Oğlunuzun sorusu çok güzel! Öncelikle onun sorusunu dikkate alarak buraya eklediğiniz için sizi takdir ederim. Bu soruyu daha önce okuduğum bir kitaptan yardım alarak yanıt vereyim. Yıldızların geçmiş hallerini görüyor olmamızın sebebi, ışığın belirli bir hızla (ışık hızı) yol almasıdır. Örneğin, bizden 1000 ışık yılı uzakta bir yıldızın ışığını gördüğümüzde, aslında o yıldızın 1000 yıl önceki halini görüyoruz. Çünkü ışık bu mesafeyi kat etmek için 1000 yıl harcıyor. 2014 yılında uzaklarda bir yıldız patlamıştı. Bilim insanları araştırmaları sonucu yıldızın milyonlar yıl önce patladığını ortaya koydu.[1]
Ancak dünya üzerindeki insanlar için durum biraz farklı. Biz, günlük hayatımızda ışığın hızının çok daha düşük mesafelerde neredeyse anında gerçekleşmesi nedeniyle, çevremizi "anlık" olarak görüyoruz. Gözlerimize ulaşan ışık milisaniyeler içinde hareket eder ve bu yüzden çevremizde olanları neredeyse gerçek zamanlı olarak deneyimleriz.
Bu yüzden, yıldızları geçmişteki halleriyle görüyor olsak da, dünya üzerinde biz insanlar anlık olarak yaşıyoruz. Geçmişi yaşamıyoruz, ancak çok kısa bir süre gecikmeyle (ışığın hızına bağlı olarak) çevremizi algılıyoruz. Bu gecikme o kadar küçük ki pratikte fark edemiyoruz. Umarım çocuğunuz bu merakını asla kaybetmez! Bunları dinlediğine göre mükemmel bir aileye sahip olsa gerek.
Kaynaklar
- C. Galfard. (2017). Evren Avucunda: Uzay, Zaman Ve Ötesine Olağanüstü Bir Yolculuk. ISBN: 9786051980027. Yayınevi: Domingo Yayınevi.