Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Şiğva
Emre Şiğva
5K UP
Üye
6

Yeryüzünde bilinen en sert madde nedir ?

Birtakım araştırmalara göre elması bile oluşturacak basınca dayanan bir doğal madde varmış bu nedir ?
7,657 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Efe Aytaş
Öğrenci

Sertliği ölçmenin birkaç yolu vardır, ancak tipik olarak malzemenin yüzeyinde bir çukur açmak için bir alet kullanılır.

Maddelerin Sertlik Değerleri

Yumuşak çelik, yaklaşık 10 GPa’lık bir Vickers sertlik değerine sahipken, elmas yaklaşık 70-100 GPa’lık bir Vickers sertlik değerine sahiptir. Elmasın aşınmaya karşı direnci çok çok yüksektir ve günümüzde dünyadaki doğal elmasların %70’i kesme, delme ve taşlamada kullanılan aletlerin aşınmaya dayanıklı kaplamalarında katkı maddesi olarak bulunur.

İlk olarak 1957’de üretilen sentetik malzeme bor nitrür, birkaç allotropa sahip olması bakımından karbona benzer. Kübik formunda (c-BN), elmasla aynı kristal yapıyı paylaşır, ancak karbon atomları yerine dönüşümlü olarak bağlanmış bor ve nitrojen atomlarından oluşur. c-BN kimyasal ve termal olarak kararlıdır ve günümüzde otomotiv ve havacılık endüstrilerinde süper sert bir takım tezgahı kaplaması olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak kübik bor nitrür, 50 GPa civarında bir Vickers sertliği ile hala en iyi ihtimalle dünyanın ikinci en sert malzemesidir. Altıgen formunun (w-BN) başlangıçta daha da zor olduğu bildirildi, ancak bu sonuçlar elmastan %18 daha yüksek bir girinti mukavemetini öngören teorik simülasyonlara dayanıyordu. Ne yazık ki w-BN, doğası gereği son derece nadirdir ve bu iddiayı deney yoluyla doğru bir şekilde test etmek için yeterli miktarlarda üretilmesi zordur.

Daha yakın bir dönemde, North Carolina Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, diğer allotroplardan farklı olarak tanımladıkları yeni bir karbon formu yarattılar ve elmastan daha sert olduğunu bildirdiler. Bu yeni form, kristal olmayan karbonun yüksek güçlü hızlı lazer darbesiyle 3.700 ° C’ye ısıtılması ve ardından mikron boyutlu elmaslar oluşturmak için hızlı bir şekilde soğutulması ile üretildi ve “Q-karbon” adı verildi.

Bilim insanları, Q-karbonun elmas benzeri karbondan (elmasa benzer özelliklere sahip bir tür amorf karbon) %60 daha sert olduğunu keşfettiler. Deneysel kanıtlar için çalışmalar sürse de Q-karbonun artık elmastan daha sert olduğu konusunda birçok bilim insanı hem fikir. Q-karbon ayrıca ışığa maruz kaldığında manyetik ve parlama gibi alışılmadık özelliklere sahiptir. Ancak şu ana kadar ana kullanım alanı, oda sıcaklığında ve basınçta küçük sentetik elmas parçacıkları üretmede kullanılmasıdır. Bu nano elmaslar mücevher olmak için çok küçüktür ancak çeşitli aletleri kesmek ve parlatmak için ucuz bir kaplama malzemesi olarak idealdir.[1]

718 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dusge. Dünyanın En Sert Maddesi Nedir? Elmas Değil Mi?. (30 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 13 Mart 2022. Alındığı Yer: Dusge | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close