Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Yetiskin bireylerin genetiğine müdahalr edilebilir mi?

Insan ömrünü genetik müdahaleler ile daha uzun ve daha sağlıklı insanların ortaya çıkabileceğini söylüyorlar. Peki bu çalışmalar sadece doğmak üzere olan bebeklere mi uygulanabilir? Etik tarafını bir kenara bırakırsak isteyen kendi genetiğini degistirebilir mi?
569 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Şuan bir yetişkinin tüm hücrelerine ulaşıp genetiğini değiştirmeyi sağlayan bir teknoloji yok. Ama dediğiniz gibi klonlama yöntemiyle genetiği değiştitilmiş bir hücre, çekirdeği çıkarılmış yumurta hücresi içerisine konulup taşıyıcı anne kullanılarak yeni bir yavru elde edilebiliyor.

Bir yetişkinin hücrelerini değiştirebilmenin yöntemi olarak umut verici çalışmalar var. Bunlardan birisi linkte bahsedilen kök hücre benzeri çalışmalar. Linkteki haberde tropik bölgelerde görülen bakteriyel bir hastalık etkeninin (Mikobakterium leprae) enfeksiyon mekanizmasıyla ilgili keşiflerden bahsedilmiş. Hücre içi paraziti olan bu bakteri insanlarda sinir hücrelerinin yağ kılıfı şeklindeki sinirsel uyarıları ileten Schwann hücrelerini enfekte ediyor. Deneylerde görülmüşki bu bakteri enfekte ettiği Schwann hücresinin, onu Schwann hücresi olarak aktive eden genleri susturup embriyonik dönemdeki sinir kök hücresi moduna geri döndürebiliyor. Bu modda da daha sonra sinir, kas, kemik, kıkırdak hücresine dönüşebilme yetisi kazanıyor.

Bunun gibi çalışmalar ve Crispr teknolojileri ilerde yeni yollar açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

192 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Costandi. Leprosy Sinir Hücrelerini Kök Hücresi Formuna Geri Döndürüyor. (17 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2020. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Erdem Yılmaz
Araştırmacı

Kafanızda bu tür sorular yer kaplıyor ise kesinlikle gündemden bazı yazılar okuyup kendinizi geliştirmelisiniz. Çünkü bir kaç 10 yıl içerisinde Nörobiyoloji ve Biyokimya alanlarında yapılan yatırımlar büyük bir atılım gösterecekler. İyi bir bilgi edinimi, sizi yeni gelecek olan teknolojiler konusunda ufkunuzu açık tutacaktır.

Konunun tam olarak uzmanı olmadığım için sorunuzu doğrudan yanıtlayamayacağım ancak aşağıda verecek olduğum linkten (İngilizceniz yeterli düzeyde ise) Nobel ödülü almış çalışmanın ne olduğuna bakabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

111 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ryan Cross. Crispr Genome Editing Gets 2020 Nobel Prize In Chemistry. (7 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2020. Alındığı Yer: https://cen.acs.org/ | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close