Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Yılanlar suda yüzebiliyorlar mı?

Bu saatte aklıma takılan şey bu oldu, denize düşen nasıl yılana sarılır? Yılanlar akıntıya karşı nasıl yüzüyorlar, nasıl bir yöntemle yüzüyorlar? Bilen biri lütfen beni aydınlatsın.
752 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Tap
Ali Tap
2,347 UP
biyolojiyi ve canlıları araştırmayı seviyorum

[3][2]Yılanların nasıl yüzebileceğini anlamak için nasıl hareket ettiklerini bilmeniz gerekir. Bir yılanın tüm vücudu, pullarının altında kas ile kaplıdır ve yerde ilerlemek için bu kasları ve pulları birlikte kullanır.

Concertina yöntemi

Dar alanlarda, kendini ileriye doğru itmek için konçertina yöntemini kullanarak bir yılan gözlemlenebilir. Aslında bu biraz solucanının nasıl hareket ettiğine benziyor. İlk olarak, yılan yere veya bir nesneye bastırarak vücudunun arkasını demirler. Daha sonra vücudunun geri kalanıyla birlikte ileri doğru iter. Sonra başını düşürür ve vücudunun geri kalanını öne doğru iterken çenesiyle yere asılır.

Tüm Reklamları Kapat

Şekil 123: Ekstremitesiz sürüngenlerde görülen bazı hareket tipleri. A: Kum zemin üzerinde ok yönünde hareket için Yanal Dalgalanma Hareketi, B: Bir tünel içinde El-Akordeon (Konsertina) Hareketi (Porter, 1972’den değiştirilerek).
Şekil 123: Ekstremitesiz sürüngenlerde görülen bazı hareket tipleri. A: Kum zemin üzerinde ok yönünde hareket için Yanal Dalgalanma Hareketi, B: Bir tünel içinde El-Akordeon (Konsertina) Hareketi (Porter, 1972’den değiştirilerek).
Budak, A. & Göçmen, B. (2005). Herpetoloji. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi, No. 194, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir, 226 s. (ISBN 975-483-658-2) [Türkçe Kitap]. [2nci baskı, 2008].

[1][1]

Doğrusal yöntem

Bu yöntemde yılan düz bir çizgide ileri doğru sürünür. Bu yavaş bir tarama ve yılan temelde yeri kavramak ve kendini ileriye itmek için karnındaki geniş pulları kullanır.

Bu düz ilerlemek için kullanılan ancak ilerlemesi çok yavaş olan bir yöntemdir. Bu yöntemin diğer bir adı da tırtıl hareketidir. Yılan hareket etmek için tüm vücudunu kullanır. Tıpkı bir tırtıl gibi daralan kasları öne doğru gevşeterek ilerlemeyi sağlar.
Bu düz ilerlemek için kullanılan ancak ilerlemesi çok yavaş olan bir yöntemdir. Bu yöntemin diğer bir adı da tırtıl hareketidir. Yılan hareket etmek için tüm vücudunu kullanır. Tıpkı bir tırtıl gibi daralan kasları öne doğru gevşeterek ilerlemeyi sağlar.

Serpantin yöntemi

Tüm Reklamları Kapat

Bu, normalde yerde kayarak sallanan bir yılanı hayal ettiğinizde aklınıza gelen türden bir harekettir. Hareket halinde kalmak için momentum kullanır, vücudunu dalgalandırır ve kendini ileriye itmek için göbek pullarını kullanır.

Yan sarma

Yılanlar, çamur veya kum gibi mide pullarının kavraması zor bir yüzeydeyken öncelikle bu tür hareketleri kullanırlar. Yılan başını öne fırlatacak ve vücudunu aynı yöne kıvıracak. Vücudu hareket ettikçe yılan başını bir kez daha öne fırlatır, böylece hareketi devam eder.

Tam olarak sorunuza cevap olarak, yılanların suda karada yaptıkları gibi neredeyse aynı hareketleri kullandıklarıdır. Bir yılanın esasen suyun tepesinde vücut sörfü yaptığını gördüğünüzde, çoğunlukla yukarıda tartışılan serpantin yöntemini kullanır. Gölette, gölde veya denizde bu doğru

Yılan, ayakta kalmak için hareketiyle birlikte suyun yüzey gerilimini kullanır. Bir yılan suda dolaştığında, vücuduyla bir "S" anlamına geleni çizdiğinde, arkasındaki suya kuvvet uygular. Bu kuvvet yılanı suda ileri doğru iter.

Yani su yılanlara engel değildir. Hepsi, uzuvları olmasa bile onları karada (ve ağaçlarda ve dağlarda) iten aynı dört hareketi kullanarak yüzebilir. Bazı yılanlar suyun içinden geçmek için sızar ve bazıları suya batar, ancak hepsi çevrelerinin bu zorlu bölümünde gezinebilir.

Kaynaklar

  1. A. & Göçmen, B. Bahsettiğim Kaynak. Alındığı Tarih: 5 Nisan 2023. Alındığı Yer: turkherptil | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilgeyik. Yılanlar Nasıl Hareket Eder?. (20 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2023. Alındığı Yer: Bilgeyik | Arşiv Bağlantısı
  3. W. Blesch. Can Snakes Swim? Here’S What You Need To Know About How These Legless Creatures Move Through Water. (28 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2023. Alındığı Yer: PawTracks | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close