Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Yeryüzünde yaşayan ilk insanlar bizlerden daha mı bilinçliydi? İlkel demek ne kadar doğru?

Batının önümüze sunduğu tarih anlayışıni sorgulama vakti gelmedi mi?
370 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

İlk-El (Başlangıçtaki)

Tarihin; toplumların, coğrafyaların değil , ağırlıklı olarak egemenlerin ve malikanelerin, sarayların tarihi olduğu aşikar.

Misal Amerika’nın keşfi!

Tüm Reklamları Kapat

Neden Maya’lar, İnka’lar, Aztek’ler ve Amerika’nın asıl sahipleri Avrupalıları keşfetmiş olmuyor da tam tersi oluyor. Çünkü her tarih egemenin gözlüğü ile görünen tarihten ibarettir de ondan. (Burada objektif tarihçileri, yazarları tenzih ederim, ki az değiller...)

Yeryüzünde yaşayan ilk insanların bizden daha bilinçli ve ilerde olduğundan emin değilim. Fakat bizden daha barışık, ortaklaşmacı ve doğa ile bütünleşmiş bir yaşam sürdüklerini biliyorum. Adı da ilkel komünal toplum. (bunun için ayrıca toplumlar tarihine bakılabilir)

Fakat burada ilkel vurgusuna yapılan eleştiri sanki biraz haksız gibi geliyor. Mutlaka küçümseme amaçlı kullananlar ve hali hazırda günümüzde hakaret içerikli bir ifade olarak telaffuz edenler olmasına rağmen, zannetmiyorum ki hiç bir bilim insanı bu kavramı bu içerikte kullanmış olsun.

Bilimsel olarak ilkelin iki farklı tanımı var ve ikisi de kanımca olağan.

Tüm Reklamları Kapat

İlki bugünkü medeniyet ile kıyasla bir durumun ölçümü amaçlı. Taş tekerlek bugünkü dubleks lastik ile kıyaslanamayacak denli ilkel. (Daha az işlevli, daha az rahat, daha az estetik ve daha az ömürlü vb.)

İkincisi ise daha çok nazik bir dili tercih edenlerin kullandığı ve belki de doğrusu olan ilksel anlamındaki kullanımıdır. Yani zaman bakımından eski olan.

Hatta bazen felsefi bir terim olarak, doğallığını koruyan anlamında da kullanıldığını biliyoruz.

Fransızlar primitif, İngilizler primitive, Araplar ibtidai ( ilk olan, başlangıca tekabül eden, en baş) diyor.

Elbette bugün egemen tarih anlayışını sorgulamak zorundayız. Fakat bunu, bu kavram üzerinden değil de resmi tarih anlayışlarının kendisi üzerinden ve ispatları ile yapmalıyız. Çünkü cidden muazzam bir tarihsel tahrifat ve manipülasyon var. Hem de dünyanın her egemen ülkesinde. Yoksa kaybedilen “savaş” , kazanılan “zafer” olur muydu?

Kaynaklar

  1. V. Kerov. (2014). Toplumlar - İlkel, Köleci, Feodal, Kapitalist Toplum Biçimleri. Yayınevi: Arya Yayıncılık. sf: 520.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close