Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Yeterince hızlı gidersek katıların içinden geçebilir miyiz?

Flash hızlı gidince duvardan geçebiliyordu gerçekte bu mümkün mü? Çünkü katıların da arasında boşluk az da olsa var
1,160 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Hayır. "Hızlı gitmek" ile "duvardan geçmek" arasında nerede, ne zaman, nasıl bir ilişki kuruldu bilmiyorum ama hızınızın duvardan geçip geçemeyeceğiniz ile hiçbir ilgisi yok. Duvardan daha hızlı geçmeye çalışırsanız, duvarı yıkma veya on binlerce parçaya ayrılma ihtimaliniz daha yüksek olur, hepsi bu. Işık hızında bile gidebilecek olsaydınız, ışık duvardan geçemediğine göre, siz de geçemezdiniz. Anca spektrumun radyo dalgası gibi daha uzun dalgaboylu taraflarına dönüşebilecek olsaydınız belki duvardan geçebilirdiniz ama kütleli bir cismin böyle bir şeye dönüşmesi zaten imkansız.

Duvardan geçememenizin nedeni hızınızın düşük olması değil; duvarın da vücudunuzun da elektrona sahip atomlardan yapılmış olması. Pauli'nin Dışlama İlkesi dolayısıyla iki elektron aynı noktada bulunamayacağı için ve vücudunuzdaki katrilyon kere katrilyonlarca atomun duvarın içinden hiçbir elektronla yolu kesişmeksizin geçme ihtimali pratik olarak sıfır olduğu için, duvardan geçmeniz de mümkün olmuyor.

Bu tür bir absürtlüğün olabileceği tek yer, elektron gibi kuantum nesnelerin bazen yaptığı "kuantum tünelleme" dediğimiz olay. Elektron, Dünya etrafında dönen Ay gibi bir şey veya aşırı küçük bir bilye gibi bir şey olmadığı için, bazı sıra dışı özelliklere sahip. Elektron, bizim "elektron" dediğimiz parçacığın bulunabileceği yerlerin bir olasılık bulutundan ibaret ve bu bulut, eğer civarda bir duvar varsa, o duvarın arkasını da içerebiliyor (o elektron için dalga fonksiyonuna bakmak gerekiyor). Eğer elektronun duvarın arkasında bulunma ihtimali de varsa (bu olasılık çok küçük olsa bile), elektron aslen büyük oranda duvarın bu tarafında bulunmasına rağmen, bazen duvarın öteki tarafında da bulunabiliyor. Bu durumda elektron, aradaki duvarı es geçerek diğer tarafta belirmiş oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ama yine, katrilyon kere katrilyonlarca atomdan oluşan vücudunuzdaki her bir atomun eş zamanlı olarak bunu yapma ihtimali yine pratik olarak sıfır. Dolayısıyla çok hızlı da koşsanız, elektron gibi o duvara çok yakın da dursanız, asla öteki tarafa geçemezsiniz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close