Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhammet Fidan
Üye 2 ay önce 2 Cevap
6

Yeterli voltajda tüm maddeler elektriği iletir mi?

Hocama sordum yok dedi ama hiç inandırıcı gelmedi bir de size soriyim dedim
273 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cem Ergünay
Elektrik Mühendisi 1 ay önce

Elektrik iletkenliği, maddenin atomlarının birbiriyle olan bağları ve atomların dizilimiyle ilgili bir durumdur. İletken maddeler, atomları enerji geçişine izin verdiği ölçüde sınıflandırılır. Bazı çok özel şartlar yaratılarak bir madde DAHA iletken hale getirilebilir ancak yalıtkan bir maddeyi iletken hale getirmek için bağlar değiştirilmelidir. Örneğin, saf su elektriği iletmez ancak tuzlu su iletir. Bu tuz eklediğimizde suyun elektrik iletmesini sağladığımızdan değil, tuzun çözelti içinde iyonlara ayırlması sayesindedir. Yani maddelerin atomik özellikleri değişmemiş ancak yeni bir ortam oluşturduğumuz için elektrik bir yol bulabilmiştir.

Gerilimi yükseltmeyi, bir iletken ve bir yalıtkan için şu örnekle açıklayalım. Diyelim ki boş bir metrobüse ilk duraktan 10 kişi bindi. Bu kişiler rahat bir şekilde arkalara doğru ilerleyebilirler. Çünkü metrobüsün yapısı buna izin vermektedir. Durakları geçtikçe ve daha fazla insan bindikçe arkaya ilerlemek zorlaşır çünkü metrobüsün başından sonuna kadar ilerlemek için geçmemiz gereken insan sayısı artmıştır. Arkaya yürürken daha fazla insana çarparız. Tamamen dolduğunda ise artık önden binen kişi arkaya ilerleyemez. Metrobüste gerilim artar (hem mecazi hem de gerçek anlamda).

Şimdi de damperli bir kamyon düşünelim. Kamyonun sadece önden girişi vardır. Eğer arkadaki kasaya gitmek istersek, bunu yapamayız çünkü insan girişinden ne kadar insan girerse girsin, kamyonun yapısı içerden kasaya geçmeye izin vermez. Bunun iki yolu vardır, ya dışardan başka bir yolla kasaya geçeriz ya da içerde kokpit ile kasayı ayıran duvarı kırmamız gerekir. Bu da kamyonun yapısını bozar.

Tüm Reklamları Kapat

Gerilim de böyledir. Yapısal olarak elektriği geçirmeyen bir maddede gerilimi arttırırsak, maddenin yapısını bozarız ve bir yerde de, önceki cevapta söylendiği gibi, yanabilir, patlayabilir ya da eriyebilir. Hareket kabiliyeti sınırlı olan atomlara enerji vermeye devam ettikçe atomlar titreşerek daha fazla ısınır ve bu ısının gidebileceği bir yer olmadığından sonunda başka bir hale geçerler.

Başka bir örnek vereyim, hava normalde yalıtkandır. Ancak çok yüksek gerilimlerde yalıtkanlığı bozularak iletken hale gelir, deriz. Ancak aslında olan şey hava moleküllerinin yapısını bozarak hava dediğimiz ortamı bozarız. Bunun en güzel örneği yıldırımlardır.

Özetle, gerilimi yükselterek elektriğin o maddeden geçmesini sağlayabilirsiniz ancak bu o maddeyi iletken yapmış olmaz. O maddenin atomlarını bozduğumuz için gerçekleşir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
???? Kzlky
???? Kzlky
45K UP
ben normal bir öğrenciyim 2 ay önce

bildiğim kadarıyla her madde yeterli voltajda iletken olmaz.

o kadar yüksek voltajda patlar veya erir (sıcaklıktan)

diye biliyorum kendi görüşlerim böyle yanlışsa eyer biri doğrusunu söylerse

Tüm Reklamları Kapat

sevinirim iyi günler dilerim

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close