Cevap tabiki evet, bu soruya hemen felsefi bir cevap yapıştaracak olursak; insan, bu dünyaya insandan mı geldi? Bu organlarla mı geldi?
Tabiki hayır, evrimsel sürecin ne kadar uzun bir zaman diliminde, insanı ve şu an yaşayan tüm canlıları ne derece zor yollardan bugünlere getirdiğini hepimiz biliyoruz.
Aynı şekilde soruya baktığımızda eğer insanlar milyonlarca yıl bir şekilde yok olmadan hayatta kalabilirlerse bırakın yeni organlar çıkartmayı kabaca bugünün modern insanı olan homosapien'den bile farklı bir konumda yer alacaklardır.
Bundan tam bir milyon yıl kadar önce Homo Antecessor yani ata insandan bugüne kadar kabaca 16-17 tür gelişti, kabaca diyorum çünkü sürekli yeni araştırmalar ilek bu sayı zaman zaman artıp, zaman zaman azalabilmekte.
Bundan bir milyon yıl önceki atamız olan Homo Antecessor'a bakıp bugünün akıllı insanı olan Homo sapienslere baktığımızda temel olarak aynı fizyoloji ve anatomiye sahip olsalarda, uzaktan bakmayı bırakıp özellikle fizyolojilerine dair araştırmalara girdiğimizde gerçekten bariz farklılıklar görmekteyiz.
Apandisimiz, azalan tüylerimiz, bazı kas ve tendon grupları, 20'li dişlerimiz hatta kadın bireylerin menopozları bile değişen ve göze rahat çarpan şeylerdir.
Geleceğe dair şu an halihazırda evrimin içersindeyiz, şu anda zaten evrim tıkır tıkır işliyor, yalnızca bu bizim yaşamımız için farkında olamayacak kadar geniş spektrumlu bir etki. Artan teknoloji ile değişen uyku , düzen, yaşam koşullarımız bizden çok fazla organımızı götürüyor. Günde 12 saat oturduğumuz için bir milyon yıl sonraki evrim için popomuza bakarak bile bir fikir sahibi olabiliriz. Artan radyoaktivite, sürekli yapay ışığa maruz kalan gözlerimiz, kulaklığın eksik olmadığı kulaklıklarımız. Bunlar öylece kalacak değiller, değişecekler... Ve dediğim gibi şu an çarklar dönmekte ama biz bunun yalnızca ufak bir parçası olarak, bunun taşıcılığını yapmaktayız.
O yüzden dolayı tekrar söylüyorum; insanların bir milyon yıl hatta muhtemelen daha kısa bir sürede hem yeni organlar üretmesi hemde var olan bazı organlarını kaybetmesi veya değiştirmesi kesinlikle olası, hatta olacak olan şeydir.[2]
Konuyla alakalı özellikle kaynaklara eklediğim The Evolution of Organ Systems'i incelemenizi tavsiye ederim.
Kaynaklar
- Debbie Argue. (2024). Homo Rudolfensis. researchgate. | Arşiv Bağlantısı
- Gökdeniz Sağlam. Menopoz Aslında Kadın Sağlığını Bozuyor Mu?. Alındığı Tarih: 15 Şubat 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
- Richard H. Thaler. (2020). From Homo Economicus To Homo Sapiens. aeaweb. | Arşiv Bağlantısı
- Andreas Schmidt-Rhaesa. The Evolution Of Organ Systems. Alındığı Tarih: 15 Şubat 2024. Alındığı Yer: books google | Arşiv Bağlantısı