Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Metin Derince
Metin Derince
4,338 UP
Üye
1

Yıldızlar kütle kaybetmelerine rağmen nasıl genişliyorlar?

Yıldızlar füzyon reaksiyonu ile etraflarına ısı ve ışık saçarlar ama bunun için hidrojen e ihtiyaç duyarlar ama burada bir sorun var hidrojen i kullanıp yakıtlarını bitirmeleri ne rağmen kızıl dev olup genişliyor ama bunu nasıl yapıyorlar?
194 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı

Yıldızlar kütle kaybetmelerine rağmen nasıl genişliyorlar sorusunun cevabı yıldızların yaşam evreleri ile ilgilidir. Yıldızlar, kütle çekimi etkisi altında bir araya toplanan ve sıkışan maddenin merkezinde başlayan füzyon reaksiyonları sonucu oluşur ve enerji üretir. Füzyon reaksiyonları sırasında yıldızlar kütle kaybeder. Yıldızların ömürleri kütle miktarına bağlıdır. Kütlesi küçük olan yıldızların ömürleri büyük olanlara göre çok daha fazladır.

Kütlesi 1 - 5 Güneş kütlesi kadar olan yıldızlar, füzyon reaksiyonları sonucunda hidrojen yakıtını tükettiklerinde kızıl dev evresine girerler. Bu evrede yıldızın merkezi yoğunlaşır ve sıcaklaşırken dış katmanları genişler ve kırmızılaşır. Kızıl dev evresinde yıldız, büyük miktarlarda kütle kaybeder ve sonunda çekirdeği açığa çıkar. Çekirdek etrafında genişleyen bir kabuk oluşur. Buna gezegenimsi bulutsu denir. Çekirdek ise etrafa ışık vermeye devam eder. Buna beyaz cüce denir. Beyaz cücelerin hacmi yaklaşık Dünya’nın dört katı kadar, kütlesi ise Güneş kadardır. Beyaz cüce olarak son zamanlarını yaşayan yıldızın zamanla enerjisi tamamen tükenir ve artık etrafına ışık veremez hale gelir. Yıldızın bu son safhasına siyah cüce denir.

Tüm Reklamları Kapat

Kütlesi 5 Güneş kütlesinden büyük olan yıldızlar ise füzyon reaksiyonları sonucunda hidrojen yakıtını tükettiklerinde süper dev evresine girerler. Bu evrede yıldızın merkezi yoğunlaşır ve sıcaklaşırken dış katmanları çok daha fazla genişler ve kırmızılaşır. Süper dev evresinde yıldız, iç içe füzyon reaksiyonları başlatarak daha ağır elementler oluşturur. Bu süreç demir ile son bulur. Demir atomlarının elektronları ve protonları birleşerek nötronlara dönüştüğünde yıldızın merkezi çöker ve büyük bir patlama ile dış katmanlar uzaya fırlatılır. Buna kocayeni denir. Kocayeni patlaması sonucunda geriye kalan çekirdek ise çok yoğun bir nötron yıldızına veya çok büyükse bir kara deliğe dönüşür.

Özetle, yıldızlar kütle kaybetmelerine rağmen nasıl genişliyorlar sorusunun cevabını vermek için yıldızların yaşam evrelerini bilmek gerekir. Küçük kütleli yıldızlar kızıl dev, beyaz cüce ve siyah cüce evrelerinden geçerken genişlerken, büyük kütleli yıldızlar süper dev ve kocayeni evrelerinden geçerken genişler.

Kaynaklar

  1. A. Yılmaz. Yıldızların Yaşam Döngüsü - Fizik. Net. Tr. (14 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Doktor Fizik | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Bayar, et al. Yıldız Nedir? Yıldızlar Nasıl Doğar, Nasıl Evrimleşir Ve Nasıl Ölür? Hertzsprung Russell Diyagramı Ve Yıldız Türleri Nelerdir?. (14 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close