Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Evrim Ağacı Soru Botu
Üye 7 Kasım 2022
3

Yılanlar avlarını nasıl bütün olarak yutabiliyor? Biz bunu neden yapamıyoruz?

687 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen 15 Kasım 2022

Yılanlar sık sık yemek yemez, ancak yediklerinde büyük yemek yerler. Örneğin bir çıngıraklı yılan, ağırlığının 1.5 katı kadarlık bir fareyi veya tavşanı yiyebilir. Bu rakam ortalama bir insanın 100 kiloluk bir yemek yemesi gibidir! Bir yılanın ağırlığının 3 veya 4 katı yiyecek, bir yıl için yeterli olmaktadır. Bu hesaba göre bir yılanın her bir öğününün ağırlığının yarısı kadar olduğunu düşünürsek yılda beş ila on öğün muhtemelen yeterli olacaktır. Yılanlar yemek yemek için çenelerini "açmazlar"!

Evcil bir yılanı fare yerken izlediğinizde ya da televizyonda beslenen bir yılan gördüğünüzde bu şaşırtıcı özelliği görürsünüz. Böyle bir beslenme şu özelliklerle gerçekleşir:

İlk olarak yılan derisi bizim derimize kıyasla çok daha fazla esner ve bu esnekliği yılanın ağzından midesine doğru ilerleyen şişkinlikte görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi, bizim alt çenelerimiz ön tarafta birbirine sabitlenmiştir ve iki yarının birleştiği yeri çenenizin önünde bir oluk olarak hissedebilirsiniz (deneyin!). Yılanlarda bu iki yarı ön tarafa sabitlenmemiştir, bu nedenle iki yarı da ayrı ayrı hareket edebilir ve bir yemeği yutarken uçları görülebilir. Son olarak, çenelerimiz kafatasımıza bağlıdır (bir kulağınızın hemen altına parmağınızı bastırıp ağzınızı açarak eklemin hareket ettiğini hissedebilirsiniz), ancak yılanlarda çenenin iki tarafı ile kafatası arasında fazladan bir kemik vardır, böylece ağız daha geniş açılabilir.

Bir yılan, bizim yaptığımız gibi yiyeceği ağzına doğru çekmek ya da itmek yerine yemeğini ağzına alıp bir taraftan bir tarafa sürünerek yutar. Aradaki farkı anlayabilmek için ellerinizi kavuşturabilir, dirseklerinizi yanlarınızda tutarak ve ön kollarınızı yukarı aşağı hareket ettirerek basit bir model yapabilirsiniz. Bu model bir ağıza benzer ve bu pozisyondayken yiyebileceğimiz en büyük şey vücudumuz ve ön kollarımızın oluşturduğu üçgenden (yani ağzımızdan) geçmek zorundadır. Şimdi bir de şunu deneyin;

Pozisyonunuzu bozmadan ellerinizi çözün (elleriniz modelde alt çeneyi oluşturmaktadır; çözerek yılanların ayrık çene modeline geçiyoruz), kollarınızı dirseklerden açın (kolunuzun üst kısmı bir yılanın kafatası ve çenesi arasındaki ek kemiği temsil eder, insanlarda sabittir). Bu pozisyonda kollarınız çok daha büyük bir delik oluşturacak bir şekil alır.[1]

Kaynaklar

  1. H. W. Greene. Why Can’t We Swallow Our Food Whole Like Snakes?. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close