Elektrik iletkenliği, maddenin atomlarının birbiriyle olan bağları ve atomların dizilimiyle ilgili bir durumdur. İletken maddeler, atomları enerji geçişine izin verdiği ölçüde sınıflandırılır. Bazı çok özel şartlar yaratılarak bir madde DAHA iletken hale getirilebilir ancak yalıtkan bir maddeyi iletken hale getirmek için bağlar değiştirilmelidir. Örneğin, saf su elektriği iletmez ancak tuzlu su iletir. Bu tuz eklediğimizde suyun elektrik iletmesini sağladığımızdan değil, tuzun çözelti içinde iyonlara ayırlması sayesindedir. Yani maddelerin atomik özellikleri değişmemiş ancak yeni bir ortam oluşturduğumuz için elektrik bir yol bulabilmiştir.
Gerilimi yükseltmeyi, bir iletken ve bir yalıtkan için şu örnekle açıklayalım. Diyelim ki boş bir metrobüse ilk duraktan 10 kişi bindi. Bu kişiler rahat bir şekilde arkalara doğru ilerleyebilirler. Çünkü metrobüsün yapısı buna izin vermektedir. Durakları geçtikçe ve daha fazla insan bindikçe arkaya ilerlemek zorlaşır çünkü metrobüsün başından sonuna kadar ilerlemek için geçmemiz gereken insan sayısı artmıştır. Arkaya yürürken daha fazla insana çarparız. Tamamen dolduğunda ise artık önden binen kişi arkaya ilerleyemez. Metrobüste gerilim artar (hem mecazi hem de gerçek anlamda).
Şimdi de damperli bir kamyon düşünelim. Kamyonun sadece önden girişi vardır. Eğer arkadaki kasaya gitmek istersek, bunu yapamayız çünkü insan girişinden ne kadar insan girerse girsin, kamyonun yapısı içerden kasaya geçmeye izin vermez. Bunun iki yolu vardır, ya dışardan başka bir yolla kasaya geçeriz ya da içerde kokpit ile kasayı ayıran duvarı kırmamız gerekir. Bu da kamyonun yapısını bozar.
Gerilim de böyledir. Yapısal olarak elektriği geçirmeyen bir maddede gerilimi arttırırsak, maddenin yapısını bozarız ve bir yerde de, önceki cevapta söylendiği gibi, yanabilir, patlayabilir ya da eriyebilir. Hareket kabiliyeti sınırlı olan atomlara enerji vermeye devam ettikçe atomlar titreşerek daha fazla ısınır ve bu ısının gidebileceği bir yer olmadığından sonunda başka bir hale geçerler.
Başka bir örnek vereyim, hava normalde yalıtkandır. Ancak çok yüksek gerilimlerde yalıtkanlığı bozularak iletken hale gelir, deriz. Ancak aslında olan şey hava moleküllerinin yapısını bozarak hava dediğimiz ortamı bozarız. Bunun en güzel örneği yıldırımlardır.
Özetle, gerilimi yükselterek elektriğin o maddeden geçmesini sağlayabilirsiniz ancak bu o maddeyi iletken yapmış olmaz. O maddenin atomlarını bozduğumuz için gerçekleşir.