı bu çekirdek basınç ve sıcaklığının oluşamaması mı?" sorusuna gelecek olursak, cevap evet. Bir yıldız ve bir gezegen arasındaki fark nedir? Gezegenler ve yıldızlar arasındaki temel fark, ışık ve enerji üretimidir. Yıldızlar, çekirdeklerinde sürekli yanma yoluyla ışık ve enerji üretirken, gezegenler ne ışık ne de enerji üretirler; güneş ışığını alırlar ve yansıtırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer size yardımcı olabildiysem ne mutlu bana;)

Kaynaklar

  1. Dr. Mahir E. Ocak. Gezegenler Nasıl Oluşur?. Alındığı Tarih: 24 Nisan 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr. Mahir E. Ocak. Yıldızlar Nasıl Oluşur?. Alındığı Tarih: 24 Nisan 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Turan Zeybek
Turan Zeybek
106K UP
Öğrenciyim

Yıldızlar bir nebulanın çökmesi ve füzyon tepkimelerine başlamasıyla oluşur ve füzyon yakıtı hidrojendir.Hidrojen de füzyon sonucu helyuma dönüşür.Kısaca yıldız yapısında hidrojen ve helyum vardır.

Gezegenlerin oluşumu yıldızların etrafındaki tozun sıkışarak küçük çakılları oluşturması,akabinde ise büyük kayaları oluşturması ve bu kayaların kütleçekim ile bir araya gelerek karasal gezegenleri oluşturması şeklinde sıralanır.Yıldızların etrafındaki toz, gezegen sistemlerini oluşturmaya yardımcı olabilecek karbon ve demir gibi elementler içerir.

Yavaşça dönen güneş bulutsusu kendi yerçekimi altında çökerek hızla dönen bir disk oluşturdu ve Güneş merkezdeydi. Disk içindeki gaz ve toz çarpışmaları, malzemeyi ince bir düzlemde yoğunlaştırdı.
Yavaşça dönen güneş bulutsusu kendi yerçekimi altında çökerek hızla dönen bir disk oluşturdu ve Güneş merkezdeydi. Disk içindeki gaz ve toz çarpışmaları, malzemeyi ince bir düzlemde yoğunlaştırdı.
amnh.org

Güneşimiz de yine bir nebulanın yakınındaki bir süpernova patlaması sonucu çökmesi ve sıkışması sonucu oluşmaya başladı ve etrafında hızla dönen bir disk oluşturdu.Disk içinde oluşan çarpışmalar sonucunda bildiğimiz gezegenler oluşmaya başladı.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Exoplanet Exploration: Planets Beyond our Solar System. How Do Planets Form? – Exoplanet Exploration: Planets Beyond Our Solar System. Alındığı Tarih: 23 Nisan 2023. Alındığı Yer: Exoplanet Exploration: Planets Beyond our Solar System | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close