Yeni doğan bir bebek başta bakteri ve mikroorganizmalar olmak üzere çokça çevresel etkenle karşılaşıyor bu etkenler ile mücadeleye nasıl başlıyor?
Hamilelik sırasında annenin bağışıklık sisteminde hastalıklarla savaşan antikor, plasental yollarla bebeğe ulaştığı için bebek bir süre koruma altındadır. Bu antikorlar, zamanla tükenmeye başlasalar da mümkün olduğunca bebeği rutin hastalıklardan koruma açısından etkililerdir. Anneden gelen antikorların varlığı geçici olduğu için bebeğin bağışıklık sisteminin desteklenmesi gerekir.
Ama sezeryanla doğmuş çocuklar annelerinden bağışıklık sistemini alamazlar bu yüzden sezeryanla doğmuş bebekler normal doğmuş bebeklere göre daha kolay hastalanırlar.
Gebelik boyunca plasental yolla bazı antikorlar bebeğe geçebilir.Normal doğumda bebek vajinal kanaldaki sıvılara da maruz kaldığından sezaryenle doğana göre ortalama 7 yaşına kadar immün sistem bakımından daha öndedir.Fakat bebek her ne şekilde doğarsa doğsun emdiği süt onun immün sisteminin ana yapısını oluşturur.Burada washback denilen mekanizma ile bebeğin ağzındaki salgılar meme yoluyla annenin vücuduna girer.Böylelikle bebeğin ihtiyacına göre antikor içeriği farklı süt üretilir.Aynı zamanda doğduğunda cildi üzerinde kıvamlı bir tabaka olur bu da cildi korur.Uzun süre boyunca süt ve fiziki korunma ile immün sistem olgunlaşana kadar hayatlarına devam eder