Teoride evet, pratikte zaten kullanıyoruz.
Öncelikle yer çekimi ile enerji üretimi denilince ilk akla gelen enerji üretim mekanizması tabiki ülkemizde özellikle doğu karadeniz bölgesinde gözlemlenen hidroelektrik santralleri. Akarsular yeryüzü şekillir, eğim ve yer çekimi sayesinde sahip olduğu kinetik enerjiyi kullanarak elektrik üretme muhtemelende yer çekimi kaynaklı enerji üretim metotlarından en verimlisi ve uygulanabilir olanıdır.
Ayriyeten güney afrika dolaylarında şelalerin taşıdığı enerji ile tıpkı akarsularda olduğu gibi enerji üretimi söz konusu.
Ama burada altını çizmek istediğim şey bu söz konusu akarsulardan ve şelalerden üretilen enerji zaten doğada var olan bir enerjinin mekanikleştirmesi yolu ile oluyor. İnsanoğlunun üreteceği herhangi bir mekanizma ile termodinaminin yasalarına aykırı gelen bir enerji mekanizması pratikte de pek mümkün görünmüyor.
Zira biz elektrik enerjisi olarak olaya baksakta akarsuların akana kadar geçirdiği değişim olayları, kaba bir hesaplama ile bizim elde ettiğimiz elektrik enerjisinden çok daha fazla enerji harcıyor. Ama bu harcanan enerji insan evladının cebinden çıkmadığı için sanki sulardan öyle bedava enerji elde ediyormuşuz gibi düşünülüyor. Halbuki termodinamik yasaları ile tüm süreç incelendiğinde, dünya gezegeninin enerjisini sömürüyoruz.
Kaynaklar
- Murat Yıldırım. Termodinamik Yasaları. Alındığı Tarih: 13 Şubat 2024. Alındığı Yer: Tubitak | Arşiv Bağlantısı
- Hakan Maden, Kerim Çetinkaya, Ömer Şaban Kamber, et al. (2021). 1 Su Borularinda Elektrik Üretimi Sağlayacak Türbin Tasarimi Ve Prototip Üretilerek Test Yapilmasi. dergipark. | Arşiv Bağlantısı