Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ekin Arli
Üye 18 Aralık 2019 2 Cevap
2

Yetişkinlerde süt tüketimi zararlı mıdır?

Sütün yararı sadece çocukluk yaşları ile sınırlı olduğu bilgisi doğru mudur? Yetişkinlerde yarardan çok zararı mı vardır?
13,802 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
310K UP
Krononot 19 Aralık 2019

[Moderatör notu: Bu cevapta, cevap sahibinin iddialarını destekleyecek akademik veya güvenilir kaynaklar bulunmamaktadır.]

İnek sütü, insan -yetişkin çocuk dahil- biyolojisi ile uyumlu değil. Bununla ilgili bilimsel bulgular 2005 ten sonra literatürde karşımıza çıkmaya başladı. -Araştırmaları daha eskidir büyük ihtimal.- Laktoz intoleransından bile bağımsız olarak, otörler bir buzağının kısa süre içinde ineğe dönüşmesi için gereken İÇERİĞİN, insan için uygun olmadığı yönünde net görüş bildiriyorlar. İlk dönemlerde çok tartışılmasına rağmen, biyokimya analizleri oldukça netti. O dönem açıktan ifade edilemedi, ancak BİREYSEL olarak doktorlar tarafından ifade edilmeye başlandı. Kalsiyum ile kemik koruması değil, asitlenme nedeniyle tam tersi etkiye neden olmaktaydı.

Bahsi geçen sorunlu durum, DOĞAL SÜT için geçerli. UHT süt ise mikroorganizmalardan arındırma amaçlı DEĞİL, raf ömrünü uzatmak için yapılan bir işlem, ve sütün zaten zararlı olan içeriğini bile yok ediyor. Kutuya konulmuş uht sütü içmenin herhangi bir mantığı bulunmamakta bu yüzden. Endüstrinin bu hiçbirşeyleştirme yoluyla para kazanma amacının doktorlar tarafından uzun süredir açıklanması nedeniyle, GÜNLÜK SÜT adı altında işleme maruz kalmamış süt satılmaya başlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Süt ürünü için en ideal yöntem KEFİR. Sonra lor gibi minimum işlem gören peynir geliyor. Süt ise sadece keçi ve eşek gibi hayvanlardan kabul edilebilir olanları.

Endüstriyel yoğurdun, yoğurtla hiçbir ilgisinin olmamasına rağmen, halkın alması nedeniyle üretime devam etmesi gibi, konuya ayılmamış halkın UHT sütü almaya devam etmesi nedeniyle ne olduğu belli olmayan bu sıvı hala satılabilmekte. Bir insan kendi çocuğuna böyle bir şeyi neden ve nasıl içirir bilim burada çaresiz sanırım.

4,228 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (19 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Halil Osman Özyıldırım
Lise Öğrencisi 15 Şubat

En son kanıtlar, süt ve süt ürünleri alımının çocuklukta obezite riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu ileri sürdü. Yetişkinlerde süt ürünleri alımının vücut kompozisyonunu iyileştirdiği ve enerji kısıtlaması sırasında kilo kaybını kolaylaştırdığı gösterilmiştir. Ek olarak, süt ve süt ürünleri alımı nötr veya azalmış tip 2 diyabet riskiyle ve başta felç olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskinde azalmayla ilişkilendirildi. Ayrıca kanıtlar, süt ve süt ürünleri alımının kemik mineral yoğunluğu üzerinde faydalı bir etkisi olduğunu ancak kemik kırılma riskiyle hiçbir ilişkisi olmadığını öne sürdü. Kanserler arasında süt ve süt ürünleri alımı kolorektal kanser, mesane kanseri, mide kanseri ve meme kanseri ile ters ilişkiliydi ve pankreas kanseri, yumurtalık kanseri veya akciğer kanseri riskiyle ilişkili değildi; prostat kanseri riskine ilişkin kanıtlar ise tutarsızdı. Son olarak süt ve süt ürünleri tüketimi tüm nedenlere bağlı ölümlerle ilişkili değildi. Kalsiyumla zenginleştirilmiş bitki bazlı içecekler, birçok ülkede süt ürünlerine alternatif olarak beslenme önerilerine dahil edilmiştir. Bununla birlikte, besin değeri açısından inek sütü ve bitki bazlı içecekler tamamen farklı gıdalardır ve bitki bazlı içeceklerin sağlık değeri konusunda kanıta dayalı bir sonuca varmak, insanlarda daha fazla çalışma yapılmasını gerektirir.

Mevcut bilimsel kanıtların tamamı, süt ve süt ürünleri alımının besin önerilerinin karşılanmasına katkıda bulunduğunu ve en yaygın kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğini desteklerken, çok az sayıda yan etki rapor edilmiştir.

Süt ve türevleri, özellikle kemik kütlesi büyümesinin kritik bir aşamada olduğu bebeklik ve çocukluk döneminde, uygun ulusal yönergelere göre tüketildiğinde, diyete temel mikro ve makro besin maddelerine katkıda bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Ön kanıtlar sütün aşırı kiloya, obeziteye, diyabete ve kardiyovasküler hastalıklara karşı potansiyel olarak koruyucu etkilerini öne sürüyor

Güncel bilimsel literatür, laktoz intoleransı veya süt proteini alerjisi gibi spesifik tıbbi durumlar haricinde, uygun miktarda süt ve türevlerinin her yaşta faydalı olabileceğini öne sürmektedir.

157 görüntülenme

Kaynaklar

  1. T. Thorning, et al. Milk And Dairy Products: Good Or Bad For Human Health? An Assessment Of The Totality Of Scientific Evidence. (22 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2024. Alındığı Yer: Taylor&Francis Online | Arşiv Bağlantısı
  2. F. Marangoni, et al. Cow’s Milk Consumption And Health: A Health Professional’s Guide. (24 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2024. Alındığı Yer: Taylor&Francis Online doi: 10.1080/07315724.2018.1491016. | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close