Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ela Yağmur Şahmalı
Üye 13 Şubat 2024 1 Cevap
4

Yerçekimini sınırsız/sınırlı bir enerji üretimi için kullanabilir miyiz?

223 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 13 Şubat 2024

Teoride evet, pratikte zaten kullanıyoruz.

Öncelikle yer çekimi ile enerji üretimi denilince ilk akla gelen enerji üretim mekanizması tabiki ülkemizde özellikle doğu karadeniz bölgesinde gözlemlenen hidroelektrik santralleri. Akarsular yeryüzü şekillir, eğim ve yer çekimi sayesinde sahip olduğu kinetik enerjiyi kullanarak elektrik üretme muhtemelende yer çekimi kaynaklı enerji üretim metotlarından en verimlisi ve uygulanabilir olanıdır.

Ayriyeten güney afrika dolaylarında şelalerin taşıdığı enerji ile tıpkı akarsularda olduğu gibi enerji üretimi söz konusu.

Tüm Reklamları Kapat

Ama burada altını çizmek istediğim şey bu söz konusu akarsulardan ve şelalerden üretilen enerji zaten doğada var olan bir enerjinin mekanikleştirmesi yolu ile oluyor. İnsanoğlunun üreteceği herhangi bir mekanizma ile termodinaminin yasalarına aykırı gelen bir enerji mekanizması pratikte de pek mümkün görünmüyor.

Zira biz elektrik enerjisi olarak olaya baksakta akarsuların akana kadar geçirdiği değişim olayları, kaba bir hesaplama ile bizim elde ettiğimiz elektrik enerjisinden çok daha fazla enerji harcıyor. Ama bu harcanan enerji insan evladının cebinden çıkmadığı için sanki sulardan öyle bedava enerji elde ediyormuşuz gibi düşünülüyor. Halbuki termodinamik yasaları ile tüm süreç incelendiğinde, dünya gezegeninin enerjisini sömürüyoruz.

Kaynaklar

  1. Murat Yıldırım. Termodinamik Yasaları. Alındığı Tarih: 13 Şubat 2024. Alındığı Yer: Tubitak | Arşiv Bağlantısı
  2. Hakan Maden, Kerim Çetinkaya, Ömer Şaban Kamber, et al. (2021). 1 Su Borularinda Elektrik Üretimi Sağlayacak Türbin Tasarimi Ve Prototip Üretilerek Test Yapilmasi. dergipark. | Arşiv Bağlantısı
13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close