Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Eyup Can Ünal
Eyup Can Ünal
3,195 UP
Üye
3

Yeni doğmuş bir insanda kemik oluşumu nasıl gerçekleşir?

1,058 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Recep Enes Şahin
Recep Enes Şahin

Dostum şimdi ilk öncelikle kemikler hakkında genel bilgiler veriyim . Erişkin bir insan vücudunda yaklaşık 206 tane kemik bulunur.Bu oran çocuklarda 222-223 tane dir. Kemik doksunun 1/3 'ü organik 2/3'ü yse inorganik maddelerden oluşur.

Kemiğin insan vücudundaki görevi ise vücudu darbelerer karşı kormaktır.Tabi bu kemiğin tek vazifesi değildir.Hareket,mineral depolama,kan hücresi üretme gibi birçok görevi üstlenir.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi doğum öncesine gelirsek Anne  geçen 40 hafta yani(280 gün)'ü kapsar.İlk 8 hafta da ''embriyonik dönem'' denilen dönem yaşanır.embriyonik dönemden sonra  doğuma kadar olan süreye ise ''Fetal dönem'' denir.İşte bu dönemde uzun kemiklerdek  kemikleşme merkezleri ortaya çıkmaya başlar. 

4.haftada ise omurga görünürhttps://html2-f.scribdassets.com/3xm2ib05ds3b1j00/images/5-fe25c49337.jpg

7.haftada clavicula kemiği ortaya çıkar.https://html1-f.scribdassets.com/3xm2ib05ds3b1j00/images/6-0229d4b9d9.jpg

8.haftada kemikler sertleşmeye başlar.

Tüm Reklamları Kapat

10.haftada kemiklerin oluşumu bazı kemiklerde hala devam etmektedir.

Yeni doğanın kafatası ise  kafa iskeleti orantısal olarak oldukça  büyük bir kafatası (neurocranium) ve küçük bir yüz iskeletinden (viscerocranium)meydana gelir.

yeni doğan yüz iskeleti erişkine oranla  görece daha küçüktürhttps://html1-f.scribdassets.com/3xm2ib05ds3b1j00/images/10-eb4e060ecd.jpg

Fakat nasal boşluklar ,mandibula maxilla küçük;orbitaller büyüktür.

Omurgada ise yetişkenlerde oranla eklemlerden dolayı  daha fazla elastikiyet  ve hareket genişliğine sahiptir.Yetişkinlerde ik eğri bulunurken yeni doğanlarda tek eğri bulunur. https://html1-f.scribdassets.com/3xm2ib05ds3b1j00/images/11-5cb68ce4b7.png

https://html1-f.scribdassets.com/3xm2ib05ds3b1j00/images/12-bc763a5a39.jpghttps://html1-f.scribdassets.com/3xm2ib05ds3b1j00/images/12-bc763a5a39.jpg

Göğüs kemiklerine geldiğimizde yeni doğanda göğüs kafesinin alt bölümü çıkıntılı olarak görünür.Kaburgalar erişkinlere oranlar  daha horizontaldirler (yani anlamı yataydırlar)  işte böyle bilime meraklı güzel insan :)

384 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ppt. (12 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close