Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Halil Kaya
Halil Kaya
50K UP
Üye 13 Eylül
0

yeni çağ cidden sadece Fatih Sultan Mehmet in İstanbul u almasıyla mı başladı yoksa başka ek nedenleri var mıdır?

390 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye 25 Eylül

Yeniçağ hiçbir zaman başlamadı. Çağlar tarihçiler tarafından geriye dönük bir sınıflandırma için icat edilmiştir. Geçmişten günümüze pek çok çeşit çağ sistemi kullanılmıştır. Bugünkü sistem Christoph Cellarius'un sisteminin ekleme-çıkarma yapılmış halidir. Tamamen Avrupa merkezli bir anlayış içindedir. Sınıflandırma için kullanılan yıllar veya vakalar aslında önemli değildir. Önemli olan Avrupa tarihinin tasnifidir.

Her nedense Türkiye'de bu çağ sistemi çok beğenilmiştir. Zannediyorum Hunların ve Osmanlıların iki çağ için önemli bir yerde görülmesi anlamsız böbürlenmelerden çok hoşlandığımız için bizi iyi hissettiriyor.

Avrupa merkezli çağ sisteminin ana konuları Avrupa'nın siyasi ve dini durumuna odaklanmıştır. MS 4. ve 5. yy'da Hristiyanlık Roma imparatorluğunda egemen olmuştur (Constantin'in ilk Hristiyan imparator olması), Kavimler göçü ile Avrupalı milletler bugünkü yerlerine yerleşmiştir, Batı Roma'nın yıkılması ile yeni bir siyasi hayat başlamıştır. Ayrıca Roma merkezli Katolik kilisesi siyaseten parçalanmış Avrupa'daki en üstün hakem, güç ve ortak payda haline gelmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

15-16. yy'larda ise matbaanın icadı, Rönesans ve Reform çağları, köylü isyanları, Yüzyıl Savaşlarının bitmesi, İstanbul'un fethi, coğrafi keşifler yaşanmıştır. Avrupa'da günümüzdeki siyasi sınırlar yaklaşık olarak belirginleşmeye başlamış, feodalite zayıflamaya ve milli kimlikler güçlenmeye başlamış, Avrupalılar dünyaya yayılmış bilim ve sanatta üst üste yanan büyük gelişimlerle kendilerine layık gördükleri kimlik tamamlanmıştır. Roma(devlet ve hukuk), Yunan(bilim, feslefe, sanat), Hristiyanlık(ortak kimlik, ahlak, inanç), eril savaşçı kültürü(Germen) ve de...üstün beyaz ırk!(saydıklarımın hepsini aynı anda taşıyabilecek devamlı gelişen yegane üstün insanlar). Her neyse..

Christoph Cellarius'un sınıflandırmasında gerçekten de 1453 Orta Çağ'ın bitimidir. Kendisi İstanbul'un Fethine odaklansa da Avruplalılar için bir diğer önemli hadise aynı yıl 100 yıl savaşlarının bitmesidir.

Peki bu çağ sistemi bizim için bir şey ifade etmeli mi? Çinliler için? Hindistan için? Batı Roma'nın yıkılıp yerine Germen Krallıklarını kurulması bizim için neden önemli? Bizim için neyi değiştirdi? Aa buna Hunlar sebep oldu!! Türk tarihinin marjinal bir köşesi..

Bence okullarımızda öğretmek için Avrupa çağ sitemi kısaca gösterilmeli ve kendimize uygun daha düzgün bir tarih anlatma yöntemi bulmalıyız. Örneğin Hristiyanlığın yayılması bizim tarihimizde önemli bir vaka değildir ama İslam'ın yayılması çok önemlidir. Keza Moğol İstilası gibi bizim ve pek çok milletin kaderini etkilemiş büyük bir hadise de Avrupalılar için önemli değildir. Haçlı seferlerinin Türk İslam tarihinde bu kadar ballandıra ballandıra anlatılacak büyük bir önemi var mı? Bölgenin tarihinde muazzam belirleyici olan Safeviler geçiştirilmeli mi? Ya Rusya'nın yükselişi?

Sonuç olarak Avrupa çağlarının sınıflandırılmasında 1453 önemli bir tarihtir ve kullanıldığı olur(hafızamı yokluyorum ve evet Medieval Total War oyunu 1453 yılına gelindiğinde bitiyordu). Başka tarihler de verilebilir önemli olan belirli bir yıl değil bir dönemdir. Nasıl ki sen ergenlikten yetişkinliğe bir günde gelmedin, dünya da bir günde değişmez. 1453 yılı tesadüfen bizim için de önemlidir. Ancak4. yy civarında başlayıp 15. yy'da biten ''Orta Çağ'' bizim, Çinlilerin, Arapların, İran'ın, Rusya'nın, Amerika'nın, Hintistan'ın, Afrika'nın ve unuttuğum diğer bölge ve milletlerin içinde bulunduğu bir çağ değildir. Bu tip sloganlara kapılmamak gerekir.

Kaynaklar

  1. AKAN, Necmettin. (2014). Tarihin Çağlara Ayrilmasi Kime Göre Ve Nasil Olmali?. Türk Tarih Eğitimi Dergisi, sf: 43-64. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Karabulut
Türkçe Öğretmeni ve tarih araştırmacısı 14 Eylül

Avrupalılara göre Yeni Çağ Amerika kıtasının keşfiyle başlar. Çünkü o zamanlar dünyanın Avrupa, Asya ve Afrika'dan oluştuğu düşünüldüğü için bu çok büyük bir keşifti. Resmen dünya genişlemişti. Bu keşif başta Avrupa kıtası olmak üzere dünyayı sosyal ve ekonomik yönden çokca etkilemiştir.[1]

Kaynaklar

  1. H. İnalcık. (2011). Rönesans Avrupası. ISBN: 9786053602644.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close