Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Yıldırımlarda ve şimşeklerdeki yük boşalmasında alternatif akım veya doğru akımdan bahsedilebilir mi?

1,781 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Tunç Kanal
Elektrik Mühendisi

Aslına bakarsanız Yıldırım ne AC ne de DC akımdır.

Günlük hayatta AC akımdan bahsederken genellikle Sinüzoidal form işaret edilir. Aslında bu tanım AC akımı tanımlamak için yeterli değildir. Bir akımın AC akım olarak tanımlanması için; akımın artı ve eksi yönde periyodik bir dalga formu göstermesi gereklidir. Bu form sinüzoidal  olabileceği gibi kare, üçgen yada hayal edebileceğiniz herhangi bir formda olabilir. 

DC akımı ise daha basit bir tanımı var: Artı yada eksi yönde zamandan bağımız olarak sabit bir akım olması gereklidir.

Tüm Reklamları Kapat

Yıldırım ise darbe akımı ya da seri darbe akımlarıdır. Yüzlerce kiloamper akımın birkaç mili saniyede boşalması sonucu olur. 

663 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Soner Albayrak
Fizik Doktora Öğrencisi

Alternatif akım voltajın zamana sinusoidal bağlı olduğu akımdır. Matematiksel olarak belirli şartları sağlayan her sinyali sinusoidal sinyaller cinsinden ifade edebildiğimizi biliyoruz (Fourier Transform deniyor). Yıldırım ve şimşeklerdeki yük boşalmasını da bu şartlara uygun modellersek, onları alternatif akım cinsiden ifade edebiliriz.Elbette modellerimiz gerçeğin bir yakınsaması. Örneğin elektrik akımını biz sürekli bir fonksiyon olarak modelleyip alternatif akımı tanımlarız, oysa çok detayına girecek olursak sonuçta akım elektronlar sayesinde oluşuyor yani sürekli bir fonksiyon olamaz. Fakat bu hata payı inanılmaz düşük olduğu için pratikte fazla bir etkisi yok. Bu etkiyi de aslında bir derece modelimize dahil edebiliriz, buna da "shot noise" deniyor.Peki bu modeller gerçeğe ne kadar yakın? Örneğin matematiksel şartlardan bahsettim, bunlar sağlanıyor mu? Birinci sorunun cevabı aslında günümüz mühendisliğinin ne kadar başarılı olmasıyla cevaplanabilir, ikinci soruya da kısaca evet diyebiliriz: Genel olarak bir fonksiyonun integrallenebilir olması Fourier analizi için yeterlidir, doğadaki bütün sinyaller de integrallenebilir sinyallerdir.DİP NOT: Sorunda doğru akımdan da bahsetmişsin, fakat doğru akım alternatif akımın bir alt kümesidir: Frekansı sıfır olan alternatif akım doğru akımdır.

478 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Seco Oz
Seco Oz
1,457 UP
Bilim meraklısı

Pratik tanımlarına baktiğımızda, doğru akım yönü zaman içerisinde değişmeyen , alternatif akım ise yönü ve büyüklüğü zaman içerisinde sürekli ve tekrarlı bir şekilde değişen akımdır. Bir yıldırımı bu tanımlar ışığında değerlendirdiğimizde her ikisine de uymadığı söyleyebiliriz. Yıldırımın akımı yön değiştirmediği gibi, zaman içerisinde de sabit kalmaz. Çok kısa bir süre için tek yönde akar ve sonra tamamen durur.

Bu tanımlardan birine mutlaka uydurmamız gerekiyorsa kısa süreli bir doğru akım diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

534 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close