Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Yerçekimine neden tamamen karşı koyamıyoruz?

Merhabalar,öncelikle sorumun ne kadar mantıklı olup olmadığı ile ilgili kendimle bir ihtilaf yaşadım fakat cevabını merak ediyorum.Yerçekimi gibi çok büyük bir kuvvete bir çok uzvumuzu bilinçli bilinçsiz kullanarak karşı koyabilirken (kolumuzu kaldırmak,bir eşya taşımak) neden tümü ile bedenimizle bu kuvvete karşı koyup yeryüzünden kopamıyoruz.
602 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Anıl Kocabaldır
Fizikçi

Soruyu genelleştirmek adına, yerçekimi kuvveti yerine kütleçekim kuvveti olarak ele alalım. Sanılanın aksine kütleçekim kuvveti, evrendeki dört temel kuvvet (güçlü, zayıf, elektromanyetik, kütleçekim) arasından en zayıf olan kuvvettir.

Asıl soruya gelirsek eğer, kütleçekimine neden tamamen karşı koyamıyoruz ? Bunun cevabı Newton'un Dinamik Yasaları'nda yatmakta. Örnekle açıklarsak, hehangi bir kütleçekimsel alanda (mesela Dünya) zıplayan bir kişinin bunu başarabilmesi için Dünya'dan kaynaklı olarak, Dünya'nın merkezine doğru oluşan kütleçekim kuvvetini yenmesi gerekli. Ek olarak tekrar düşmemesi için ise, uyguladığı bu kuvveti uygulamaya devam etmeli. Zıplayarak bunu, Dünya'nın bize uyguladığı kütleçekim kuvvetinden daha büyük ve ona zıt yönlü bir kuvvet ile bir kaç saniyelik de olsa başarıyoruz. Uyguladığımız bu kuvvet devamlı olmadığı için de, sürekli olarak maruz kaldığımız kütleçekim kuvveti nedeniyle tekrar yere düşüyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bunların hepsi, yukarıda bahsettiğimiz Newton'un Dinamik Yasaları ile açıklanmakta. Sırayla değinecek olursak bu yasalar şu şekildedir:

1) Newton'un Birinci Yasası/ Eylemsizlik İlkesi : Bir cisme etki eden net kuvvet yoksa cisim mevcut durumunu korur. Yani duruyorsa durmaya, sabit hızlı hareket ediyorsa sabit hızlı hareketine devam eder.

Tüm Reklamları Kapat

2)Newton'un İkinci Yasası: Eğer bir cisme etki eden net kuvvet varsa, cisim kütlesiyle doğru orantılı olarak ivmeye sahip olur. İvmenin yönü de, net kuvvetin yönüdür.

(Sanırım bu ikinci yasa ile sorunuzdaki örnek daha anlaşılır hale gelmiştir. Kütleçekim kuvveti baskın hale geldiğinde, bu kuvvetin yönü olan merkeze yani ilk konumumuz olan yere doğru hareket ediyoruz. Aynı durum zıpladığımızda da geçerli,fakat bu sefer yönümüz yukarı doğru. Çünkü bu sefer de net kuvvetin yönü yukarı yönlü.)

3) Etki-Tepki Prensibi: Bir cisme etki eden bir kuvvet varsa, bu etki eden kuvvete eşit büyüklükte fakat zıt yönlü olmak üzere bir tepki kuvveti oluşur.

(Bu da aslında bizim zıplarken yararlandığımız prensip. Aslında roketlerin de temel olarak kullandığı prensip.)

[1]

126 görüntülenme

Kaynaklar

  1. H. D. Young, et al. (2009). Sears Ve Zemansky'nin Üniversite Fiziği. ISBN: 9786054248001. Yayınevi: Pearson Education / Prentice Hall.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close