Merhaba,
Kafa karışıklığınız gayet normal. Yetişkin bir insanda 206 adet kemik bulunur. Ancak yenidoğan bebeklerde bu miktar 300 civarındadır. Ancak şuan vücudumuz bulunan kemikler dışında ekstra bir kemiğe sahip olmuyoruz aslında. Normal yollarla doğumda bebeğin rahimden çıkabilmesi için vajinal kanalı kullanması gerekir, vajina, doğum sırasında 8 9 cm bir çapa kadar genişleyebilir bu genişleme bebeğin çıkmasına yardımcı olur, kafanıza takılan noktaya gelirsek bebekler anne karnında şuan sahip olduğunuz gibi bir kemik yapısına sahip değiller örneğin kafatası kemikleri yeni doğan bir bebekte parçalı bir haldedir ve tamamen sert kemikten oluşmaz, bebeğin vücudunda bulunan kemikler şuan sahip olduğunuz kemikler gibi tek bir parça halinde değil ufak ve esnek parçalar halinde doğarlar bu kemiklerin esnekliği ve sabit olmaması doğum sırasında vajinal kanaldan geçerken hem anneye hem de bebeğe kolaylık sağlar. Şuan sahip olduğunuz kemiklerin yoğunluğu ile bebeklerin doğması mümkün değildir, vajinal kanaldan geçemeyeceği için doğum gerçekleşemez bebek ve anne için hayati önem taşır.
Doğum sonrasında parçalı kemikler büyüme süreci ile birbirine kenetlenir ve tek bir kemik halini alırlar. 2 yaşından sonra bir çok kemik yerlerine yerleşmiş ve kaynamış olur ve gelişim tamamlandığında kemik sayısı 206 ya düşer.[1] Bir insan kafatasını incelerseniz dikişlere benzeyen çizgiler görebilirsiniz doğum sonrası büyüme evrelerinde kemiklerin nasıl kaynadığını yakından inceleyebilirsiniz.
Kaynaklar
- Dr. Gökçe Karaman Benli. (2018). Yeni Doğan Bebek Ve Özellikleri. Not: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitim Anabilim Dalı.