Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Bektaşoğlu
Üye 16 Eylül 2022 1 Cevap
0

Yeryüzündeki gaz yoğunluğu güneş enerjisine bağlı mıdır?

Güneş enerjisinin artması veya azalması gaz yoğunluğunu etkiler mi?
211 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Batuhan H.
Batuhan H.
62K UP
Astronomi öğrencisiyim. Astrofizik ilgi alanım. 25 Eylül 2022

Sorunuzun kısa cevabı evet ancak biraz daha açmakta fayda var.

Güneş enerjisi veya herhangi bir yıldızın etrafında dolanan bir gezegen için o yıldızın enerjisi, etrafında dolanan gezegenlerin atomlarını ışınım ile etkiler, buna ışınım basıncı denir.

Güneş sistemimizden örnek verecek olursak, iç gezegenlerin (Dünya Mars Merkür Venüs) karasal gezegen yani gaz yoğunluğu az olan ve dış gezegenlerin (Jüpiter Satürn Uranüs Neptün) gaz devi olması (gaz oranının iç gezegenlere göre fazla olması) sebeplerinden birisi bu ışınım basıncıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü yıldızımız oluşumundan sonra (yani ilk ışığını yayımlamaya başkadıktan sonra) ışınım basıncı ile yıldızın etrafındaki görece yakın olan gaz kütleleri yıldızın üstüne düşerek kütlesini arttıracaktır ancak görece uzak olan gaz kütleleri ışınım basıncı ile yıldızdan uzaklaşacak ve henüz ön gezegen evresinde olan iç gezegenlerin düşük yer çekimi kuvvetini yenerek dış gezegenlerin oluşacağı yere doğru atılacaktır.

Bu sebeple iç gezegenler dış gezegenlere göre daha düşük oranda gaza sahiptir.

Sözel olarak anlatılan ışınım basıncı kaynağı.[1]

Daha sayısal ve ders içeriği olarak ışınım basıncı.[2]

Kaynaklar

  1. Orhan Aksoy, Dr. M. Fuat Turgut, Dr. Celal Tüzün, Dr. Ayhan Zeren, et al. Radyasyon (Işınım) Basıncı. Alındığı Tarih: 25 Eylül 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. acikders.ankara.edu.tr. Işınım Basıncı. Alındığı Tarih: 25 Eylül 2022. Alındığı Yer: acikders.ankara.edu.tr | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close