Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Yeni doğan bebekler rüyalarında ne görür neye gülerler?

Yeni doğdukları için dünyaya dair hiç bir bilgileri olmamasına rağmen gördükleri şey nedir neye benzer ki bu onları güldürür? Bilimsel açıklaması var mıdır?
25,021 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
18K UP
bilimsever

Refleksif Gülme

Bu tür gülümsemeler bebeğin ilk aylarında ortaya çıkar, bazı bebeklerin anne karnında gülümsediği bile görülmüştür. İlk aylarda görülen spontane gülümsemeler genelde bebeğin REM uykusunda görülür. Ayrıca bebeklerin rüya görüp görmediklerini tam olarak bilmiyoruz fakat muhtemelen yetişkin gibi canlı rüyalar görmüyorlar. Bebeklerin uykularında gördükleri bir şeye nazaran refleks (istemsiz) olarak gülmeleri muhtemel (emme refleksi, kavrama refleksi, şaşkınlık refleksi gibi). Yeni doğan bebekler gaz çıkarma esnasında veya sonrasında iyi hissettikleri için de gülümseyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Gıdıklanma

Bebekler gıdıklandığında da gülerler bu gülmeler ilk aylardan sonra ortaya çıkar. Bebekler (ve yetişkinler) genelde koltuk altı, boğaz ve ayaklardan gıdıklanır bu bir savunma mekanizmasıdır, uzuvlarımızı korumak ve saldırgana boyun eğdiğimizi göstermek için evrimleşmiş olabilir. Çok sayıda memelide gıdıklanmayla birlikte gülme görülür.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal Gülümseme

Sosyal gülümsemeler karşılıklıdır, yani bebeğiniz başka birinin gülümsemesine karşılık olarak gülümser. Bu, beynin birkaç farklı bölümünün olgunlaşmakta olduğunun bir işaretidir. Kısa mesafeleri görebildiğini, bir nesneyi anlamlandırabildiğini (bu durumda gülen bir yüz) ve karşılığında kendi gülümsemesini üretebildiğini söylüyor. Sosyal bir gülümseme, ebeveyn ve çocuk arasındaki ilk iletişim biçimlerinden biri olduğu için bağı da güçlendirir.

Bunun en güzel örneği ce-e oyunu bu oyunda bebekler ''nesne kalıcılığı'' denen olguyu pekiştirir bir şeyin ortadan kaybolup tekrar gelmesi onların ilgilerini çeker. Araştırmalar bu oyunda yüz tanıma özelliklerinin de pekiştirdiğini gösteriyor. Ayrıca bebekler yeni bir şey öğrendiklerinde de gülerler. Oyucakların konuşturulması, kuklalaştırılması sonucunda gülmeleri de sosyal bağlamda değerlendirilebilir.

Bebekler büyüdükçe, sosyal ilişkileri geliştikçe gülmenin rolü de değişir ve önem kazanır.

3,513 görüntülenme

Kaynaklar

  1. healthline. What Causes Laughing While Asleep?. (25 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close